Piatra Cochno – Misterul unei hărți cosmice inexplicabile de 5.000 de ani

Pe Piatra Cochno, care are o vechime de cinci milenii, sunt gravate aproximativ 90 de simboluri misterioase. Deși au trecut 130 de ani de la descoperirea sa, arheologii n-au reușit nici acum să se pună de acord cu privire la semnificația acestor inscripții.

Piatra Cochno este unul dintre cele mai fascinante mistere arheologice din istorie. A fost descoperită în 1887, în Scoția, de un preot pe nume James Harvey.

Piatra are o suprafață de 13 metri/7,9 metri, iar pe ea sunt inscripționate zeci de spirale și forme geometrice bizare. Unele dintre simbolurile gravate pe Piatra Cochno se aseamănă foarte mult cu cercurile din lanurile de grâu descoperite în mai multe părți ale lumii.

Hartă cosmică sau artă preistorică?

Piatra Cochno - Oameni
Cea mai stranie hartă celestă. Foto: Historic Environment Scotland

Potrivit experților, gravurile de pe Piatra Cochno datează din neolitic și începutul epocii de bronz, dar s-a stabilit că unele elemente datează din epoca fierului. Deși semnificația inițială a Petrei Cochno s-a pierdut în negura timpului, au fost avansate diverse teorii cu privire la originile ei.

Unii arheologi susțin că inscripțiile sunt o formă de sculptură preistorică în piatră, practicată în mai multe părți ale lumii. Conform altor ipoteze, ar putea fi vorba de o formă veche de scriere sau de o serie de simboluri cu semnificație religioasă sau spirituală.

Piatra Cochno - Alti oameni
Foto: Historic Environment Scotland

Pe de altă parte, unii cercetători afirmă că Piatra Cochno ar putea reprezenta o hartă a planetelor și stelelor, alții spun că este vorba despre o hartă a așezărilor din zonă.

Stă îngropată de peste 50 de ani

Piatra Cochno - Cover 1
Arheologul Ludovic Mann (dreapta), analizând simbolurile de pe Piatra Cochno, în anii ’30. Foto: Historic Environment Scotland

După ce a stat descoperită mai multe decenii, în anii ’60 Piatra Cochno a fost vandalizată de mai multe ori. În consecință, pentru a evita deteriorarea ei, Universitatea din Glasgow a recomandat ca ea să fie îngropată din nou.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

De atunci, ea a zăcut acoperită de pământ și vegetație, până în 2016. În  luna septembrie a acelui an, a fost excavată a doua oară, pentru trei săptămâni, de o echipă de arheologi de la Universitatea din Glasgow.

Cu această ocazie, oamenii de știință au folosit ultimele tehnologii pentru a realiza o imagine 3D a misterioasei pietre. Dr. Kenny Brophy, cel care a coordonat săpăturile, speră că aceste noi informații vor contribui la descifrarea misterului Pietrei Cochno.

Piatra Cochno - Excavari
Imagine din timpul reexcavării din 2016. Foto: bbc.co.uk

„Aceasta este cea mai mare și, aș spune, una dintre cele mai importante rămășițe ale civilizațiilor neolitice”, a afirmat Brophy.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

3 comentarii la „Piatra Cochno – Misterul unei hărți cosmice inexplicabile de 5.000 de ani”

  1. Da desigur ca mi-a placut! problema este ca acel suport din piatra este prelucrat , pur si simplu nu stiu cine poate face nici in ziua de azi o asemenea suprafata plana in roca…?!?

    Răspunde

Lasă un comentariu