Pentru a scăpa de neveste, englezii le vindeau la târg, ca pe animale

În secolul XIX, căsătoriile erau în primul rând o înțelegere economică. De aceea, dacă soții nu se mai înțelegeau sau iubeau, divorțul nu era neapărat o opțiune.

În Anglia, însă, exista o altă variantă pentru bărbații care se săturau de soții: vânzarea lor la târg. O astfel de idee este absolut revoltătoare în zilele noastre. Dar, în acele vremuri, era ceva perfect normal.

De la începutul și până la jumătatea secolului XIX, mulți bărbați britanici au apelat la această alternativă, mai ieftină și mai ușoară față de divorțul tradițional.

Divorțul era prea scump și complicat

Vanzare neveste
Foto: Twitter

Până în 1857, când a fost înființată prima instanță de dreptul familiei din Anglia, divorțul era costisitor și complicat. Pentru a putea divorța oficial, cuplul avea nevoie de aprobare specială din partea Parlamentului, precum și de binecuvântarea bisericii.

Toate aceste demersuri costau – convertite la valoarea actuală – aproximativ 15.000 de lire sterline. O sumă pe care puțin englezi și-o permiteau.

Femeile, vândute ca animalele

Din acest motiv, britanicii de rând au ajuns să apeleze la tranzacțiile cu neveste. Bărbații își duceau femeile la târg, le scoteau la licitație și le vindeau celui care oferea mai mult.

Vânzarea soțiilor nu diferea cu nimic de vânzarea unei capre sau a unui porc, ele fiind privite mai degrabă ca o marfă. Femeile erau expuse într-un stand, exact ca la un târg agricol din zilele noastre.

Vanzare neveste 1
Foto: Pinterest

Bărbații plăteau o taxă de târg, iar cei interesați puteau să atingă și să „verifice” marfa. Conform istoricilor, prețurile variau între un șiling și 150 de lire sterline.

Adesea, chiar femeia era cea care propunea o astfel de tranzacție, pentru că doar așa putea scăpa dintr-o căsătorie nefericită. La târg, femeile puteau accepta sau refuza un cumpărător după propria voință.

Mai mult, aveau chiar drept de veto, în cazul în care considerau că un potențial cumpărător este respingător.

300 de cazuri

Deși această practică nu era tocmai legală, autoritățile închideau ochii deoarece doar cei săraci apelau la ea, cetățenii de vază nefiind implicați sau afectați.

Totuși, magistrații și mass-media obișnuiau să-și manifeste dezgustul față de comportamentul și ignoranța celor săraci. Potrivit datelor istorice, între 1780 și 1850, aproximativ 300 de soții au fost vândute prin această metodă.


În continuare, descoperă mai multe despre obiceiurile ciudate ale englezilor: Mâncătorul de păcat – Omul plătit să spele suflete.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
    • Aurelia Costinean spune:

      si dupa o saptamana, iti ofera bani, doar sa o iei inapoi 🙂

  • >