Peștera lui Fingal, locul de legendă care a inspirat numeroși artiști

Pe insula nelocuită Shaffa, din Irlanda, se află una dintre cele mai neobișnuite peșteri din lume. Pereții interiori ai Peșterii lui Fingal sunt formați dintr-o multitudine de coloane hexagonale de bazalt, care conferă locului o acustică naturală deosebită.

De-a lungul vremii, frumusețea și acustica peșterii au atras atenția multor artiști și l-au inspirat pe compozitorul Feix Mendenelssohn să scrie uvertura Herbidele.

Panorama Pestera lui Fingal
O panoramă din Peștera lui Fingal. Foto: Pinterest

Peștera are înălțimea de 21 de metri și coboară până la 64 de metri adâncime. S-a format acum 60 de milioane de ani, în urma unei erupții vulcanice.

De atunci, apa care sapă necontenit în stâncă a fracturat unele dintre coloane, care servesc acum drept potecă pentru cei care vor să exploreze peștera.

Peștera lui Fingal ocupă un loc special în folclorul celților din Irlanda și Scoția, pentru care era cunoscută drept Uamh-Binn sau „Peștera Melodiei”. Formarea Peșterii lui Fingal este relatată de o veche legendă irlandeză.

Deoarece seamănă foarte mult cu Poteca uriașului (o formațiune naturală alcătuită din coloane identice), legenda susține că peștera lui Fingal și Poteca uriașului fac parte dintr-un pod construit de uriașul irlandez Fionn mac Cumhaill ca să ajungă în Scoția, unde urma să se lupte cu rivalul său, Benandonner.

Legenda care face legătura între cele două structuri este, de fapt, corectă din punct de vedere geologic.

Atât Poteca uriașului, cât și Peștera lui Fingal au fost create acum aproximativ 60 de milioane de ani de același flux de lavă. Este posibil chiar ca, la un moment dat, cele două locuri să fi fost într-adevăr unite printr-un pod natural.

Redescoperirea din secolul XVIII

Pestera lui Fingal 02
Foto: staffatours.com

Deși avea o semnificație deosebită pe vremea celților, peștera a căzut în uitare și a fost „redescoperită” în 1772 de naturalistul Sir Joseph Banks.

Pe vremea când Banks făcea „descoperirea”, era foarte în vogă „Fingal, un poem epic antic în șase părți”, o colecție de poezii inspirate dintr-o epopee celtică.

Volumul l-a impresionat atât de mult pe Banks încât a decis să-și numească descoperirea Peștera lui Fingal, deși ea avea deja un nume.

Dar deși Banks este responsabil pentru redescoperirea și redenumirea peșterii, cel care i-a adus faima mondială a fost compozitorul Felix Mendelssohn. Muzicianul a fost atât de impresionat de frumusețea acestui loc, încât a compus o uvertură inspirată de el.

Uvertura Herbidele (cunoscută și ca Peștera lui Fingal) a avut premiera pe 14 mai 1832 la Londra.

De-a lungul timpului, mai mulți oameni celebri au fost impresionați de frumusețea acestui loc. Poeții William Wordsworth și John Keats, regina Victoria a Marii Britanii, precum și scriitorul francez Jules Verne au călătorit în Scoția pentru a admira Peștera lui Fingal.

Ca să știi mai mult, citește „Enciclopedia locurilor mistice și sacre ale lumii”

De la Machu Picchu, cetatea incașilor din Anzii din Peru, până la piramidele din Egipt, locul zorilor civilizației, există anumite locuri de pe Pământ care continuă să exercite o atracție misterioasă asupra noastră. Într-o formă ușor de utilizat, această carte spune poveștile locurilor în care au fost puse bazele religiilor și credințelor religioase – atât zone faimoase, precum Insula Paștelui, Lourdes (Franța) sau Stonehenge (Anglia), cât și formațiuni mai puțin cunoscute, cum ar fi Turnul Diavolului din Wyoming, un vechi sit sacru indian despre care legendele băștinașe menționează legături cu „ființe venite din cer”.

„Enciclopedia locurilor mistice și sacre ale lumii” se găsește cu reducere pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu