Latura întunecată – 5 personalități istorice cu secrete și porniri scandaloase

Scriitorul Jess C. Scott se întreba la un moment dat: „La ce-ți folosește să fii frumos la exterior, dacă pe dinăuntru ești atât de urât?”

Acești oameni au fost considerați genii (unii chiar au fost) și au fost adulați de întreaga lume, dar au avut o latură ascunsă și, de multe ori, dezonorantă. În majoritatea cazurilor, aceste personalități istorice au reușit mult timp să păstreze secrete porniri sau fapte scandaloase.

Însă, în final, adevărul iese la iveală…

1

Charles Dickens și-a părăsit soția pentru o adolescentă

Personalitati istorice - Charles Dickens
Charles Dickens și-a părăsit soția (stânga) pentru adolescenta Ellen Ternan (dreapta). Foto: The Times

Deși în opera sa promova valori morale înalte, în viața personală Charles Dickens era un om fără scrupule. La jumătatea secolului XIX, relația scriitorului cu soția sa, Catherine, s-a destrămat.

Catherine și Dickens erau căsătoriți de 20 de ani când scriitorul s-a îndrăgostit de o actriță adolescentă, pe nume Ellen Ternan. Cei doi au început o relație amoroasă, iar la scurtă vreme Dickens a cerut divorțul.

Totodată, scriitorul a cerut și custodia pentru nouă dintre cei zece copii pe care-i avea cu Catherine. Atunci a început scandalul. După despărțire, Dickens a dat vina pe fosta soție pentru destrămarea relației.

Mai mult, el a așternut toate aceste afirmații într-o scrisoare, pe care a publicat-o în New York Times, precum și în multe alte ziare importante. În scrisoare, Dickens afirma că despărțirea s-a petrecut din vina lui Catherine, care suferea de probleme psihice.

Datorită faimei pe care o avea, afirmațiile lui Dickens au fost crezute și nimeni nu a aflat de aventura lui cu adolescenta. Adevărul a ieșit la iveală mulți ani mai târziu, când fiica sa, Katey, a povestit în autobiografia sa cele întâmplate.

2

Personalități istorice – Henry Ford era nazist

Personalitati istorice - Henry Ford
Liderii naziști i-au conferit lui Ford Marea Cruce a Ordinului Vulturul German, cea mai înaltă distincție pe care Germania o acorda cetățenilor străini. Foto: Reddit

Henry Ford, fondatorul Ford Motor Company, este considerat pionierul industriei automobile. A fost un om de afaceri de succes și unul dintre cei mai bogați oameni din lume.

Datorită deciziei de a produce mașini în masă, automobilele au devenit un mijloc de transport accesibil tuturor americanilor. Dar, în spatele imaginii de succes a lui Ford se ascundea un simpatizant al naziștilor.

În cărțile și ziarele vremii, industriașul promova antisemitismul. Unul dintre ziarele pe care le folosea pentru a-și răspândi ideile era Dearborn Independent, un cotidian pe care-l deținea și în care a publicat ani în șir articole antisemite.

De asemenea, Ford a publicat mai multe cărți, printre care The International Jew („Evreul internațional”, în traducere), în care a atacat și demonizat evreii.

Un alt lucru puțin știut despre Ford este că, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, fabricile sale din Europa produceau echipamente pentru armata nazistă.

De altfel, pe 30 iulie 1938, regimul celui de-Al Treilea Reich i-a conferit lui Ford Marea Cruce a Ordinului Vulturul German, drept recunoaștere a contribuției sale la dezvoltarea industriei auto.

3

Ted Kennedy a lăsat o femeie să moară

Personalitati istorice - Ted Kennedy
Ted Kennedy (dreapta) și locul accidentului (stânga). Foto: Lisimg

Când vine vorba de personalități celebre cu povești scandaloase, Ted Kennedy își merită locul pe listă. Senator american, cel mai mic dintre cei patru frați Kennedy, Ted era următorul pe lista pentru președinția SUA, după fratele lui, John F. Kennedy.

Dar speranțele lui Ted de a deveni vreodată președinte s-au năruit după un scandal de proporții. Pe 18 iulie 1969, Ted Kennedy se întorcea de la o petrecere alături de o femeie pe nume Mary Jo Kopechne.

