Un pensionar de 72 de ani a traversat Oceanul Atlantic într-un butoi uriaș

Unii preferă să se bucure de pensie în liniște și siguranță. Însă Jean-Jacques Savin, în vârstă de 72 de ani, a pornit într-o călătorie pe care cei mai mulți dintre noi nu ar avea curajul să o facă.

Bărbatul a traversat Oceanul Atlantic într-un butoi uriaș, de culoare portocalie, construit special pentru el. Călătoria neobișnuită a fost inspirată de francezul Alain Bombard, care, în 1952, a traversat de unul singur Atlanticul.

Însă experiențele celor doi au fost foarte diferite.

Jean Jacques Savin 02
Jean-Jacques Savin, la bordul butoiului său portocaliu. Foto: Facebook.com/BOUTESA

Bombard a făcut călătoria într-o barcă de salvare mică – fără acoperiș, bucătărie sau pat cu centuri de siguranță – și a mâncat doar peștele crud pe care l-a prins în cele 65 de zile petrecute în larg.

Aventura lui Savin, fost parașutist și pilot militar, a fost ceva mai confortabilă. Francezul luat cu el nu doar produse alimentare de bază, ci și mâncăruri luxoase, precum foie gras.

A destupat chiar și o sticlă de vin alb pentru a sărbători trecerea în anul 2019 și o sticlă de vin roșu de ziua lui, în ianuarie 2019.

Ambarcațiunea, creată special pentru Savin de doi fabricanți de butoaie

Butoiul portocaliu al lui Savin, cu lungimea de aproximativ trei metri și lățimea de doi metri, a fost construit la comandă din placaj acoperit cu rășină de către doi fabricanți francezi de butoaie.

Exteriorul butoiului a fost decorat cu autocolante cu siglele companiilor și organizațiilor care l-au ajutat pe Savin să se pregătească de călătorie. Neobișnuita ambarcațiune a pornit la drum la sfârșitul lui decembrie 2018 din Insulele Canare, cu destinația Caraibe.

Construire butoi
Fotografie realizată în timpul construirii butoiului portocaliu. Foto: Facebook.com/BOUTESA

„Vremea este grozavă. Valurile au înălțimea de un metru și mă deplasez cu doi sau trei kilometri pe oră”, le-a relatat Savin, prin telefon, jurnaliștilor de la Agenția France Presse, la scurt timp după plecare.

Exteriorul butoiului nu are nimic deosebit, însă interiorul este uimitor. Vopsită în roșu și alb, cabina era formată dintr-un pat simplu, o bucătărie și un spațiu pentru depozitare.

Un hublou din podea îi permitea lui Savin să observe peștii în timpul călătoriei. Această activitate care s-a dovedit principala distracție a navigatorului, precum și o sursă de mâncare. Francezul și-a suplimentat proviziile de hrană uscată cu peștii pe care i-a prins.

Preocuparea lui Savin a fost să își construiască o ambarcațiune care să reziste atacurilor orcilor. Din fericire, cele 128 de zile petrecute în larg au fost, în mare parte, lipsite de evenimente, în afara câtorva nopți nedormite din cauza valurilor puternice.

Interior 02
Deși nu foarte spațios, interiorul butoiului a fost destul de confortabil. Foto: Facebook.com/BOUTESA

Călătoria francezului nu a fost doar o aventură în scopuri personale. În timpul voiajului, bărbatul a plasat sonde în ocean, pentru a ajuta organizația internațională de observare marină JCOMMOPS în cercetarea curenților oceanici.

Și-a construit o husă de telefon din pielea unui pește

Pe toată durata călătoriei, susținătorii lui Savin i-au putut urmări progresul cu ajutorul unei aplicații online și i-au urmărit postările de pe pagina sa de Facebook. Într-o postare din a 120-a zi petrecută pe mare, Savin a relatat că și-a confecționat o husă pentru smartphone din pielea unui pește.

Francezul și-a încheiat călătoria pe 6 mai 2019, cu o lună mai târziu decât estimase. Sperase să ajungă pe o insulă care să fi fost colonie franceză, însă a ajuns pe țărmul insulei olandeze St. Eustatius.

„Unii glumeau și se întrebau dacă va fi arestat la sosire pentru călătoria sa nebunească”, a declarat pentru CNN Dorette Courtar, o locuitoare a insulei care a fost martoră la sosirea lui Savin.

Deși a ajuns în civilizație, călătoria bărbatului nu se oprește aici. Savin s-a supus unor teste medicale, pentru a-i ajuta pe cercetători să studieze efectele izolării.

Și vinul său franțuzesc va fi testat: o sticlă nedestupată de Bordeaux va fi comparată cu o sticlă identică păstrată pe uscat, pentru a afla modul în care băutura a fost afectată de lunile petrecute pe mare.


Aventura pe mare a lui Savin s-a petrecut fără incidente și a avut un final fericit. Însă nu toți oamenii care au petrecut mult timp pe mare, izolați, au avut experiențe plăcute. Descoperă prin ce au trecut Jose Alvarenga, omul care a supraviețuit 14 luni plutind în derivă pe ocean, și Aldi Novel Adilang, tânărul de 19 ani din Indonezia care a petrecut 49 de zile într-o colibă plutitoare, care s-a desprins de țărm.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu