Peter Freuchen: povestea spectaculoasă a vikingului călător

De la explorarea zonei arctice până la lupta împotriva naziștilor, Peter Freuchen le-a făcut pe toate. Lista scurtă cu realizările lui Peter Freuchen include evadarea dintr-o peșteră de gheață folosindu-și doar mâinile și fecale înghețate, eludarea unei condamnări la moarte emise de Al Treilea Reich și câștigarea premiului cel mare în cadrul emisiunii televizate „Întrebarea de 64.000 de dolari”.

Însă viața aventurierului, exploratorului, scriitorului și antropologului Peter Freuchen nu are cum să încapă pe o listă scurtă.

Peter Freuchen, cel mai interesant om din lume
Peter Freuchen, un om care poate spune că „le-a făcut pe toate”. Foto: Cultura Colectiva

Freuchen s-a născut în Danemarca în 1886. Tatăl său, om de afaceri, își dorea o viață stabilă pentru fiul său. Așa că, la dorința tatălui, Freuchen a intrat la Universitatea din Copenhaga și a început studiul medicinei.

Totuși, după puțin timp,tânărul și-a dat seama că viața petrecută într-o locuință normală nu era pentru el. În timp ce tatăl său prețuia ordinea și stabilitatea, Freuchen iubea explorările și adrenalina.

Pe jos, o mie de kilometri, spre nord

Așa că a renunțat la universitate și a început o viață de explorator. În 1906, a întreprins prima se expediție în Groenlanda. El și prietenul lui, Knud Rasmussen, au navigat din Danemarca spre nord.

Peter Freuchen, cel mai interesant om din lume
Peter Freuchen alături de cea de-a treia sa soție, purtând o haină făcută blana unui urs polar pe care l-a ucis el însuși. Foto: Pinterest

Apoi, au părăsit vaporul și au continuat să călătorească cu o sanie trasă de câini preț de 965 de kilometri. În timpul călătoriei, cei doi s-au întâlnit cu indigenii Inuit și au făcut negoț cu ei. Exploratorii le-au învățat limba și i-au însoțit în expediții de vânătoare.

Indigenii Inuit vânau morse, balene, foci și chiar și urși polari, iar Freuchen s-a simțit ca acasă în mijlocul lor. Statura lui de doi metri îl califica pentru a vâna urși polari.

Nu a trecut mult timp și și-a făcut o haină din blana unui urs polar pe care îl ucisese. În 1910, Peter Freuchen și Rasmussen au înființat un punct de comerț pe care l-au numit Thule, în Cape York, Groenlanda.

Dicolo de granițele lumii cunoscute

Denumirea venea de la termenul „Ultima Thule”, ceea ce în cartografia medievală însemna un loc aflat „dincolo de granițele lumii cunoscute.”

Punctul de comerț avea să servească drept punct de plecare pentru șapte expediții, cunoscute drept „Expedițiile Thule”, care aveau să se desfășoare între 1912 și 1933.

Între 1910 și 1924, Freuchen le-a ținut lecții despre cultura Inuit celor care vizitau Thule și a călătorit de-a lungul și de-a latul Groenlandei, explorând zona arctică, până atunci practic necunoscută.

Una dintre primele sale expediții, parte a „Expedițiilor Thule”, a fost întreprinsă pentru a testa o teorie care susținea că un canal maritim separa Groenlanda de Peary Land. Expediția implica o călătorie de o mie de kilometri de-a lungul deșertului înghețat al Groenlandei și a culminat în celebra evadare a lui Freuchen din peștera de gheață.

În autobiografia sa, Aventura arctică/Vikingul călător, Freuchen a susținut că expediția sa fusese prima traversare a Groenlandei încununată de succes. În timpul expediției, echipajul a fost prins într-un viscol.

Un pumnal din fecale

Freuchen a încercat să se adăpostească sub o sanie, dar s-a pomenit complet îngropat de zăpada care se transforma cu repeziciune în gheață. Exploratorul nu avea cu el echipamentul, care includea pumnale și sulițe, așa că a fost nevoit să improvizeze.

Și-a făcut un pumnal din propriile-i fecale, lăsate să înghețe, și a săpat cu el până când a ieșit la lumina zilei. Improvizațiile au continuat când Freuchen s-a întors în tabără.

Peter Freuchen
Peter Freuchen, alături de un Inuit în timpul uneia dintre expedițiile Thule. Foto: Captură YouTube

Acolo, și-a dat seama că degetele de la picioare cangrenaseră, iar la unul dintre picioare suferise degerături severe. Freuchen a făcut ceea ce ar face orice explorator încercat: și-a amputat singur (fără anestezie) degetele cangrenate și și-a înlocuit piciorul cu un suport de lemn.

Din când în când, Freuchen revenea în țara lui natală, Danemarca. La sfârșitul anilor ’20, s-a alăturat Mișcării Social-Democrate și a devenit un contribuitor regulat la publicația Politiken.

De asemenea, Freuchen a devenit și redactorul-șef al Ude of Hjemme, o revistă deținută de familia celei de-a doua soții. S-a implicat până și în industria filmului, contribuind la filmul „Eskimo/Mala cel Magnific”, care a luat Premiul Oscar. Filmul era bazat pe o carte scrisă de Freuchen.

Adolf Hitler l-a considerat o amenințare pe Peter Freuchen

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Peter Freuchen s-a găsit în centrul unei drame politice. Exploratorul nu tolera niciun fel de discriminare și, ori de câte ori auzea pe cineva exprimând opinii antisemite, îl aborda de la înălțimea celor doi metri ai săi și pretindea că el însuși este evreu.

Freuchen a jucat un rol activ în rezistența daneză și a luptat împotriva ocupației naziste din Danemarca. Era un antinazist atât de înflăcărat, încât însuși Adolf Hitler îl considera o amenințare.

Prin urmare, Hitler a ordonat arestarea și condamnarea lui la moarte. Freuchen a fost arestat în Franța, însă în cele din urmă a evadat din custodia naziștilor și a fugit în Suedia.

În timpul vieții lui zbuciumate și incitante, Freuchen a fost căsătorit de trei ori. Și-a cunoscut prima soție în timp ce era în Groenlanda, în mijlocul indigenilor Inuit.

Peter Freuchen sotie
Peter Freuchen alături de prima sa soție. Foto: Captură YouTube

În 1911, Freuchen s-a însurat cu o băștinașă din nord, Mequpaluk. Au avut doi copii, un fiu pe nume Mequsaq Avataq Igimaqssusuktoranguapaluk și o fiică pe nume Pipaluk Jette Tukuminguaq Kasaluk Palika Hager.

În 1921, Mequpaluk a murit din cauza gripei spaniole, iar trei ani mai târziu Freuchen s-a însurat cu o daneză, pe nume Magdalene Vang Lauridsen.

Tatăl ei era directorul Năncii Naționale a Danemarcei, iar familia Lauridsen deținea revista Ude of Hjemme, pe care Freuchen a ajuns să o conducă în cele din urmă.

Exploratorul descoperă New York-ul

Peter Freuchen 02
Foto: Vintage News Daily

Mariajul celor doi a durat 20 de ani, după care cuplul s-a despărțit. În 1945, după ce fugise de soldații naziști, a cunoscut-o pe Dagmar Cohn, o ilustratoare de modă.

Cuplul s-a mutat în New York, pentru a scăpa de persecuțiile naziste. Cohn lucra pentru revista Vogue, iar Peter Freuchen s-a alăturat Clubului Exploratorilor.

Freuchen și-a trăit restul zilelor într-o oarecare liniște (pentru el) și a murit la vârsta de 71 de ani, în 1957, la trei zile după ce a terminat ultima sa carte, Cartea celor Șapte Mări.

Cenușa lui a fost împrăștiată peste Thule, în Groenlanda, acolo unde a început și viața lui de aventurier.

Ca să știi mai mult, citește „Aventura arctică”

Excelent povestitor, animat de dorința de a înțelege și nu de a judeca, Freuchen ne descrie situații extreme de viață cu care se confruntă inuiții în lupta lor de a supraviețui unui mediu atât de ostil și obiceiuri greu de acceptat pentru „omul alb”, cum ar fi, de pildă, „schimbul de neveste”. Scrisă cu respect și tandrețe, curiozitate etnografică și umor, Aventura arctică este deopotrivă un formidabil jurnal de explorator și un minunat document antropologic despre viața și cultura acestor incredibili oameni ai Nordului.

„Aventura arctică” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

2 comentarii la „Peter Freuchen: povestea spectaculoasă a vikingului călător”

  1. Foarte interesant si incitant articolul !
    Oare cartile sale(macar o parte) au fost traduse si in lb.romana???

    Răspunde

Lasă un comentariu