Deși era beat, Kennedy se afla la volan și conducea spre reședința familiei. Dintr-o dată, a pierdut controlul volanului și a plonjat cu mașina de pe un pod într-un canal plin de apă.

Nu se știe cum, Ted Kennedy a reușit să iasă din mașină și a înotat spre țărm, abandonând-o pe Mary Jo în mașină. Ajuns la mal, Ted s-a îndreptat spre un motel, unde a făcut un duș și s-a culcat.

Când s-a trezit, a cerut un ziar, a vorbit cu un prieten și doi avocați și a sunat la poliție (la nouă ore de la producerea accidentului). Datorită influenței familiei sale, Ted Kennedy a scăpat basma curată.

A primit o condamnare de doi ani cu suspendare și a pierdut dreptul de a conduce timp de un an. Investigatorii care au cercetat ulterior locul accidentului au afirmat că Mary Jo ar fi putut fi salvată dacă Ted Kennedy ar fi raportat accidentul imediat.

4

Dramaturgul Arthur Miller și-a abandonat copilul bolnav

Personalitati istorice - Arthur Miller
Arthur Miller, alături de cea de-a doua lui soție, actrița Marilyn Monroe. Foto: Immortal Marilyn

Unele personalități istorice au comis fapte care nu au cum să nu scandalizeze. Arthur Miller a fost un dramaturg american faimos, cunoscut pentru drama „Moartea unui comis-voiajor”. Apreciat în lumea literară, Miller a avut o viață personală tumultuoasă și nu tocmai onorabilă.

S-a căsătorit de trei ori: prima oară cu Mary Slattery, a doua oară cu Marilyn Monroe, iar a treia oară cu Inge Morath. Cu prima soție a avut doi copii și tot doi copii a avut și cu cea de-a treia.

Cel de-al patrulea copil al scriitorului, Daniel, era aproape necunoscut opiniei publice deoarece Miller îl ignora complet.

Motivul? Băiatul suferea de sindromul Down. De rușine, în 1966, pe când băiatul avea doar o săptămână, Miller l-a internat pe Daniel într-o clinică și nu a mai vorbit despre el niciodată.

Mama lui Daniel îl vizita în fiecare duminică, însă Miller l-a văzut pentru prima oară doar în 1995. În 2005, cu doar două săptămâni înainte de a muri, pe Miller l-au cuprins, probabil, remușcările.

L-a recunoscut pe Daniel și l-a inclus în testamentul său, alături de ceilalți trei copii. Relația dintre scriitor și fiul lui a fost menționată pentru prima dată în public în biografia scrisă de Martin Gottfried.

5

Personalități istorice cu laturi întunecate – John Lennon, o persoană violentă

Personalitati istorice - John Lennon
John Lennon, alături de fiul său Julian. Foto: Society of Rock

Membru al faimoasei trupe The Beatles, John Lennon este o legendă a industriei muzicale. La fel de faimoasă este și latura sa violentă și abuzivă, pe care au simțit-o din plin soția și fiul său.

De altfel, cântărețul a mărturisit, într-un interviu pentru revista Playboy, că obișnuia să-și lovească soția. Era extrem de violent cu ea și îi interzicea să facă lucrurile care-i plăceau.

Cynthia, prima lui soție, a povestit în autobiografia sa că Lennon a lovit-o odată doar pentru că era gelos. Lennon se comporta abuziv și față de fiul său, Julian, fapt pe care acesta din urmă nu l-a ascuns niciodată.

Potrivit lui Julian, Lennon era adesea indiferent și-l prefera pe fratele său vitreg, Sean (fiul lui Lennon și al lui Yoko Ono). De altfel, într-un interviu, artistul a declarat că Julian a fost un copil nedorit, „născut dintr-o sticlă de whiskey”.


În continuare, te invităm să descoperi Latura întunecată a vieții celebrului scriitor Mark Twain. Apoi, citește despre 9 lideri istorici loviți de probleme psihice.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

2 comentarii la „Latura întunecată – 5 personalități istorice cu secrete și porniri scandaloase”

Lasă un comentariu