Pe o frescă recent descoperită în ruinele de la Pompei, un gladiator rănit cere îndurare

În situl arheologic Pompei a fost descoperită recent o frescă ce înfățișează în culori vii o luptă între gladiatori, Tracul și Murmillo, acesta din urmă implorând, cu degetul opozabil ridicat, să fie lăsat în viață.

În anul 79, Vezuviul a erupt, iar cenușa pe care a expulzat-o a îngropat orașul roman Pompei, ucigând în scurt timp cea mai mare parte a locuitorilor.

Detaliu de pe fresca luptătorilor gladiatori găsită pe un sit din nordul parcului arheologic Pompei. Foto: EPA

Astăzi, Pompei este un loc preferat pentru explorările arheologice, datorită bogăției de informații disponibile și pentru felul în care orașul a fost conservat. Orașul acoperă o zonă destul de mare și săpăturile sunt adeseori în desfășurare într-o zonă sau alta.

Potrivit unei relatări din The Guardian, cea mai recentă descoperire din orașul antic este o frescă înfățișând o scenă cu doi gladiatori. Fresca pare a reda sfârșitul unei lupte dintre Trac și Murmillo (diferite tipuri de gladiatori). Rănit și dezarmat, cu scutul însângerat căzut la pământ, Murmillo a fost înfrânt, iar Tracul pare să aștepte comanda de a da lovitura de grație.

Fresca a fost descoperită pe un zid aflat sub niște scări, într-un loc despre care se crede că adăpostea o tavernă care servea gladiatorii. În partea de jos, se afla o zonă pentru socializare și băut, iar la etaj se oferea cazare.

Clădirea se află în partea orașului numită Regio V, unde se mai află și o cazarmă pentru gladiatori. Toate acestea sunt confirmate și de graffiti-urile descoperite în zonă.

Fresca a fost descoperită pe un perete dintr-o clădire care a fost, cel mai probabil, o tavernă frecventată de gladiatori. Fotografie: EPA.

Fresca este foarte ilustrativă, înfățișând răni realiste pe pieptul și pe încheieturile luptătorului învins, în timp ce scutul său este căzut la pământ. Ține degetul mare în sus, într-un gest care cerșește îndurare.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Orașul Pompei este, în momentul de față, un parc arheologic, cu secțiuni întregi deschise pentru turiști. Regio V este o zonă aflată într-o regiune a parcului în care turiștii nu au acces în momentul de față. Potrivit Smithsonian Magazine, fresca este doar una dintre multele descoperiri făcute în acea parte a orașului.

„Marele Proiect Pompei” este un program de conservare și restaurare în valoare de 140 de milioane de dolari, demarat în 2012. Cea mai mare parte a fondurilor au venit de la UE, iar proiectul a dat roade extraordinare.

Au fost descoperite numeroase artefacte, de la schelete și obiecte cotidiene până la graffiti și o colecție de obiecte care alcătuiau trusa unei vrăjitoare.

Un arheolog inspectează rămășițele unui schelet de cal în situl arheologic Pompei. Foto: Cesare Abbate / AP

Însă unele dintre cele mai importante descoperiri au fost frescele. O frescă este o acuarelă care a fost pictată rapid pe ghips umed, de obicei pe ziduri și tavane. Pe lângă fresca celor doi gladiatori, au fost descoperite și alte fresce importante.

A fost descoperită și o tarabă romană cu mâncare fast-food, numită thermopolium. Taraba avea pictată pe ea o frescă înfățișând o nimfă marină călărind un cal deasupra apelor, precum și alte imagini care se pare că descriau activitatea tarabei.

O altă descoperire o constituie o reprezentare provocatoare a mitului Ledei și Lebedei, în vreme ce alta îl înfățișează pe Narcis privindu-și reflexia într-un lac. Situl se află într-o stare mult mai bună decât acum câțiva ani, fiind menținut cu grijă în mod metodic.

Ministrul Culturii din Italia, Dario Franceschini, a făcut observația că, acum un deceniu, Pompei avea o reputație proastă în Europa, deoarece situl avea probleme cu grevele, cozile lungi cu turiști care așteptau în soare și chiar și cu prăbușirea unor clădiri antice.

În luna martie 2019 a fost descoperit și un stand pentru fast-food, un loc foarte bine bine conservat. Foto: Massimo Ossana / Instagram

Date fiind toate aceste probleme ale parcului, UNESCO a amenințat că va scoate situl de pe lista sa de patrimoniu. De atunci, parcul a beneficiat de îmbunătățiri semnificative și atrage peste patru milioane de turiști pe an.

Finanțarea proiectului a facilitat toate acestea și le-a permis arheologilor să facă excavări continue și metodice ca să descopere alte bijuterii istorice ascunse printre ruinele orașului.


Dacă ți s-a părut interesant acest articol, citește și:


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Lasă un comentariu