Cazul uimitor al bărbatului cu 24 de personalități diferite

„Tulburarea de identitate disociativă” (TID), care se numea cândva „tulburarea de personalitate multiplă”, este una dintre cele câteva afecțiuni disociative menționate în manualele despre bolile mintale.

Simptomul care definește boala este prezența a cel puțin două personalități distincte la o singură persoană. Fiecare personalitate are propriile sale gânduri, sentimente și amintiri, iar la orice moment dat se manifestă o singură personalitate.

Personalitate multiplă
O ilustrație care înfățișează un individ cu tulburare de identitate disociativă. Foto: Pinterest

De asemenea, trebuie să existe dovezi că boala nu este rezultatul consumului de droguri, alcool sau produsul secundar al unei alte afecțiuni. Când este stabilit, acest diagnostic este de obicei pus persoanelor care au suferit timp îndelungat abuzuri grave, în special în copilărie.

Simptomele celor care au personalitate multiplă pot include senzația „timpul pierdut” (perioade care par să fi dispărut din amintirea pacientului) și pierderea frecventă a memoriei, schimbări drastice ale scrisului de mână și schimbări de funcționare, care pot varia între starea de „aproape nefuncțional” (nu se poate mișca) și „foarte funcțional”, în funcție de tipul personalității care se manifestă.

Boala este greu de diagnosticat și există controverse privind existența ei reală. Unii specialiști în sănătatea mintală cred că cei care sunt diagnosticați cu această boală sunt doar niște actori excelenți sau că diagnosticul nu este exact.

Demonstrarea unui diagnostic clar și larg acceptat de TID este ceva dificil și foarte rar întâlnit. Tocmai de aceea, cazul lui Billy Milligan este atât de remarcabil.

Cazurile de personalitate multiplă sunt foarte controversate

Personalitate multiplă
Afișul unei piese de teatru adaptate după opera „Cazul ciudat al doctorului Jekyll și al domnului Hyde”. Foto: TheNextPro.net

Billy Milligan a fost judecat în 1978 pentru violarea a trei femei. A fost declarat nevinovat, pe motiv de nebunie, după ce s-a stabilit că avea nu mai puțin de 24 de personalități distincte.

Primul atac a avut loc pe 14 octombrie 1977. Billy a amenințat cu arma o studentă în campusul Universității de Stat Ohio. După ce a violat-o, a pus-o să scrie un cec și să-l încaseze pentru el.

Al doilea atac a avut loc opt zile mai târziu, iar al treilea după alte patru zile, pe 26 octombrie. În ziua de după ultimul atac, una dintre victime l-a identificat pe Billy într-o fotografie. După descoperirea unei amprente în mașina uneia dintre victime, făptașul a fost arestat.

Personalitate multiplă
Billy Milligan, un om foarte tulburat. Foto: Wikimedia

Ofițerul care l-a arestat și l-a adus la secție a spus că a vorbi cu Billy era ca și cum ai vorbi cu oameni diferiți în momente diferite. Doctorii l-au examinat și au observat același lucru.

Apărătorii lui Billy i-au spus procurorului că intenționau să pledeze pentru nebunie, însă procurorul nu credea că acuzatul era nebun.

S-au făcut evaluări psihiatrice in extenso și s-a stabilit că un iugoslav în vârstă de 23 de ani, pe nume Ragen, preluase controlul asupra conștiinței lui Billy, cu intenția de a jefui niște oameni.

Apoi, a preluat controlul Adalana, o lesbiană de 19 ani, care a violat femeile fiindcă voia să se simtă apropiată de cineva.

Nici Billy și nici celelalte 22 de personalități ale sale nu își aduceau aminte de cele înfăptuite de Adalana. Procurorii au rămas sceptici, până când i-au luat un interviu lui Billy Milligan și au observat cum veneau și plecau diferitele personalități.

Bernard Yavitch, unul dintre procurori, avea să afirme ulterior:

„Am văzut un caz de personalitate multiplă. Tiparele de vorbire erau diferite. Accentele erau diferite. Stătea așezat pe scaun într-un fel diferit.”

În final, toată lumea a fost de acord că Billy suferea de TID. Existau dovezi că el comisese infracțiunile, însă nu o făcuse conștient. Judecătorul l-a declarat nevinovat, pe motiv de nebunie. Bărbatul a fost internat într-un ospiciu din Ohio.

Billy Milligan
Billy Milligan (dreapta) în timpul procesului. Foto: Columbus Dispatch

Ulterior, s-a aflat că, la o vârstă foarte fragedă, Billy a fost abuzat sexual și torturat în mod repetat de tatăl său vitreg. Din cauza acestui abuz, personalitatea lui s-a fragmentat, iar Billy a început să sufere de tulburarea de personalitate multiplă.

