Phlebotomus simonahalepae, insecta denumită în cinstea sportivei Simona Halep

Universitatea de Știinţe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca a anunțat descoperirea unei noi specii de insectă pe teritoriul României, în zona județului Constanța. Insecta a fost denumită Phlebotomus simonahalepae, în onoarea sportivei Simona Halep, fostă număr unu mondial în tenis.

Descoperirea a avut loc în timpul unui studiu pentru monitorizarea populației de vectori din România, finanțat de ECDC (Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor) şi desfăşurat în zona Canaraua Fetii din judeţul Constanţa.

Phlebotomus simonahalepae, insecta denumită în cinstea sportivei Simona Halep
Phlebotomus simonahalepae, insecta denumită în cinstea sportivei Simona Halep. Foto: Cristina Daniela Cazan, Attila D. Sándor, Ozge Erisoz Kasap, Bulent Alten, Andrei Daniel Mihalca

Cercetătorii de la Disciplina Parazitologie şi Boli parazitare (Facultatea de Medicină Veterinară) au reușit să descopere insecta. Rezultatele studiului au fost publicate, în luna august 2021, în prestigioasa revistă Parasites & Vectors, potrivit Hotnews.ro.

Simona Halep a fost de acord cu numele insectei

„Ideea denumirii speciei în onoarea Simonei Halep ne-a venit în timpul unei conferinţe chiar despre flebotomi, conferinţă care s-a desfăşurat în Galapagos. Discutam cu Cristina Pop, autoarea studiului, şi i-am sugerat această denumire, mai ales că localitatea-tip unde s-a derulat studiul se află foarte aproape de locul de naştere al jucătoarei noastre de tenis.”

„Cristina a fost imediat de acord şi ne-am bucurat mult ulterior să primim şi acordul Simonei Halep, prin managerul ei pe probleme juridice, care ne-a comunicat că este onorată de iniţiativa noastră. Dedicăm această descoperire ştiinţifică Simonei Halep, în semn de onoare şi de apreciere pentru performanţele sale şi pentru cum duce numele României în lume, aşa cum ne străduim şi noi în domeniul cercetării”, afirmă coordonatorul studiului, profesorul Andrei Mihalca, specialist în parazitologie și boli parazitare.

Phlebotomus simonahalepae, insecta denumită în cinstea sportivei Simona Halep
Sportiva a fost de acord ca specia nou-descoperită să primească numele Simona Halep. Foto: Getty Images

La rândul său, cercetătorul ştiinţific Cristina Pop povesteşte despre descoperirea noii specii de insectă:

„Printre câteva sute de flebotomi colectaţi în zona Canaraua Fetii din judeţul Constanţa am observat unul total diferit. Mi-am dat seama atunci că este un exemplar aparte, dintr-un subgen care nu mai fusese semnalat la noi în ţară. Au urmat apoi câteva investigaţii mai detaliate, iar în urma analizelor morfologice şi genetice ne-am dat seama, împreună cu colaboratorii din Ankara, că avem de-a face cu o specie complet nouă pentru ştiinţă.”

„Având la dispoziţie un singur specimen, am decis la acea vreme să nu publicăm încă datele şi să încercăm să mai colectăm câteva exemplare. Am continuat astfel colectările în aceeaşi zonă timp de încă două sezoane, în 2019 şi în 2020. Fără rezultat, din păcate. Totuşi, specimenul colectat de noi este fără dubiu un exemplar dintr-o specie necunoscută până la ora actuală şi am decis într-un final să îl descriem ca un taxon nou.”

Ce sunt flebotomii

Flebotomii sunt insecte hematofage, cu răspândire pe toate continentele, dar mai abundente şi mai diverse în zonele cu climat cald. Anumite specii sunt responsabile de transmiterea unor boli grave la om şi animale, cum ar fi leishmanioza sau flebovirozele. În România, între anii 1910 şi 1970, au fost semnalate opt specii de flebotomi.

Cercetările derulate în ultimii ani de specialiştii de la USAMV Cluj-Napoca au confirmat prezenţa a şase specii, plus această nouă specie pentru ştiinţă, care a fost denumită în onoarea Simonei Halep.

Astfel, numărul total de specii noi pentru ştiinţă descrise de cercetătorii de la colectivul Disciplinei de Parazitologie şi boli parazitare al USAMV Cluj-Napoca în ultimii ani a ajuns la 12, potrivit News.ro.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu