Pescuitul cu cormorani, o uimitoare tradiție asiatică de 1.300 de ani

Pescuitul cu cormorani, o tradiție ieșită din comun, veche de aproape un mileniu și jumătate, își trăiește cele din urmă clipe. Astăzi, doar câțiva pescari din China și Japonia se mai încumetă să dreseze păsări să prindă pești, de obicei pentru turiștii curioși.

Pescuitul cu cormorani pe Râul Li, din China, este o practică pe cale de dispariție. Pescarii pornesc cu cormoranii (păsări marine) domesticiți pe plute de bambus înainte de răsărit sau la începutul înserării.

pescuitul cu cormorani
Foto: Pinterest

Cormoranii se hrănesc cu pești și sunt niște înotători desăvârșiți. Însă pescarii le leagă niște fire în jurul gâtului, ca să nu poată înghiți peștii pe care îi prind la comandă.

După ce leagă firele, pescarii încep să cânte pe plute, ca să convingă păsările să plonjeze în apă și să le aducă peștii. Controlează cormoranii cu niște bețe lungi de bambus.

Cum nu poate concura cu pescuitul modern, pescuitul cu cormorani de pe Râul Li este acum practicat, în mare parte, numai pentru turiști.

„China sălbatică”, o serie de documentare produse de BBC și CCTV, are un segment excepțional dedicat acestei tehnici de pescuit vechi de 1.300 de ani, care încă mai este practicată și în Japonia.

Cum se desfășoară pescuitul cu cormorani

Fotografiile și videoclipul de mai jos, prezentate de Business Insider, ilustrează cum sunt folosiți cormoranii pentru a prinde pește.

1. Pescarii și cormoranii lor pornesc cu bărcile în Ținutul Yongja din provincia Zhejiang a Chinei.

pescuitul cu cormorani
Foto: Reuters

2. Pescarii petrec ani întregi dresând păsările să revină cu prada la barcă.

pescuitul cu cormorani
Foto: AP / Xinhua, Zhou Hua

3. Un pescar leagă un fir de cânepă în jurul gâtului cormoranului, pentru ca pasărea să nu poată înghiți peștii mari.

pescuitul cu cormorani
Foto: AP / Greg Baker

4. Un cormoran urmărește un pește sub apă.

pescuitul cu cormorani
Foto: BBC via YouTube

5. Un cormoran este manipulat de un pescar pentru a aduce peștele pe barcă.

pescuitul cu cormorani
Foto: China Photos / Getty Images

6. După ce recuperează peștii mari, pescarii îi răsplătesc pe cormorani cu pești mai mici.

Foto: China Photos / Getty Images

7. Pescarii cred că păsările pot ține o socoteală aproximativă a peștilor pe care îi prind, și, dacă nu sunt răsplătite, nu se mai scufundă ca să prindă alți pești.

Foto: Reuters

8. Aici poți urmări segmentul dedicat pescuitului cu cormorani din „China sălbatică”.

Abonează-te la canalul Incredibilia:

Ca să știi mai mult, citește „China în zece cuvinte”

Scriitorul chinez Yu Hua ne oferă, pornind de la zece cuvinte-cheie, o perspectivă curajoasă asupra Chinei din ultima jumătate de secol, de la Revoluția Culturală și cultul pentru președintele Mao la protestele din Piata Tian’anmen și boom-ul economic din zilele noastre. Pentru cititorul străin, volumul de față este o șansă unică de a înțelege acest colos misterios.

„China în zece cuvinte” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

2 comentarii la „Pescuitul cu cormorani, o uimitoare tradiție asiatică de 1.300 de ani”

  1. Ăștia NU sunt pescari! Sunt brute impostoare care abuzează cumplit aceste păsări inteligente, mult mai inteligente ca ei. Niste cretini care fac de râs orice pescar adevărat! De prostia și cinismul unor turiști care ar urmări așa ceva, ce sa mai zic, alți cretini. E ca și cum ai urmări cum propriul tau câine primește niste picioare în burtă de la un „pescar”. Dar, pentru că omul e un ipocrit și nu ii pasa decât de viața lui, atâta timp cât păsările acestea nu sunt ale lui, e motiv de atracție turistică.
    Omul. Cel mai periculos animal. Și cel mai prost. Și idiot. Și ipocrit. Uneori, îmi este RUȘINE că și eu sunt tot un om.

    Răspunde

Lasă un comentariu