Petrus Gonsalvus și adevărata poveste „Frumoasa și Bestia”

Cu toții am auzit, măcar o dată, de celebra poveste „Frumoasa și Bestia”. Istoricii au adunat din întreaga lume 23 de variante ale poveștii, scrise în epoci diferite.

Versiunea modernă a fost scrisă de romanciera franceză Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve în 1740 și a fost făcută celebră la nivel mondial de filmul produs de Disney în 1991.

Este foarte probabil ca povestea „Frumoasa și Bestia” să fie bazată pe aventurile unui bărbat care a existat în realitate, pe nume Petrus Gonsalvus.

Acest om a socializat cu aristocrația europeană, s-a însurat cu o femeie frumoasă și a avut mulți copii. Și, la fel ca personajul din poveste, avea corpul și fața acoperite cu păr.

Petrus Gonsalvus, „sălbaticul” de la Curte

petrus_gonsalvus_01
Petrus Gonsalvus. Foto: Wikimedia

Petrus Gonsalvus s-a născut în jurul anului 1537 (detaliile despre viața lui sunt sumare) și se pare că era originar din Insulele Canare. Și-a început viața ca sclav, dar nu era un sclav obișnuit.

Petrus Gonsalvus suferea de hipertricoză sau „sindromul vârcolacului”. Corpul său era acoperit de un păr lung și des, așa că lumea l-a poreclit „Sălbaticul”. Pe când avea 10 ani, Gonsalvus i-a fost oferit în dar noului rege al Franței, Henric al II-lea.

Avea să rămână la Curte peste 40 de ani, sub protecția monarhului și a soției acestuia, Caterina de Medici.

Educat ca un aristocrat

petrus_gonsalvus_02
Petrus Gonsalvus și soția sa, Catherine. Foto: Wikimedia

Henric al II-lea era interesat în mod special de Gonsalvus. În loc să-l expună la circ, i-a oferit educația clasică a unui gentleman. De la tactică militară până la limba latină, Gonsalvus a învățat tot ceea ce trebuia să știe un tânăr nobil.

De fapt, era mai bine educat decât mulți membri ai aristocrației. În timp ce se afla la Curte, Gonsalvus a întâlnit o tânără pe nume Catherine, cu care s-a căsătorit și cu care a avut mulți copii.

În 1589, în urma unei lovituri de stat regizate de nobilime, familia Gonsalvus s-a trezit fără protector. În timpul evenimentelor, familia a legat o relație de prietenie cu ducele de Parma.

Acesta i-a trimis pe Gonsalvus, pe soția lui, pe fiul lor și pe cele patru fiice în orașul său natal. Ducele a murit înainte să se întoarcă în oraș. Însă soția lui, Margareta, ducesa de Parma, a luat imediat familia sub aripa ei protectoare.

Celebritatea europeană

Frumoasa si bestia
Antonietta Gonsalvus. Foto: Wikimedia

Boala lui Petrus Gonsalvus li s-a transmis și unora dintre copiii lui. Cea mai celebră a devenit una dintre fete, pe nume Antonietta.

Dar, la fel ca tatăl ei, tânăra a avut norocul să cunoască oameni care au tratat-o cu blândețe. În 1594, pe când se afla în Italia, Antonietta l-a cunoscut pe omul de știință Ulisse Aldrovandi, aflat în vizită la un prieten bogat din Bologna.

Aldrovandi a fost fascinat de Antonietta și a inclus gravuri și o descriere a fetei în cartea sa despre diformitățile umane. Mai târziu, Antonietta avea să fie pictată de artista Lavinia Fontana.

De fapt, întregii familii Gonsalvus i s-au făcut foarte multe portrete. Însă, în loc să fie tratați ca niște monstruozități, erau înfățișați la fel ca orice alți aristocrați.

frumoasa_si_bestia_3
O ilustrație din „Frumoasa și Bestia”. Foto: Wikimedia

Singura diferență era că trupurile lor erau acoperite cu păr. De la Curtea Franței până la vilele din Italia, familia a călătorit și a văzut mult mai multe decât oamenii obișnuiți.

 

Au stat lângă fețe regale și au fost studiați de medici celebri. În cele din urmă, familia s-a retras într-un mic sat italian și a dispărut din istorie, lăsând în urmă doar portretele.

Adevărata poveste „Frumoasa și Bestia”

Însă Petrus Gonsalvus nu s-a pierdut de tot în negura timpului, căci viața lui se poate să fi stat la baza poveștii „Frumoasa și Bestia”. Cu toate acestea, povestea îl precede cu mult pe Petrus Gonsalvus. Originea ei cea mai probabilă este istoria lui Psyche și a lui Cupidon.

Însă în această din urmă istorisire, Cupidon nu este nici vreo bestie, nici păros. Deci au fost viața și înfățișarea lui Petrus Gonsalvus sursa de inspirație pentru „Frumoasa și Bestia”?

Deși bestia nu este descrisă cu lux de amănunte, toate ilustrațiile o reprezintă ca fiind acoperită cu păr. De aceea, este foarte probabil ca cei care au ilustrat „Frumoasa și Bestia” să fi văzut unul dintre multele portrete ale familiei Gonsalvus.

Desigur, nu putem ști cu certitudine dacă Petrus Gonsalvus a fost sursa de inspirație pentru „Frumoasa și Bestia”. Dar este foarte probabil ca el să fie responsabil pentru imaginea pe care o avem astăzi despre unul dintre personajele ei principale.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu