Piatra Cochno – Misterul unei hărți cosmice inexplicabile de 5.000 de ani

Pe Piatra Cochno, care are o vechime de cinci milenii, sunt gravate aproximativ 90 de simboluri misterioase. Deși au trecut mai bine de 130 de ani de la descoperirea pietrei, arheologii nu au reușit nici acum să se pună de acord cu privire la semnificația acestor inscripții.

Piatra Cochno este unul dintre cele mai fascinante mistere arheologice din istorie. A fost descoperită în 1887, în Scoția, de un preot pe nume James Harvey.

Piatra Cochno - Oameni
Cea mai stranie hartă celestă. Foto: Historic Environment Scotland

Are suprafața de 13 metri/7.9 metri, iar pe ea sunt inscripționate zeci de spirale și forme geometrice bizare. Unele dintre simbolurile gravate pe Piatra Cochno se aseamănă foarte mult cu cercurile din lanurile de grâu descoperite în mai multe părți ale lumii.

Hartă cosmică sau artă preistorică?

Potrivit experților, gravurile de pe Piatra Cochno datează din neolitic și începutul epocii de bronz, dar s-a stabilit că unele elemente datează din epoca fierului.

Deși semnificația inițială a pietrei s-a pierdut în negura timpului, au fost avansate diverse teorii cu privire la originile ei.

Piatra Cochno - Alti oameni
Foto: Historic Environment Scotland

Unii arheologi susțin că inscripțiile sunt o formă de sculptură preistorică în piatră, practicată în mai multe părți ale lumii. Conform altor ipoteze, ar putea fi vorba de o formă veche de scriere sau de o serie de simboluri cu semnificație religioasă sau spirituală.

Pe de altă parte, unii cercetători afirmă că Piatra Cochno ar putea reprezenta o hartă a planetelor și stelelor, alții spun că este vorba despre o hartă a așezărilor din zonă.

Stă îngropată de peste 50 de ani

Piatra Cochno - Cover 1
Arheologul Ludovic Mann (dreapta), analizând simbolurile de pe Piatra Cochno, în anii ’30. Foto: Historic Environment Scotland

După ce a stat descoperită mai multe decenii, în anii ’60 Piatra Cochno a fost vandalizată de mai multe ori. În consecință, ca să evite deteriorarea ei, specialiștii de la Universitatea din Glasgow au recomandat ca ea să fie reîngropată.

De atunci, a zăcut acoperită de pământ și vegetație, până în 2016. În  luna septembrie a acelui an, a fost scoasă la lumină a doua oară, pentru trei săptămâni, de o echipă de arheologi de la Universitatea din Glasgow.

Cu această ocazie, oamenii de știință au folosit ultimele tehnologii pentru a realiza o imagine 3D a misterioasei pietre. Kenny Brophy, cel care a coordonat săpăturile, speră că aceste noi informații vor contribui la descifrarea misterului Pietrei Cochno.

„Aceasta este cea mai mare și, aș spune, una dintre cele mai importante rămășițe ale civilizațiilor neolitice”, a afirmat Brophy.

Ca să știi mai mult, citește „Fata cu cercel de perlă”

„Un roman excepțional, enigmatic. O experiență cu adevărat magică.” – The Guardian

Pornind de la celebrul portret al lui Vermeer, „Fata cu cercel de perlă”, Tracy Chevalier construiește un superb roman istoric, avându-l ca personaj central pe cunoscutul pictor olandez. Misteriosul tablou și nu mai puțin misteriosul autor capătă viața prin ficțiune, prin inventarea unei povești de dragoste între pictor și tânăra lui servitoare.

Romanul a fost ecranizat în anul 2003, cu Scarlett Johansson și Colin Firth în rolurile principale.

„Fata cu cercel de perlă” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

3 comentarii la „Piatra Cochno – Misterul unei hărți cosmice inexplicabile de 5.000 de ani”

  1. Da desigur ca mi-a placut! problema este ca acel suport din piatra este prelucrat , pur si simplu nu stiu cine poate face nici in ziua de azi o asemenea suprafata plana in roca…?!?

    Răspunde

Lasă un comentariu