Peștele cu capul transparent, creatura care vânează folosind umbrele

La o primă vedere, Macropinna microstoma, cunoscut drept „peștele cu ochi cilindrici” sau „peștele cu capul transparent”, arată mai degrabă ca o creatură extraterestră decât ca o ființă de pe Terra. Și totuși, acest pește bizar trăiește în adâncurile oceanelor.

Are capul transparent și o pereche de ochi tubulari, pe care îi folosește pentru a detecta prada în abisul întunecat. Deși existența sa este cunoscută încă din 1939, Macropinna microstoma a fost fotografiat pentru prima dată abia în 2004.

Viața în adâncuri

Oamenii de știință se străduiesc de mult timp să afle mai multe despre fiziologia și comportamentul său, însă acest proces este anevoios, deoarece peștele este o apariție rară. Până acum, a fost surprins de camerele subacvatice o singură dată.

Peștele cu ochi cilindrici trăiește la adâncimi de până la 800 de metri, în special în zona Dorsalei Atlantice, Australiei și Noii Zeelande. Se hrănește în principal cu meduze și crustacee mici.

Unele dintre meduzele cel mai des întâlnite în mediul în care trăiește Macropinna microstoma sunt meduzele Siphonophorae. Acestea pot atinge 10 metri lungime și plutesc în adâncurile oceanului, prinzând prada cu tentaculele.

Pestele
Foto: Business Insider

Oamenii de știință cred că, uneori, peștele cu ochi cilindrici „fură” și se hrănește cu prada prinsă în tentaculele acestor meduze. Mai multe detalii despre procesul de hrănire al acestei creaturi au fost obținute în 2009.

Atunci, cercetătorii de la Institutul de Cercetare al Acvariului Monterey Bay din SUA au avut șansa să studieze un exemplar viu care a fost adus la suprafață pentru câteva ore. În timpul studiului au făcut câteva descoperiri neașteptate.

Specializat în depistarea umbrelor și a luminii

În primul rând, cercetătorii au observat că ochii acestor pești sunt verzi, caracteristică ce le permite să filtreze lumina care pătrunde de la suprafața apei și să identifice mai ușor prada bioluminiscentă.

De asemenea, datorită vederii foarte bune, această creatură poate detecta umbrele slabe proiectate de pradă.

Pestele 02
Foto: Scoop

În al doilea rând, deși credeau că ochii peștelui sunt ficși și că îi permit să vadă numai ceea ce se află direct deasupra lui, cercetătorii au descoperit că animalul își poate mișca ochii.

În ceea ce privește capul transparent, biologii au descoperit că este plin cu un fluid care funcționează ca un scut pentru ochi.


În continuare, descoperă o altă ființă neobișnuită care crește în abisul oceanelor: Peștele cu buze roșii, creatura bizară care „merge” pe fundul oceanului.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>