Peste 180 de fosile de pești din Jurasic au fost descoperite în Marea Britanie

Cercetătorii au descoperit la o fermă din Anglia rămășițe fosilizate de pești, ihtiozauri, calamari, insecte și alte animale din perioada jurasică. În total, au fost descoperite peste 180 de specimene datând de acum 183 de milioane de ani.

Una dintre fosile a atras în mod special atenția oamenilor de știință: capul unui pește conservat în formă tridimensională, asemănător cu cel al unui pește împăiat. Fosilele se găsesc de obicei aplatizate, dar aceasta părea să iasă din piatră.

Fosila cu o vechime estimată de 183 de milioane de ani pare să fie un model 3D creat cu tehnologii de ultimă oră. Foto: AP

Peștele făcea parte din genul dispărut Pachycormus și a fost găsit foarte bine conservat, având încă urme de solzi și ale uni ochi, astfel încât cercetătorii l-au descris ca fiind „o descoperire unică”.

Oamenii de știință au fost atât de uimiți, încât au contactat o companie care creează modele digitale 3D ale fosilelor, pentru a avea o imagine interactivă a peștelui și pentru a-l studia îndeaproape.

Regiunea din Marea Britanie în care se află ferma a fost la un moment dat scufundată sub o mare tropicală de mică adâncime, iar sedimentele aduse au ajutat probabil la conservarea fosilelor.

Solzii și ochiul peștelui au fost fosilizați și păstrați timp de peste 180 de milioane de ani. Dean Lomax/Disclosure
Solzii și ochii peștilor au fost fosilizați și conservați timp de peste 180 de milioane de ani. Foto: Dean Lomax

Când peștii au murit, s-au scufundat și, ca în cazul altor fosile, mineralele de pe fundul mării le-au înlocuit în timp structura originală a oaselor și a dinților.

Potrivit echipei de cercetare, în acest caz degradarea a fost minimă. Acest lucru înseamnă că, odată ce peștii au ajuns pe fundul apei, au fost rapid acoperiți de sedimente. În timpul săpăturilor, echipa a folosit un buldoexcavator pentru a săpa 80 de metri în marginile fermei, în principal în spatele grajdului.

Au găsit mai multe specimene din era terțiară (o fază a jurasicului, între 183 milioane și 174 milioane de ani în urmă), printre care: belemniți (cefalopode dispărute asemănătoare calmarilor), amoniți (cefalopode cu cochilie, dispărute), bivalve și melci, precum și pești și alte animale marine din specii care încă există.

Grupul a subliniat importanța comparării descoperirilor în comparație cu cele făcute la alte situri aparținând acestei epoci. Cercetătorii intenționează să continue să studieze specimenele și lucrează la publicarea rezultatelor. Între timp, o selecție de fosile va fi expusă la muzeul din din orașul britanic Stroud.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu