Peste 60 de schelete de mamut au fost descoperite pe locul unui viitor aeroport din Mexic

Arheologii mexicani au descoperit cel puțin 60 de schelete de mamut în apropiere de Mexico City, pe locul unde se construiește un aeroport.

Rămășițele au fost găsite în zona unde va fi construit turnul de control al viitorului aeroport. Întrucât ar putea fi cea mai mare descoperire de acest fel din istorie, evenimentul marchează o etapă științifică importantă în țară.

Foto: Facebook / Patricia Ruiz Anchondo

Scheletele acestor mamifere gigantice care au trăit în urmă cu 14.000-15.000 de ani au fost descoperite la baza militară din Santa Lucia, situată la aproximativ 45 de kilometri de capitală.

Este „cea mai mare descoperire de acest tip”, a declarat pentru AFP arheologul Pedro Sanchez, de la Institutul Național de Antropologie și Istorie (INAH), citat de DW.com.

„Ne va permite să avem un eșantion foarte important pentru a efectua multe studii pe aceste mamifere”, a adăugat el.

Foto: Facebook / Patricia Ruiz Anchondo

Echipa INAH, care a început săpăturile la acest sit în aprilie 2019, a făcut prima descoperire în luna octombrie a anului trecut, când a scos la lumină oasele a 14 mamuți din Pleistocen.

„Nu credeam că sunt atât de multe schelete. Efectuăm săpături cu grijă, suntem foarte atenți la recuperarea acestor rămășițe”, a spus el.

Expertul a explicat că aproape toate scheletele sunt din specia mamutului columbian. În zonă lucrează în prezent 31 de arheologi și trei restauratori.

Foto: Facebook / Patricia Ruiz Anchondo

Pe lângă zecile de schelete de mamuți, specialiștii au mai găsit și schelete umane, vase, unelte de obsidian și oseminte de bizoni și camelide.

„Lucrăm la reconstituirea scheletelor. Cu siguranță, când vom termina de numărat, vom avea mai mulți mamuți ”, a anticipat Pedro Sanchez.

De asemenea, arheologul a anunțat că INAH intenționează să expună rămășițele într-o galerie.

Foto: Facebook / Patricia Ruiz Anchondo

Rămășițe de mamut au mai fost găsite și în anii ‘70, în timp ce se construia metroul din Mexico City. Aceste erbivore, care aveau nevoie de cantități mari de hrană, găsiseră în regiunea lacurilor din bazinul Mexicului un mediu de viață ideal, potrivit specialiștilor.

În trecut, zona a fost acoperită de apele Lacului Xaltocan, parte a bazinului mexican și un punct central al civilizației precolumbiene.

Anul trecut, pe șantier au fost descoperite și capcane pentru vânătoarea mamuților, despre care arheologii cred că au fost săpate la scurt timp după secarea lacului.

Ca să știi mai mult, citește „Barbarii. Civilizații dispărute”

De multe ori ne gândim la civilizațiile Greciei și Romei antice ca la incubatoare discrete ale culturii occidentale, locuri în care ideile despre orice, de la guvernare la artă, erau libere să se dezvolte și apoi să fie distribuite în exterior în lumea mediteraneană mai largă. Dar, așa cum arată Peter Bogucki în această carte, Grecia și Roma nu s-au dezvoltat izolat.

În jurul lor existau comunități rurale care nu cunoșteau scrisul și care aveau culturi radical diferite, despre care puțini dintre noi mai știu astăzi ceva. Ei bine, Bogucki scoate la lumină în mod strălucit poveștile acestor oameni aproape uitați.

Autorul prezintă cum s-au dezvoltat aceste culturi, subliniind complexitatea crescândă a structurilor lor sociale, realizările lor tehnologice și practicile lor ieșite din comun. Rezultatul este o relatare fascinantă despre un capitol foarte puțin cunoscut din istoria omenirii.

„Barbarii. Civilizații dispărute” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu