Enigma pietrei care lipsește din vârful Marii Piramide din Egipt

Marea Piramidă din Gizeh (sau Giza) este înconjurată de nenumărate necunoscute, însă o anumită enigmă îi intrigă pe arheologi în mod deosebit: de ce îi lipsește acestei piramide – una dintre cele mai precis construite structuri antice de pe planetă – piatra din vârf?

Când s-au construit piramidele, pietrele din vârf au fost ultimele elemente plasate pe structuri. Însă Marii Piramide din Egipt îi lipsește tocmai această componentă, despre care istoricii cred că avea o importanță deosebită.

O mulțime de teorii și niciun răspuns

Piramida de la Giza
Foto: Wikimedia

Una dintre ipotezele emise până acum pe această temă sugerează că vârful piramidei a lipsit dintotdeauna, însă această teorie nu are o susținere prea largă. Date fiind caracteristicile și importanța pe care o dădeau egiptenii acestor structuri, este puțin probabil să o fi lăsat neterminată tocmai pe cea mai mare dintre ele.

O altă ipoteză este că vârful Marii Piramide nu era din piatră, ci din aur, și că a fost înlăturat în trecutul îndepărtat. Însă nu există nicio dovadă care să confirme această idee.

O teorie propusă de cercetătorul spaniol Miguel Perez-Sanchez sugerează că Marea Piramidă nu a fost lăsată neterminată și că în vârful ei a fost amplasată o sferă masivă.

Perez-Sanchez spune că sfera pe care vechii egipteni au plasat-o în vârful piramidei simboliza Ochiul lui Horus și avea diametrul de 2.7 metri.

Sfera ar fi avut rol de altar pentru venerarea Soarelui și a lui Sirius, cea mai strălucitoare stea de pe cer, care era asociată cu zeița Isis.

Efectele electrostatice din vârful Marii Piramide

O anecdotă ce are legătură directă cu vârful piramidei este aceea a experienței prin care a trecut inventatorul britanic Sir William Siemens.

Ajuns în vârful piramidei alături de ghizii săi, Siemens ar fi suferit un șoc electric atunci când a încercat să bea dintr-o sticlă de vin pe care o adusese cu el.

Piramida de la Giza 02
Foto: Conscious Reminder

Intrigat de acest efect neașteptat, Siemens ar fi înfășurat un ziar în jurul sticlei, transformând-o într-o butelie de Leyda – adică un condensator electric primitiv.

Potrivit poveștii, când Siemens ținea sticla deasupra capului, aceasta se încărca electric precum o baterie. Ce fel de mecanism ar produce astfel de efecte în vârful piramidei?

Iată o întrebare pertinentă: este posibil ca în vârful piramidei să fi fost montat în urmă cu milenii un fel de condensator?

Piramida de la Giza 03
Foto: newsapi.com.au

Pe ce se susține teoria potrivit căreia Marea Piramidă a fost construită pentru a produce energie, o idee care câștigă din ce în ce mai mult teren în zilele noastre?

Este posibil ca această structură să fi fost un fel de centrală electrică masivă care capta energia naturală a planetei, și nu un mormânt (așa cum susțin majoritatea istoricilor, în pofida faptului că în piramidă nu a fost descoperită nici măcar o mumie)?

Între atât de multe teorii, dintre care unele alunecă spre extreme neverosimile, un singur lucru este cert: este nevoie de mai multe teste pentru a înțelege scopul pentru care a fost construită Marea Piramidă. Timpul va avea de spus ultimul cuvânt.


Pe această temă îți recomandăm și cartea Egiptul secret, scrisă de misticul britanic Baul Brunton (la doi ani după ce a publicat India secretă, o altă operă de interes, tradusă în 20 de limbi). Brunton și-a petrecut mult timp cercetând „misteriile” Egiptului, cercetând cu minuțiozitate  cultura și istoria locală – de la fachirii care intrau în transă, la indiciile despre vechimea de cel puțin 11.000 de ani a piramidelor – oferindu-ne perspective unice și valoroase în multe privințe. Cartea este disponibilă aici.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

2 comentarii la „Enigma pietrei care lipsește din vârful Marii Piramide din Egipt”

Lasă un comentariu