5 lucruri interesante despre piloții Kamikaze, războinicii de șoc ai Japoniei

În cel de-Al Doilea Război Mondial, unul dintre momentele de cotitură a fost atacul japonez asupra Pearl Harbor. Data de 7 decembrie 1941 a marcat moartea a 2.403 de americani și a inaugurat un nou capitol în conflagrație: Statele Unite au intrat în război imediat după asaltul japonezilor.

Conflictul care a urmat între America și Japonia a dus la numeroase inovații în materie de tactică și tehnologie, dintre care se remarcă în special o anumită strategie: atacurile Kamikaze.

Piloti kamikaze
Piloți kamikaze din cel de-Al Doilea Război Mondial. Foto: Getty Images

Desigur, infamele misiuni de sinucidere efectuate de piloții japonezi nu au fost suficiente pentru a învinge SUA. Așadar, iată cinci lucruri interesante despre una dintre cele mai șocante strategii militare utilizate în Al Doilea Război Mondial, pusă în practică pentru prima dată la 5 ianuarie 1945, conform War History Online.

1

„Kamikaze” înseamnă „vânt divin”

Cuvântul kamikaze se traduce ca „vânt divin”. Deși cuvântul este acum asociat în primul rând cu piloții sinucigași din cel de-Al Doilea Război Mondial, originea lui este mult mai veche.

De fapt, conceptul de „vânt divin” provine de la un taifun din secolul XIII care a distrus o flotă mongolă, salvând Japonia de o invazie iminentă.

Piloti kamikaze 02
Foto: Muzeul Național al celui de-Al Doilea Război Mondial

La acea vreme, taifunul a fost considerat intervenție divină, lucrarea unor zei care au auzit și au răspuns la rugăciunile împăratului japonez.

2

Majoritatea atacurilor kamikaze și-au ratat ținta

În mod incredibil, în pofida imensului sacrificiu făcut, se estimează că doar 14% până la 19% dintre avioanele kamikaze au reușit să își atingă țintele.

Mulți aviatori au fost doborâți înainte de a se putea apropia de navele pe care încercau să le distrugă, în timp ce alții pur și simplu și-au ratat țintele.

Atacuri kamikaze
La 11 mai 1945, portavionul american USS Bunker Hill a fost lovit de doi piloți kamikaze. 398 de militari au fost uciși sau au fost declarați dispăruți, iar 264 au fost răniți. Foto: Wikimedia

Chiar și cu această rată de succes slabă, totuși, piloții kamikaze au reușit să-și câștige un loc în istorie ca una dintre cele mai periculoase arme ale Japoniei din Al Doilea Război Mondial.

Pe tot parcursul conflictului, cel puțin 47 de nave aliate au fost scufundate de luptătorii kamikaze, în timp ce alte 300 au fost grav avariate.

3

Masafumi Arima a inventat strategia kamikaze

Unui om, în special, i se atribuie inventarea tacticii atacurilor kamikaze: Masafumi Arima, el însuși pilot și amiral al Marinei Imperiale Japoneze în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Masafumi Arima
Masafumi Arima. Foto: Wikimedia

Înainte de un atac asupra unui portavion american, Arima și-a smuls de pe uniformă toate simbolurile și însemnele rangului și i-a informat pe oamenii aflați sub comanda sa că nu intenționează să revină în viață.

Chiar dacă unii istorici susțin că Arima nu și-a atins ținta (nu a fost raportată nicio pagubă produsă navelor americane din zonă în acea zi), aviatorul nu a mai fost văzut niciodată. După presupusa lui moarte, Arima a primit rangul de viceamiral.

4

Atacurile kamikaze au avut un precursor: asalturile sinucigașe Banzai

Chiar dacă strategia atacurilor sinucigașe din Al Doilea Război Mondial a devenit asociată în primul rând cu piloții kamikaze, a existat de fapt un precedent al misiunii finale a lui Masafumi Arima.

Piloti kamikaze 03
Pompierii de la bordul portavionului american USS Hancock sting incendiul provocat de un atac kamikaze. Oceanul Pacific, circa 1944-1945. Foto: Getty Images

Disperatele asalturi Banzai asupra insulelor Marshall și Gilbert demonstraseră deja disponibilitatea soldaților japonezi de a înfrunta moartea sigură în numele țării lor.

Luptătorii aliați au numit acțiunile „asalturile Banzai” după ce și-au auzit dușmanii strigând „Tenno Heika Banzai!” („Trăiască Majesatea Sa, Împăratul!”), în semn de loialitate față de împărat, în timp ce se grăbeau să-și îmbrățișeze soarta.

Tactica sinucigașă s-a dovedit a fi eficientă și, într-un caz, a dus la moartea a aproximativ 1.000 de pușcași marini americani după un singur asalt.

5

Tinerii piloți Kamikaze aveau doar 40 de ore de antrenament

Piloti kamikaze 04
Un pilot japonez își ajută camaradul să se pregătească pentru misiune. Japonia,circa 1944-1945. Foto: Getty Images

La începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, piloții japonezi beneficiau adesea de 500 de ore de antrenament.

În plus, mulți dintre cei care zburau deja la momentul izbucnirii conflictului erau mai în vârstă și mai experimentați, cu mulți ani de exercițiu la activ.

Piloții kamikaze, pe de altă parte, erau de obicei mult mai tineri, deoarece bărbații mai în vârstă erau necesari la instruirea noilor recruți.

De aceea, majoritatea misiunilor sinucigașe au fost duse la bun sfârșit de piloți cu vârste mai mici de 24 de ani și care, în medie, au primit doar 40-50 de ore de instrucție.

Piloti kamikaze 05
Un avion japonez tocmai a lovit portavionul american Saratoga, provocând un incendiu. Oceanul Pacific, 21 februarie 1945. Foto: Getty Images

Deși erau de obicei însoțiți spre ținte de piloți mai experimentați, 40 de ore par totuși o pregătire neglijabilă pentru o sarcină atât de importantă.

Aceste cinci amănunte doar zgârie suprafața tradiției și tacticii kamikaze. „Să mori cu onoare” a fost multă vreme un motto cu rezonanță puternică în Japonia, iar atacurile sinucigașe din Al Doilea Război Mondial pot fi văzute ca o continuare a acestuia.

Chiar dacă de multe ori și-au ratat țintele și nu au reușit să schimbe sorții războiului în favoarea Japoniei, piloții Kamikaze rămân un subiect sumbru și, în același timp, fascinant.

Ca să știi mai mult, citește „Miturile celui de-Al Doilea Război Mondial”

Propaganda intensă desfășurată de ambele părți beligerante de-a lungul celui de-Al Doilea Război Mondial a dat naștere unor mituri care supraviețuiesc și astăzi. Cu toate că aceste mituri au ajuns să aibă rang de adevăr pentru cea mai mare parte a oamenilor, ele rămân, totuși, eronate. Cu ajutorul documentelor istorice, autorii acestei cărți demontează, în 23 de eseuri scrise pe înțelesul tuturor, câteva dintre aceste legende. Ce s-a întâmplat, de fapt, la Pearl Harbor? Erau membrii trupelor SS niște luptători de elită? A pierdut Germania războiul din cauza lui Hitler? Citind această carte, vei descoperi răspunsul la aceste întrebări și vei afla adevărul despre câteva dintre miturile celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Miturile celui de-Al Doilea Război Mondial” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu