Sistemul de peșteri Er Wang Dong este atât de mare, încât are propria climă, inclusiv nori și ceață

Explorat în întregime abia în 2013, Er Wang Dong (adică „A doua peșteră regală”) este un sistem de peșteri enorm aflat în provincia Chongquing, în sud-vestul Chinei.

Având pasaje care se extind cale de 42.000 de metri și o adâncime maximă de 441 metri, Er Wang Dong este atât de mare, încât are propria pădure luxuriantă, bălți cu apă limpede precum cristalul și cataracte rapide, stalagmite enorme și – lucru foarte ciudat – nori.

Foto: Shone Photography

Minerii din zonă care extrăgeau azotat știau că sub dolina Niubizi Tiankeng („dolina Botul Boului”), adâncă de 195 de metri, se afla ceva foarte mare.

Însă abia după ce o echipă de 15 exploratori și fotografi de la Societatea de Explorare a Peșterilor Hong Meigui a cercetat adâncimile dolinei a ieșit la iveală mărimea uriașă a sistemului de peșteri, potrivit WonderMondo.

Până când exploratorii au ajuns acolo, niciunul dintre pasajele subterane majore ale sistemului nu făcuse cunoștință cu lumina. Format în calcar în perioada Ordoviciană (care a durat în jur de 45 de milioane de ani, între 488 și 443 de milioane de ani în urmă), sistemul Er Wang Dong se află lângă alt sistem mare de peșteri, numit San Wang Dong, care are o lungime de aproximativ 67.800 de metri.

Foto: Caters News Agency

Una dintre cele mai ciudate trăsături ale sistemului Er Wang Dong o constituie o zonă numită acum „Sala cu scară spre nori”, având în partea superioară un strat gros de nori și ceață.

„Nu am mai văzut așa ceva până acum. În jumătatea superioară a peșterii se află nori și ceață densă, care nu reușesc să iasă prin pasajul mic din tavan”, a relatata fotograful și speologul amator Robbie Shone, membru ale echipei.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Foto: Shone Photography

Norii se formează în peșteri atunci când umiditatea de la sol se ridică în aerul mai rece din partea de sus a cavernei.

„Este ceva deosebit să fii primul care pune piciorul într-o peșteră sau într-un loc care nu a mai fost cercetat, fără să știi ce ai putea descoperi. Unde altundeva pe Pământ mai există locuri secrete care așteaptă să fie descoperite? De aceea sunt atât de pasionat de explorări!”, a afirmat Shone.

Norii sunt atât de groși în anumite locuri, încât tavanul nu se vede deloc.

Fotografiile îi înfățișează pe speologi explorând cavernele incredibile, acoperite de vegetație luxuriantă, copaci și arbuști într-o scenă care arată mai mult ca o destinație mistică decât ca o formațiune naturală.

Foto: Caters News Agency

Această sală este una dintre cele mai mari camere subterane din întreaga lume. În timpul expediției, speologii au remarcat niveluri de apă periculos de mari în mai multe rânduri, mai ales când ploua în orașele din jur.

Foto: Shone Photography

Cercetătorii estimează că, în cele din urmă, multe dintre aceste peșteri vor deveni periculoase și chiar inaccesibile, odată că creșterea nivelului apei.

Cu toate acestea, având în vedere dimensiunile și complexitatea sistemului Er Wang Dong, speologii vor continua să exploreze zona o bună bucată de vreme.

Foto: Caters News Agency
Foto: Caters News Agency
Foto: Caters News Agency

Foto: Caters News Agency
Foto: Caters News Agency

Ca să știi mai mult

Scriitorul chinez Yu Hua ne oferă, pornind de la zece cuvinte-cheie, o perspectivă curajoasă asupra Chinei din ultima jumătate de secol, de la Revoluția Culturală și cultul pentru președintele Mao la protestele din Piata Tian’anmen și boom-ul economic din zilele noastre. Pentru cititorul străin, volumul de față este o șansă unică de a înțelege acest colos misterios.

Comandă cartea „China în zece cuvinte” pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu