Peștele care se îmbată pentru a trece peste lunile grele de iarnă

Abilitatea extraordinară a carașilor aurii și a altor pești din aceeași familie de a supraviețui fără oxigen pentru o perioadă îndelungată este cunoscută încă din anii ‘80. Dar oamenii de știință au descoperit abia recent cum anume reușesc peștii această performanță extraordinară.

Pentru cele mai multe animale – inclusiv pentru noi, oamenii – lipsa de oxigen pentru câteva minute poate fi fatală. Deși putem metaboliza fără oxigen carbohidrații, acest proces generează acid lactic, o substanță toxică ce se acumulează rapid în organism.

Carassius auratus. Foto: Pinterest

Carasul auriu – una dintre cele mai comune specii de pești de acvariu – poate supraviețui până la cinci luni în apele aproape lipsite de oxigen. Cum reușește?

Potrivit unei echipe de cercetători, carașii aurii pot face acest lucru deoarece au un al doilea set de enzime care, atunci când nivelul oxigenului scade, încep să transforme carbohidrații în alcool, pe care apoi îl pot elibera cu ușurință prin branhii.

„Această a doua rută este activată doar de lipsa oxigenului. Stratul de gheață îi separă de aer, astfel încât atunci când lacul este acoperit cu gheață, peștele consumă tot oxigenul și apoi continuă să producă alcool”, explică pentru BBC Michael Berenbrink, de la Universitatea din Liverpool, Anglia, membru al echipei de cercetare.

Niște bețivi

Cu cât mai mult timp petrec în condiții de temperatură scăzută și fără oxigen, cu atât sunt mai ridicate nivelurile de alcool din corp.

„Dacă măsori aceste niveluri atunci când peștii sunt în lac, concentrația de alcool din sânge este mai mare de 50 mg la 100 de mililitri, pragul peste care șofatul este interzis în Scoția și în țările nordice ale Europei. Așadar, putem spune că peștii sunt într-adevăr sub influența alcoolului“, adaugă Berenbrink.

Chiar dacă peștii sunt plini de alcool, acest lucru nu le provoacă moartea. Dar, dacă iarnă durează prea mult, energia acumulată în ficat se epuizează, iar peștii mor. Potrivit cercetătorilor, există lecții importante care trebuie învățate din această adaptare a carașilor aurii.

„Producția de etanol îi permite carasului auriu să fie singura specie care supraviețuiește și exploatează aceste medii ostile. De asemenea, în acest mod evită și concurența și amenințarea altor specii de pești, cu care interacționează în mod normal în apele mai bine oxigenate “, a declarat Cathrine Elisabeth Fagemes, de la Universitatea din Oslo, Norvegia, autor principal al studiului.

Oamenii de știință au calculat – de dragul distracției – cât timp ar dura să produci o băutură alcoolică din secrețiile acestor pești.

„Dacă ar fi să strângi într-un pahar alcoolul secretat, ar fi nevoie de 200 de zile pentru a ajunge la o concentrație de alcool de 4%”, a spus Berenbrink.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu