Pietrele călăuzitoare din Georgia, cel mai misterios monument din SUA

Pietrele călăuzitoare din Georgia sunt uneori numite „Stonehenge-ul american” datorită formei și dimensiunii lor, dar mai ales pentru misterul din jurul monumentului și al creatorilor săi.

Pietrele călăuzitoare din Georgia sunt alcătuite din patru blocuri înalte de granit, o coloană centrală de aceeași înălțime și o piatră care stă deasupra celorlalte cinci elemente. Cele patru blocuri de granit verticale identice au 4.97 metri înălțime.

Pietrele călăuzitoare din Georgia
Pietrele călăuzitoare din Georgia. Foto: Mark Hyre/Flickr

Au lățimea de 1.97 metri și grosimea de 48 de centimetri. Fiecare cântărește peste 20 de tone. Piatra de sus este ceva mai ușoară, cântărește circa 11.340 de kilograme.

Pietrele călăuzitoare din Georgia au fost comandate de un bărbat care s-a prezentat drept Richard C. Christian. Acesta s-a adresat Elberton Granite Finishing Company în 1979, spunând că voia să construiască un monument prin care „să transmită un mesaj omenirii”.

Când cei de la companie au primit proiectul lucrării, i-au spus lui Richard că aveau nevoie de o dovadă că bărbatul putea plăti pentru monument.

Firma nu putea să înceapă un astfel de proiect (cel mai mare realizat până atunci) fără să fie sigură că-și va primi banii. Așa că Richard C. Christian s-a dus la o bancă, unde a vorbit cu bancherul Wyatt Martin.

I-a spus acestuia că „Richard C. Christian” era un pseudonim și că el și un grup privat plănuiau construirea monumentului de 20 de ani. Doreau ca întregul proiect să rămână strict anonim.

Mai târziu, Wyatt a declarat că Christian era bine îmbrăcat și părea că știe despre ce vorbește. Nu avea niciun motiv să creadă că bărbatul era nebun.

Totuși, trebuia să afle numele adevărat al lui Christian înainte de orice tranzacție. Christian a fost de acord să îl dezvăluie, însă cu câteva condiții. După ce înțelegerea avea să fie făcută, documentele care conțineau numele său trebuiau distruse.

Lucrătorii așază cu atenție „capacul” pe stâlpii verticali ai Pietrelor călăuzitoare din Georgia. Piatra de sus are o fantă prin care pătrunde o rază de lumină ce indică pe una dintre coloane ce zi a anului este. Foto: The Municipal

De asemenea, Wyatt trebuia să semneze un document prin care se angaja să nu dezvăluie niciodată identitatea lui Christian. Condițiile au fost acceptate, așa că Christian s-a apucat să caute un loc pentru monument și să stabilească toate detaliile.

Pietrele călăuzitoare din Georgia sunt opera unei organizații necunoscute

Numele grupului din partea căruia acționa Christian nu a fost dezvăluit niciodată, și nici identitatea altor părți implicate. Construirea Pietrelor călăuzitoare din Georgia a început în 1980.

Pietrele călăuzitoare din Georgia
Pietrele călăuzitoare au fost ridicate în nord-estul statului american Georgia. Foto: Captură Google Maps

Încă dinainte ca pietrele să fie cioplite, au apărut zvonuri care spuneau că erau „lucrarea diavolului”. Alte zvonuri spuneau că pietrele „aveau să devină un centru păgân”.

Zvonurile s-au înrăutățit după ce monumentul a fost terminat. Unii cred că a fost comandat de un grup ce reprezintă așa-zisa Nouă Ordine Mondială. Alții cred că cuprinde „poruncile Antihristului”.

Alții, în schimb, cred că monumentul conține sfaturi pentru „cei care vor supraviețui apocalipsei”. O altă supoziție este că monumentul a fost comandat de adepții raționalistului englez Thomas Paine.

Acest lucru ar putea fi adevărat, dat fiind faptul că se pot face paralele între pietre și lucrarea „Epoca Rațiunii” a lui Paine. Cele mai multe întrebări sunt ridicate de funcția monumentului și de mesajele de pe el.

Pietrele călăuzitoare din Georgia
O particularitate ieșită din comun a monumentului este alinierea sa față de mișcările Soarelui, ceea ce sporește și mai mult controversa. Foto: Will Folsom/Flickr

Richard C. Christian – oricine a fost acest om – a prezentat constructorilor o listă de cerințe. Pietrele aveau crestături și găuri care permiteau ca structura să fie folosită ca busolă și calendar.

Soarele strălucește printr-o gaură din piatra de deasupra celorlalte și arată ce zi este în fiecare zi la prânz, printr-o proiecție pe piesa centrală. Steaua Nordului poate fi văzută mereu printr-o tăietură din piesa centrală.

Există și alte modalități prin care Pietrele călăuzitoare din Georgia urmăresc mișcarea Soarelui și a stelelor. Funcțiile de mai sus îi conferă monumentului o aură de monument păgân.

Totuși, altul este motivul pentru care mulți creștini contestă monumentul. Problema pare să fie cauzată de „poruncile” care au fost scrise pe fiecare latură a celor patru blocuri și propoziția ca un fel de titlu care a fost ștanțată pe piatra de sus.

Pe piatra de deasupra, cuvintele „Fie ca acestea să fie pietre călăuzitoare spre o epocă a rațiunii” au fost scrise în greacă veche, sanscrită, hieroglife egiptene și cuneiforme babiloniene.

Pe pietre se află zece „reguli”, „sfaturi” sau „porunci”, în funcție de cum le înțelege fiecare. Au fost scrise în engleză, swahili, ebraică, spaniolă, rusă, arabă, chineză și hindi.

Iată ce spun aceste „porunci”:

 • Menține populația planetei sub 500.000.000 de oameni, în echilibru cu natura.
 • Ghidează cu înțelepciune reproducerea – îmbunătățind starea de sănătate și diversitatea.
 • Unește omenirea printr-o limbă vie.
 • Condu pasiunea-credința-tradiția și toate lucrurile cu o rațiune echilibrată.
 • Protejează oamenii și națiunile cu legi și tribunale drepte.
 • Lasă toate națiunile să se conducă intern, rezolvând disputele externe într-un tribunal mondial.
 • Evită legile meschine și oficialii inutili.
 • Prețuiește adevărul-frumusețea-dragostea căutând armonia cu infinitul.
 • Nu fi un cancer pe Pământ – Lasă loc pentru natură – Lasă loc pentru natură.

Semnificația monumentului este relativ clară. Un grup de oameni a vrut să-și înscrie credințele pe un monument care să poată fi văzut de restul omenirii.

Este, de asemenea, clar că sperau ca aceste credințe să rămână vizibile pentru o perioadă lungă de timp. Aceasta este o practică comună și nu este misterioasă în sine.

O mulțime de aproximativ 400 de spectatori a participat la dezvelirea Pietrelor călăuzitoare din Georgia, pe 22 martie 1980, a doua zi după echinocțiul de primăvară. Foto: The Municipal

Totuși, faptul că nu știm cui aparțin aceste credințe neliniștește un număr mare de oameni. Să fie doar niște idei pe care acești oameni sperau că lumea le va înțelege și într-o zi le va urma?

Sunt cumva niște idealuri care să ghideze lumea după o eventuală catastrofă globală? Sau sunt credințele Noii Ordini Mondiale? S-ar putea să nu aflăm niciodată.

Omul care cunoștea identitatea singurului individ legat de textele de pe Pietrele călăuzitoare din Georgia a jurat să ducă secretul cu el în mormânt.


În continuare, află mai multe și despre aceste monumente enigmatice:


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „Pietrele călăuzitoare din Georgia, cel mai misterios monument din SUA”

 1. Greu de crezut ca sa investigat profesionist finantarea proiectului si pe cale de consecinta, cine a fost ,,misteriosul,, creator al lucrari.

  Răspunde

Lasă un comentariu