Peștele-panglică, creatura care dă alarma de tsunami în Japonia

Cunoscut ca „ryugu no tsukai” sau „mesagerul din palatul zeului mării”, peștele-panglică este considerat în Japonia un semn că țărmul ar putea fi lovit în scurt timp de un val tsunami.

Aproximativ 20 de astfel de pești de mare adâncime au fost descoperiți (eșuați la mal, prinși în plase ori zăriți printre valuri) de pescarii japonezi cu puțin timp înainte ca tsunami-ul produs de seismul cu magnitudinea de 9 grade pe scara Richter să lovească țara, la 11 martie 2011.

A fost cel mai puternic cutremur care a lovit vreodată Japonia, de când sunt înregistrate seismele.

Foto: Hulton Archive / Getty Images

Kiyoshi Wadatsumi, specialist în seismologia ecologică, a declarat pentru Japan Times că „peștii panglică trăiesc aproape de fundul mării și sunt mai sensibili la mișcările tectonice decât cei de lângă suprafața mării.”

În 2011, Japonia a fost lovită de un cutremur și apoi de două valuri tsunami care aveau să schimbe pentru totdeauna această țară. Nu este o exagerare. Dezastrul natural a fost atât de mare, încât a schimbat geografia unor zone din Japonia.

Aproximativ 22.500 de oameni și-au pierdut viața (20.000 de morți și 2.500 dați dispăruți) și, după toți acești ani, locuitorii încă sunt afectați de calamitate. De aceea, orice indiciu că ar putea urma un dezastru similar este o cauză de maximă îngrijorare în Japonia.

Iar în 2019, astfel de pești au fost văzuți deja de câteva ori. Sunt aceleași creaturi care, în mod obișnuit, trăiesc aproape de fundul mării.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de 魚津水族館 公式 (@uozuaquarium_official) pe

Mulți cred că prezența la țărm a acestor pești este semn că va urma un cutremur. Iar un reportaj al CNN dă voce acestor îngrijorări.

Anul acesta au fost văzuți deja șapte pești-panglică. Unii au eșuat pe țărm, alții s-au prins în plasele pescarilor. Peștii-panglică au de obicei o lungime de peste trei metri, așa că nu ai cum să-i treci cu vederea.

Majoritatea localnicilor sunt convinși că apariția acestor pești anunță un dezastru, însă nu toți experții susțin acest punct de vedere.

„Nu există dovezi științifice în sprijinul teoriei că peștii panglică apar în proximitatea cutremurelor mari”, a declarat Kazusa Saiba, îngrijitorul acvariului Uozu, pentru CNN.

Explicația științifică ar fi că „încălzirea globală” sau „migrația spre suprafață a animalelor cu care se hrănește peștele-panglică” sunt, de fapt, cauzele care au făcut ca acesta să fie zărit mai des. Dar Japonia este o țară cu credințe și tradiții puternice.

Seismul produs în martie 2011 în largul Japoniei a generat un tsunami rar, cu două valuri. Foto: AFP

În plus, cum întreaga țară își amintește cu groază de cutremurul și de valurile tsunami din 2011, orice potențial semn că dezastrul s-ar putea repeta stârnește îngrijorări.

Această creatură poate fi cel mai mare trofeu de care s-ar putea bucura un împătimit al pescuitului, dar pentru asta ar trebui să știe că peștele-panglică poate fi găsit doar în apele din zonele tropicale și temperate, la adâncimi de pană la 900 de metri.

Peștele-panglică, cunoscut și sub numele de „regele heringilor” este cel mai lung dintre peștii cu oase. Are un corp argintiu strălucitor, creste roșu aprins și mai este cunoscut și ca peștele-fundă.


În continuare, citește și:

Ca să știi mai mult, citește „Scurtă istorie a dezastrelor naturale. Epidemii, cutremure și dereglări climatice”

Lucian Boia face în această carte o trecere în revistă a diverselor dezastre care și-au pus amprenta asupra evoluției societăților și a civilizației, precum și o comparație cu momentul actual, când este evident că funcționarea mecanismului om–natură suferă un dezechilibru, foarte probabil ireversibil. Într-adevăr, lumea nu se va sfârși, spune autorul, din pricina cutremurelor, sau a petelor solare, sau a variației axei Pământului. Nici chiar din pricina pandemiilor. Primejdia cea mare o reprezintă acum încălzirea climei și efectul de seră, fenomen global și potențial distrugător, a cărui răspundere o poartă cu precădere omul. Dar nu e deloc sigur că omenirea mai poate opri procesul, sau măcar că își dorește să-și schimbe modul de viață. Abia în acest punct specia umană riscă să dispară cu adevărat.

„Scurtă istorie a dezastrelor naturale. Epidemii, cutremure și dereglări climatice” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „Peștele-panglică, creatura care dă alarma de tsunami în Japonia”

Lasă un comentariu