Pescuitul de pe stâlp, tradiția neobișnuită devenită spectacol pentru turiști

Pescuitul de pe stâlp este o metodă de pescuit unică în lume, practicată în Sri Lanka, o țară insulară situată în Oceanul Indian, în apropierea coastei Indiei.

Pentru a prinde pește, pescarii stau cățărați pe o bară transversală, numită „petta”, montată pe un stâlp înfipt în nisip la câțiva metri de țărm.

Pescuit pe stalp 01
Foto: Prasanth Chandran via Flickr

Din această poziție, pescarii așteaptă ca peștele să prindă momeala. Deși această metodă pare să își aibă originile în vremuri străvechi, pescuitul de pe stâlp este, de fapt, o tradiție recentă.

Practica a început în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când lipsa de alimente și supraaglomerarea locurilor de pescuit i-au determinat pe srilankezi să încerce și alte metode de a prinde pește.

Într-o primă fază, oamenii obișnuiau să pescuiască de pe epavele navelor și ale avioanelor doborâte. Apoi, unii dintre ei au început să monteze stâlpi în recifele de corali.

Pescuit pe stalp 02
Foto: Mark Panszky via Flickr

Ulterior, noua metodă a fost transmisă la cel puțin două generații de pescari, care trăiesc pe o porțiune de 30 de kilometri situată între orașele Unawatuna și Weligama.

Captură slabă, bani puțini

Captura este slabă și cel mai adesea constă în cantități mici de hering și macrou. Profitul pe care pescarii îl obțin din activitatea lor este tot mai mic pe zi ce trece.

De aceea, este puțin probabil ca acest tip de pescuit să mai fie practicat altfel decât ca atracție turistică.

Pescuit pe stalp 03
Foto: benoitbenoit via Flickr

Tsunami-ul din 2004, care a devastat o mare parte din coasta Oceanului Indian, a modificat pentru totdeauna țărmul insulei și a redus numărul locurilor în care se poate pescui prin această metodă.

Mai mult, pescuitul este imposibil în timpul musonului, deoarece în acea perioadă peștii evită apele puțin adânci din apropierea țărmului.

De aceea, în timpul sezonului ploios, cei mai mulți pescari lucrează în agricultură sau în comerț, pentru a putea supraviețui.

Pescuit pe stalp 04
Foto: Feng Zhong via Flickr

Astăzi, puțini pescari sunt dispuși să le transmită această ocupație fiilor lor. În schimb, își închiriază stâlpii unor „actori” care pretind că sunt pescari pentru a primi bani de la turiștii care vor să facă fotografii.

De altfel, această modalitate de a obține bani a devenit atât de răspândită în rândul localnicilor, încât nu se mai știe câți dintre bărbații fotografiați sunt actori sau chiar practică pescuitul pentru a supraviețui.


Iată alte două tradiții de pescuit despre care s-ar putea să vrei să afli mai multe:


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>