Peninsula Kamceatka, avanpostul extrem al vulcanilor și raiul vieții sălbatice

Situată în estul îndepărtat al Rusiei, Peninsula Kamceatka este un rai sălbatic aproape neatins de mâna omului. Cu o activitate geologică impresionantă, peninsula este presărată de gheizere și vulcani care fac ca peisajul să pară ireal.

În acest articol, te invităm să faci o incursiune în sălbăticia uimitoare a acestui loc îndepărtat, în care se ajunge foarte greu.

Peisajul este fantastic

Peninsula Kamceatka 02
Peninsula Kamceatka pe timpul verii. Foto: Pinterest

Peninsula Kamceatka are aproximativ 1.280 de kilometri lungime și o suprafață de 160.000 de kilometri pătrați. Este străjuită de Oceanul Pacific și Marea Bering, la est, și Marea Okhotsk, la vest.

Peninsula este un avanpost de sălbăticie neatinsă și puțini oameni se încumetă să trăiască aici. În Kamceatka nu circulă trenuri, iar teritoriul este tranzitat de doar două drumuri.

Drumurile sunt vechi și prost întreținute, iar singura alternativă de a ajunge în sălbăticia Kamceatkăi este să închiriezi un avion de mici dimensiuni.

Peninsula Kamceatka 01
Vulcanul activ Kliucevskaia Sopka. Foto: Wikimedia

Estul îndepărtat al Rusiei este foarte activ din punct de vedere geologic, iar râul Kamceatka și valea din jurul său sunt flancate de centuri vulcanice masive.

Aceste centuri conțin aproximativ 160 de vulcani, dintre care 29 sunt încă activi.

Peninsula Kamceatka 03
În Valea Gheizerelor se află a doua cea mai mare concentrație de gheizere din lume. Foto: National Geographic

Peninsula Kamceatka se află aproximativ la aceeași latitudine cu Regatul Unit al Marii Britanii, însă vânturile siberiene care o mătură păstrează o temperatură scăzută în cea mai mare parte a anului.

Tot în Peninsula Kamceatka se află gheizere naturale, iar din cauza activității tectonice intense, aici au loc multe cutremure.

Peninsula Kamceatka este un rai al vieții sălbatice

Peninsula Kamceatka 04
În peninsulă trăiește o populație numeroasă de urși. Foto: Pinterest

Datorită varietății peisajelor și a absenței oamenilor, Peninsula Kamceatka are o faună extrem de bogată. Aici poți întâlni animale sălbatice precum urși, lupi, vulpi arctice, râși, jderi, samuri, nevăstuici, hermine și vidre.

Peninsula Kamceatka 07
Foto: Pinterest

Tot aici mai poți admira mufloni, reni, elani și, dacă ai noroc, chiar marmote sau lemingi. Peninsula Kamceatka este terenul de împerechere al vulturului de mare, una dintre cele mai mari specii de vultur din lume.

Peninsula Kamceatka 05
Foto: Pinterest

Apele de coastă sunt, și ele, populate de o multitudine de animale. Orci, marsuini, balene cu cocoașă, balene cu cioc și balene Minke, lei de mare, morse și mai multe specii de foci se scaldă în apele reci.

Peninsula Kamceatka 06
Foto: Pinterest

Pe timp de vară, în sud-estul peninsulei apar și balenele albastre. Peninsula Kamceatka este un rai și pentru pești. Biologii estimează că o cincime din populația de somon din Oceanul Pacific își are originea în Kamceatka.

În Kamceatka și în Siberia se găsește și cea mai mare densitate de fosile de animale preistorice, dispărute de mii de ani, ale căror corpuri sunt păstrate intacte în solul înghețat.

Iar unii fac averi dezgropând oasele străvechi (colți de mamut și coarne de rinocer lânos) pentru a le vinde pe piața neagră din Asia. Vezi aici cum trăiesc și fac bani acești contrabandiști de fosile.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>