Mii de „pești-penis” au eșuat pe o plajă din California, smulși din vizuinile subacvatice de o furtună puternică

Mii de „pești-penis” au eșuat pe țărm în California în luna decembrie 2019. Animalele marine au fost scoase din vizuini de o furtună violentă, iar valurile agitate le-au aruncat pe plajă, lăsându-le expuse în fața prădătorilor.

Creaturile de 25 de centimetri arată ca niște „cârnați roz” și își creează în nisip vizuini în forma literei „U”, pe care le abandonează apoi în favoarea altor animale. Acești „pești-penis” au fost descoperiți de biologul Ivan Parr, după ce plaja californiană a fost lovită de o furtună, potrivit CNN.

Având corpul de forma unei spatule, „peștele-penis” își petrece cea mai mare  parte a vieții în nisip, pe fundul oceanului, și trăiește până la 25 de ani. Foto: Kate Montana, iNaturalist

„De-a lungul anilor, fenomene similare au mai fost raportate și pe alte plaje. Am auzit tot felul de teorii fanteziste ale celor care se plimbă pe plajă, cum ar fi că viermii ar fi cârnați ajunși pe țărm în urma eșuării unui vas care îi transportă”, a scris Parr pentru Bay Nature.

Acest vierme (un tip de vierme-lingură) își petrece cea mai mare parte a vieții în nisip, în zonele noroioase și nisipoase de pe fundul oceanului și trăiește până la de 25 de ani.

Dieta sa este formată din microorganisme, plancton și alte particule pe care le capturează folosind „plase mucilaginoase”, pe care le înghite după ce a prins în ele suficientă pradă.

Acești viermi își construiesc vizuini în formă de „U” drept locuințe temporare, pe care le abandonează în folosul altor creaturi. Vizuinile au un coș de nisip care îi permit viermelui să intre sau să iasă și să captureze prada.

Foto: David Ford

Experții au găsit dovezi privind vechimea extremă acestor animale, descoperind vizuini în formă de „U” cu o vechime estimată la 300 de milioane de ani.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Sunt creaturi în general pasive și inofensive, însă, din cauza mărimii lor și a corpului moale, viermii se confruntă cu multe amenințări, printre care se numără vidrele, pescărușii și oamenii.

În SUA, acești viermi sunt o priveliște rară, însă în Coreea de Sud, Japonia și China sunt gătiți. Cei care au mâncat acești viermi spun că sunt consistenți, sărați și, în același timp, surprinzător de dulci.

Adeseori, sunt serviți cu un sos făcut din ulei de susan și sare sau cu un sos mai picant. Cei care preferă ca viermii să fie gătiți îi pot prăji cu sare, piper și ulei de susan.

Ce sunt viermii Echiura?

Foto: Getty Images

Viermii Echiura sunt niște creaturi tubulare care trăiesc pe fundul oceanului. Acești viermi neobișnuiți și durdulii, Urechis unicinctus, sunt inofensivi pentru oameni, se mișcă lent și sunt lipsiți de dinți.

În țările asiatice sunt consumați cruzi sau gătiți în diferite feluri. De obicei, trăiesc în vizuini în zonele nisipoase sau noroioase de pe fundul oceanului.

Vizuinile în formă de „U” sunt folosite și de alte creaturi drept locuințe temporare sau permanente. Sunt porecliți „pești-penis” din motive evidente…

Viermele atinge o lungime de circa 20-25 de centimetri, însă vizuinile pot avea adâncimi de peste un metru. Viermele pompează apă în vizuină contractându-și mușchii de pe corp.

Foto: iStockPhoto

Se hrănește producând „plase mucilaginoase” în care prinde planctonul ce plutește în apă. După ce a prins destulă pradă în plasă, o înghite și procesul reîncepe.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu