Călătorie în subteran: Imagini de o frumusețe rară din peșterile de gheață

Planeta noastră este plină de locuri pitorești, iar unele dintre ele se află chiar în adâncurile pământului. Straturi groase de gheață, deasupra cărora tronează stalactite uriașe, creează un spectacol fascinant de forme și culoare.

Este vorba de peșterile înghețate, niște labirinturi subterane în care gheața persistă pe tot parcursul anului. Astfel de peșteri se află în Europa, în Asia Centrală și în America de Nord, cele mai multe găsindu-se în zone cu climă mai rece, precum Alaska, Islanda și Rusia.

Un echilibru delicat

Pesteri de gheata - 01
Foto: Pinterest

Cum este posibil ca gheața să reziste în aceste locuri chiar și vara, când temperaturile de afară sunt ridicate? Totul se datorează sistemului de ventilație natural al peșterilor.

Cavernele au o serie de „hornuri” naturale, care permit intrarea aerului rece în timpul iernii, însă nu și a aerului cald în timpul verii.

peșterile de gheață
Peștera de gheață din Parcul Național Skaftafell, Islanda. Foto: Pinterest

Iarna, aerul rece și dens se adună în peșteră și înlocuiește aerul cald, care se ridică și părăsește grota. Vara, aerul rece din peșteră rămâne pe loc, deoarece aerul relativ mai cald de la suprafață este mai ușor și nu poate intra.

De aceea, aici gheața rezistă pe tot parcursul anului și contribuie la menținerea unei temperaturi constante.

Cele mai frumoase peșteri înghețate

Pesteri de gheata - Ningwu
Peștera Ningwu, din China. Foto: Imaginechina

Una dintre cele mai spectaculoase astfel de peșteri se află în provincia Shanxi, din China. Este vorba despre o structură subterană adâncă de 85 de metri.

Solul și pereții Peșterii Ningwu sunt căptușiți cu straturi groase de gheață, iar țurțuri și stalactite masive se întind de la tavan până pe podea. Peștera Ningwu rămâne înghețată pe durata verii, chiar și atunci când temperaturile de afară sunt ridicate.

Pesteri de gheata - Eisriesenwelt
Indiferent de anotimp, pereții Peșterii Eisriesenwelt sunt plini de gheață. Foto: Pinterest

Cea mai mare peșteră înghețată din lume este Peștera Eisriesenwelt, situată în Werfen, Austria, la aproximativ 40 de kilometri sud de Salzburg. Peștera are o lungime impresionantă, de peste 42 de kilometri.

În continuare, iată câteva imagini spectaculoase din peșterile de gheață de pe Glob.

Pesteri de gheata - Ghetar Gorner
Peștera de gheață din Ghețarul Gorner, Elveția. Foto: Pinterest
Pesteri de gheata - Kamceatka
O peșteră de gheață din Peninsula Kamceatka, Rusia. Foto: Pinterest
Pesteri de gheata - Islanda
Una dintre ieșirile peșterii formate în Ghețarul Mýrdalsjökull, din Islanda. Foto: Pinterest
Pesteri de gheata - Rainier
Peșterile Big Four, din masivul Mount Rainier, SUA. Foto: Pinterest

Pesteri de gheata - Alaska
Una dintre cele mai celebre peșteri de gheață din SUA este cea formată în Ghețarul Mendenhall, din Alaska. Foto: Pinterest

Iată un exemplu (videoclipul de mai jos) din Parcul Național Wrangell–St. Elias, din Alaska, unul din multitudinea de locuri de pe planetă unde sunt ascunse aceste peșteri de gheață incredibile.

Sub Ghețarul Rădăcinii se găsesc mici râuri, culoare de rocă, noroi glaciar și lut și un întreg labirint de tuneluri de gheață strălucitoare.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Lasă un comentariu