VIDEO Afacerea miroase dubios: Pește putred, „împrospătat” cu ochi de plastic

Comercianții ar face orice ca să își vândă marfa. Și nu ne referim la reclame, ci la metode mai puțin ortodoxe. O demonstrează un magazin din Kuweit, care a apelat la o metodă scandaloasă de a face profit.

Magazinul, specializat în vânzarea de pește, a fost închis de autorități după ce s-a descoperit că proprietarii lipeau pe pești ochi bulbucați din plastic.

Scopul? Să-i facă să pară mai proaspeți. Gradul de prospețime al unui pește poate fi judecat după ochii acestuia. Cu cât albul ochilor este mai clar, cu atât peștele este mai proaspăt.

O stratagemă originală

Proprietarii magazinului foloseau ochi de plastic pentru a acoperi galbenul ochilor peștilor, care indica faptul că erau în stare de putrefacție.

Însă escrocheria nu a trecut neobservată. O filmare cu peștii cu ochi de plastic a început să circule pe WhatsApp printre localnici.

Ridiculizați de toată lumea

Pesti 02

Apoi, imaginile au ajuns pe Twitter, unde utilizatorii s-au distrat ridiculizând tactica ingenioasă. Ziarul local Al Bayan a relatat că magazinul a fost închis și a postat pe Twitter imagini cu falșii pești proaspeți.

Nu doar utilizatorii platformelor sociale i-au luat în râs pe proprietarii magazinului. Alți vânzători de pește din zonă au profitat de această greșeală și au ridiculizat-o în propriile reclame.

O companie a declarat pe platformele sociale că vinde „pești necosmetizați” și a postat imagini prelucrate, cu pești purtând lentile de contact de diferite culori.

Deși pare stupid să păcălești oamenii să cumpere pește stricat lipindu-i ochi falși, adevărul este că o mare cantitate de pește prins pentru consum este risipită.

Potrivit unui raport din iulie 2018, publicat de Organizația pentru Mâncare și Agricultură (OMA) a ONU, aproximativ 35% din peștele prins nu este consumat niciodată.

„Faptul că o treime din peștele prins este risipit este o cauză majoră de îngrijorare pentru siguranța globală a mâncării”, a afirmat Lasse Gustavsson, director executiv al organizației nonprofit Oceana.

Ca să știi mai mult, citește „Cele mai faimoase escrocherii din istorie”

Această carte prezintă escrocherii ale căror intrigi sunt pe măsura celei mai îndrăznețe și mai crude imaginații. Vei întâlni personaje cu destine extraordinare, charismatici total lipsiți de scrupule și empatie: Jeanne de la Motte, care a reușit să îl păcălească pe cardinalul de Rohan să îi plătească o sumă considerabilă pentru un colier „destinat” Mariei-Antoaneta (celebra și puțin cunoscuta „Afacere a colierului reginei”), Henri Lemoine, „inventatorul” diamantului sintetic, Ivar Kreuger și sifonarea economiilor lumii, Charles Ponzi și faimoasa sa schemă piramidală, Michele Sindona, bancherul Mafiei și al Vaticanului, teribilul Bernard Madoff și alți câțiva mari escroci.

Christian Chavagneux povestește trucurile folosite de acești oameni pentru a înșela victime care erau departe de a fi lipsite de inteligență și de gândire critică. Autorul intră în detalii despre mecanismele înșelăciunilor lor, motivele pentru care au reușit, înainte de a relata despre căderea acestora – la fel de spectaculoasă precum succesul de care au avut parte. De asemenea, stabilește în fiecare caz un fel de „ecuație a escrocheriei”, în care prezintă principalii factori determinanți. Căci forma particulară pe care o ia fiecare nu este un efect al întâmplării.

De asemenea, dezvăluie mecanismele economiei și ale societății din epoca în care au fost comise escrocheriile. Istoria escrocheriilor este istoria capitalismului: în epoca dereglementării financiare și a paradisurilor fiscale nu se escrochează la fel ca în vremurile în care moștenirea era principala sursă de bogăție!

Christian Chavagneux este doctor în economie și este în prezent redactor la revista lunară Alternatives Économiques. Este, de asemenea, editorialist la France Inter și BFM Business. Este autorul cărților „O scurtă istorie a crizelor financiare”, „Paradisuri fiscale” și „Aventurierii finanțelor pierdute”.

„Cele mai faimoase escrocherii din istorie” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu