Pierre Brassau, cimpanzeul care „și-a bătut joc” de criticii de artă

Prima și singura expoziție a artistului abstract Pierre Brassau a avut loc în 1964, la Gallerie Christinae din Göteborg, Suedia.

Criticii de artă (în afară de unul) i-au apreciat stilul, lăudându-i în recenzii „hotărârea clară” și „tușele puternice”. În scurtă vreme, toată lumea se întreba de unde a răsărit un artist atât de talentat.

Pierre Brassau în acțiune. Foto: Hoaxes

După câteva zile, a ieșit la lumină că acesta locuia la grădina zoologică Borås Djurpark; Pierre Brassau era un cimpanzeu.

Expoziția și artistul însuși făceau parte dintr-o farsă elaborată de un jurnalist care a vrut să vadă în ce măsură criticii de artă chiar știu despre ce vorbesc. Pregătirea acestei farse istorice a început cu câteva săptămâni înainte de expoziție, potrivit Hoaxes.

Åke Axelsson, jurnalist la ziarul Göteborgs-Tidningen, era decis să pună la încercare criticii de artă. Goteborg era plin de galerii și de critici, iar popularitatea artei abstracte era în creștere.

La începutul proiectului, Pierre Brassau a mâncat vopseaua. Foto: Hoaxes

Axelsson s-a întrebat cât de buni erau, de fapt, acești snobi din lumea artei la deosebirea operelor abstracte „bune” de cele „rele”. Mai exact, puteau ei să deosebească arta făcută de un om de arta făcută de un cimpanzeu?

Ca să afle răspunsul, Axelsson s-a folosit de grădina zoologică din oraș, reușind să convingă un gardian să îl lase să-i pună la dispoziție lui Peter, un cimpanzeu adus din Africa, pânză și vopsea în ulei.

La început, a părut că proiectul avea să eșueze, deoarece lui Peter îi era într-adevăr sete, dar nu de artă, ci de materiale. În loc să aplice vopseaua pe pânză, cimpanzeul a băut-o.

Expoziția din Göteborg. Foto: Hoaxes.org

În cele din urmă, fie plictisit de lins pensule, fie lovit de inspirație, Peter a început să pună vopseaua pe pânză. Datorită preferințelor sale culinare, albastrul de cobalt (care părea a fi cel mai aromat) a fost puternic reprezentat în picturile sale.

Așa cum ar face orice artist consacrat, în timp ce picta, Peter lua câte o gustare. A avut mereu la dispoziție ceva de mâncare, în cazul său, o grămadă de banane.

Pe măsură ce îl studia pe Peter, Axelsson a observat că animalul picta atâta timp cât avea banane. Uneori, mânca până la nouă banane în zece minute.

Pierre Brassau „reflectând” în fața pânzei. Foto: Hoaxes

În cele din urmă, după ce Peter a creat mai multe picturi, Axelsson le-a ales pe primele patru care i s-au părut cele mai reușite și le-a expus la Gallerie Christinae.

Cu toate că un critic a comentat că „doar o maimuță ar putea picta așa”, reacția generală la opera lui Pierre Brassau a fost covârșitor de favorabilă.

„Pierre Brassau pictează cu tușe puternice, dar și cu o hotărâre clară”, a scris criticul Rolf Anderberg într-o ediție a ziarului Posten, continuându-și recenzia astfel: „Liniile lui se răsucesc cu o îndrăzneală furioasă. Pierre este un artist care are delicatețea unui balerin.”

Bertil Eklöt, care a devenit prima persoană care a cumpărat o pictură de Brassau. Foto: Hoaxes

Chiar și după ce Axelsson a dezvăluit că artistul Pierre Brassau era, de fapt, o primată de la zoo, Anderberg și-a susținut punctul de vedere, declarând că picturile animalului erau „cele mai bune din galerie”.


Știai că…?

Grafică: Incredibilia. Sursa datelor
Grafică: Incredibilia. Sursa datelor

Un colecționar privat chiar a cumpărat un original Pierre Brassau pentru suma de 90 de dolari (puțin peste 700 de dolari la valoarea de astăzi).

Din păcate, cariera de artist a lui Pierre Brassau s-a încheiat cu această farsă. În 1969, cimpanzeul a fost transferat la Grădina Zoologică Chester din Anglia, unde și-a petrecut restul vieții mâncând fericit banane, fără să știe ce vâlvă a stârnit în lumea artei abstracte.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu