Piatra Sayhuite: Misterul monolitului incaș ce seamănă cu o hartă tridimensională

Piatra Sayhuite, o sculptură în granit ce pare o hartă sau o machetă tridimensională, este unul dintre cele mai bizare artefacte din moștenirea civilizației Inca.

Când maeștrii civilizației Inca au construit citadelele și fortărețele, au folosit de multe ori un proces în cadrul căruia ciopleau blocuri masive de piatră și le poziționau în armonie perfectă, în cea mai bună poziție posibilă, fără să folosească mortar.

Piatra Sayhuite
Piatra Sayhuite. Foto: Wikimedia

Această modalitate de construcție este evidentă în Peru, la Machu Picchu, unul dintre siturile celebre asociate cu incașii. Însă rămășițe ale unor structuri similare au fost descoperite în multe alte locuri din America de Sud, datând atât din perioada preincașă, cât și din perioada în care Imperiul Inca era una dintre cele mai mari puteri de pe planetă.

La apogeu, în secolele XIV și XV, Imperiul Incaș a prosperat nu numai pe teritoriul peruan de azi, ci până în nord-vestul continentului, la granițele Ecuadorului de azi, iar în sud până la Santiago, cel mai mare oraș din Chile.

Acest imperiu magnific a fost măturat de valurile istoriei după ce au sosit spaniolii în căutare de aur, pe care incașii îl aveau din abundență. Incașii au pierit învinși de noii sosiți și, odată cu ei, s-au pierdut și cele mai multe cunoștințe legate de cultura, obiceiurile și modul lor de viață.

În lipsa unui sistem de scriere alfabetic, cele mai multe informații despre incași le avem datorită poveștilor trecute din generație în generație de către popoarele care au avut de-a face cu incașii.

Piatra Sayhuite
Zidurile ciclopice de la Sacsayhuaman, Peru, atribuite incașilor. Foto: peru.info

O altă sursă o constituie, desigur, descoperirile arheologice, datând din perioada incașă sau preincașă. Multe dintre ele sunt pur și simplu uimitoare.

Părăsind Machu Picchu, ajungem la Sayhuite, un alt sit incaș important, aflat la 46 de kilometri de orașul peruan Abancay. Potrivit cercetătorilor, acest sit antic (numit și Saywte) era, după unele interpretări, un centru religios legat de un „cult al apelor”.

Referitor la acest „cult al apelor”, se cuvine să facem următoarea mențiune. Egiptologul John Anthony West atrăgea atenția că, atunci când arheologii nu înțeleg scopul unui obiect antic, au tendința să îl pună pe seama religiei. Este o „soluție” la îndemână, dar care, de fapt, nu ne ajută să înțelegem prea multe. 

Legenda spune că aici se afla un templu acoperit cu foițe groase de aur. Nu s-a descoperit urma vreunui astfel de templu la Sayhuite, însă în zonă au fost descoperite multe alte artefacte excepționale, inclusiv cea mai neobișnuită descoperire, Piatra Sayhuite.

Piatra Sayhuite este împodobită cu peste 200 de figuri geometrice și zoomorfe, care alcătuiesc un fel de relief tridimensional. Poate că este vorba despre harta unui oraș pierdut, sau, potrivit teoriilor de la cealaltă extremă, de o descriere a universului, potrivit Ancient Origins.

În filmul de mai jos, cercetătorii Arlan Andrews și Brian Foerster (cel care filmează), explorează Piatra Sayhuite și prezintă câteva ipoteze cu privire la scopul acestui obiect.

Piatra de granit are doi metri lățime și circa patru metri lungime, iar figurile numeroase care compun relieful de pe suprafața sa reprezintă niște animale destul de comune: broaște, șerpi, reptile și chiar și feline. Figurinele care înfățișează animale se află alături de alte cioplituri, care par să reprezinte lacuri, râuri, canale de irigație și tuneluri.

Situat în vârful dealului Concacha, acest artefact ciudat înfățișează, cel mai probabil, un fel de reprezentare topografică pentru lucrări hidraulice.

O teorie susține că este vorba de un model al întregului Imperiu Inca. Astfel, diferitele regiuni ale imperiului sunt reprezentate prin animalele tipice care pot fi găsite în ele.

Dacă este vorba de o regiune cu junglă, aceasta este marcată cu animale precum jaguarul sau maimuța, în timp ce zonele aflate lângă mare sunt reprezentate de un pelican sau un crab, de exemplu.

Piatra Sayhuite
Schița Pietrei Sayhuite care scoate în evidență diferitele figuri sculptate. Foto: lithos-graphics.com

Ipotezele de mai sus ar putea oferi o explicație privind scopul pietrei, însă aceasta continuă să rămână un mister pentru cei mai mulți cercetători și arheologi. Unii au spus că Piatra Sayhuite ar fi putut fi folosită pentru a alcătui prototipul unor sisteme de irigații, înainte ca acestea să fie construite.

În acest context, piatra ar fi oferit instrucțiuni și ajutor pentru specialiștii incași. Pe baza pietrei, aceștia începeau lucrul la un anumit proiect de construcție. Există dovezi că piatra a fost modificată de mai multe ori, lucru vizibil în cazul cursurilor de apă, care au fost modificate.

După cum spun Andrews și Foerster în videoclip, probabil că incașii foloseau piatra pentru a vedea cum curge apa peste ea. Alte teorii spun că, de fapt, obiectul avea în principal scopuri religioase, și nu practice.

Este posibil, la fel cum este posibil ca incașii să nu fi fost creatorii acestei pietre. Nu știm cu siguranță când și unde anume a fost creată piatra, fiindcă nu s-a descoperit niciun afloriment din care să fi putut fi extrasă.

Foto: Wikimedia

Este adevărat că există multe întrebări la care nu avem un răspuns clar, însă Piatra Sayhuite le-a oferit arheologilor informații importante despre culturile precolumbiene care ocupau cândva această regiune. Locul merită cu prisosință să fie vizitat.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Lasă un comentariu