În anii ’60 și ’70, avea mereu probleme la școală, la muncă și probleme cu legea, toate din cauza lucrurilor pe care le făceau multele sale personalități.

În 1988, doctorii care îl tratau au spus că personalitatea sa se închegase din nou și Billy a părăsit spitalul. A stat, totuși, sub tratament până în 1991.

În 1981, împreună de Daniel Keyes, a scris cartea Mințile lui Billy Milligan. În 1983, a fost de acord să ramburseze statului Ohio costurile tratamentului său, care se ridicau la 450.000 de dolari. Statul a primit 170.000 de dolari până la moartea lui Billy, survenită în 2014.

În anii ’90, Billy a locuit în San Diego County, în California, unde a fost acuzat că a amenințat un judecător. Tot aici a depus și acte prin care își declara falimentul personal.

Personalitate multiplă
Coperta cărții „Mințile lui Billy Milligan”

Apoi, Billy s-a întors în Ohio și a dispărut, renunțând la orice contact cu părinții și doctorii săi. Este posibil, totuși, ca una dintre surorile lui să fi știut unde se află.

Billy Milligan a trăit în liniște până în 2014, când a murit sărac și chinuit.


Dacă ți-a plăcut acest articol, îți recomandăm să citești și Amintiri din casa groazei – Secretele unui spital de boli mintale, apoi să vezi 10 tratamente barbare la care erau supuși pacienții cu boli psihice.

Ca să știi mai mult, citește „Manipularea de la zero la unu (pachet 5 cărți)”

Iată o colecție de cărți care te ajută să înveți cum să îi manipulezi pe ceilalți prin discurs, cum să refuzi elegant, cum să aplanezi conflicte și multe alte trucuri atât de necesare.

1. Arta manipulării

„Cartea aceasta este despre un soi special de persuasiune care are o perioadă de incubație de numai câteva secunde și poate dezarma instantaneu până și cea mai pătrunzătoare minte. Este centura neagră la controlul minții. Nu doar că întoarce roata, o dinamitează cu totul.”

2. Cuvinte care schimba minți

„Bazată pe ani de munca și studiu cu oameni și organizații, cartea este plină de aplicații practice, din lumea reală, pentru profesioniștii al căror succes depinde de prezicerea și influențarea comportamentului. Acesta este primul pas în marele salt spre comunicare.”

3. Arta conversației – Tongue Fu!

„Scopul discipolilor Kung Fu, arta chineză a autoapărării, este acela de a ieși cu fața curată din atacurile împotrivă integrității corporale. Sam Horn, orator profesionist și consultant pentru nenumărate companii, te inițiază însă în tainele «Artei Conversației Fu», menită să te scoată nevătămat, pe plan psihic, dintr-o situație neplăcută, spinoasă, prin alegerea atitudinilor și mai ales a «cuvintelor» potrivite. Arta Conversației – Tongue Fu! devine astfel un veritabil manual al artelor marțiale mentale ale autoapărării. ”

4. Arta negocierii. Tehnicile negociatorului sef FBI

„Viață e un sir de negocieri: fie că încerci să primești o mărire de salariu, să cumperi o mașină sau o casă, renegociezi o chirie sau ai o discuție cu partenerul de viață, aceasta carte iți oferă un avantaj competitiv în orice situație.

Arta negocierii prezintă detaliat strategiile de negociere care l-au ajutat pe Chris Voss, negociatorul șef FBI, să salveze vieți în situații extreme – de la confruntări între cele mai temute clanuri din Haiti, până la jafuri armate petrecute în inima orașului New York, toate încheiate cu succes datorită tehnicilor aplicate de acesta. Negociator de talie mondială, Voss îți arată cum să aplici aceste metode în viața de zi cu zi, la locul de muncă, în relația cu partenerul și în orice alt domeniu important pentru tine.”

5. Cum să devii o persoană cu influență

„În fiecare zi intram în contact cu o mulțime de oameni: rude, prieteni, colegi, cunoștințe întâmplătoare. Tot ceea ce facem sau spunem îi influențează într-o forma sau alta pe toți cei din jurul nostru. Dar oare ce impact avem asupra lor? Daca dorință ta este să ai succes sau să ai un efect pozitiv asupra lumii cu care vii în contact, ar trebui să devii o persoană cu influență.

Fără influență nu exista succes. Nu are importanță care îți sunt țelurile în viață sau ce vrei să realizezi, o poți face rapid, mai eficient, iar contribuția ta poate fi de mai lungă durată daca înveți să devii o persoană cu influență. Influenta se dezvolta în etape. Aceasta carte este un ghid al dezvoltării abilitații personale de a avea un impact pozitiv asupra vieților celor din jur, dar și asupra unor oameni pe care, poate, nu-i vei cunoaște niciodată.”

„Manipularea de la zero la unu (pachet 5 cărți)” se găsește cu reducere pe Bookzone.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu