Pe câte zile se poate întinde o prognoză meteo?

Previziunile meteorologice și măsurile de protecție sunt esențiale pentru prevenirea pierderilor de vieți omenești și a pagubelor materiale cauzate de dezastrele legate de vreme și de fenomenele climatice extreme. Cu toate acestea, există o limită în ceea ce privește cât de mult timp în avans putem prezice cu precizie vremea.

Potrivit unui studiu realizat de Dr. Michael Riemer de la Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz, ar trebui să fie posibilă extinderea perioadei de prognoză cu până la patru sau cinci zile. În prezent, vremea în zonele de latitudine medie poate fi prognozată cu o precizie rezonabilă cu 7-10 zile înainte.

Aceasta este o îmbunătățire semnificativă în comparație cu acum 30 de ani, când o prognoză de patru zile era la fel de precisă ca o prognoză de șapte zile din prezent. Performanțele mai bune ale calculatoarelor și disponibilitatea de noi date au contribuit la îmbunătățirea acurateței prognozelor meteorologice.

Cu toate acestea, metodele de prognoză au încă puncte slabe și defecte, iar anumite condiții meteorologice sunt mai greu de prevăzut din cauza naturii haotice a atmosferei. Cicloanele extinse pot fi identificate cu aproximativ șapte zile înainte, în timp ce perioada este mult mai scurtă pentru furtuni.

Cercetările privind limitările prognozelor meteorologice sunt în curs de desfășurare încă din anii 1960. Sistemul atmosferic are o limită naturală a predictibilității care nu poate fi depășită.

Dr. Riemer și colegii săi au confirmat existența acestei limite intrinseci și au constatat că îmbunătățirea condițiilor inițiale, cum ar fi vântul, presiunea vântului, temperatura și curenții de aer, ar putea duce la previziuni mai precise.

O reducere a incertitudinii inițiale cu 80-90% ar putea prelungi perioada de previziuni fiabile cu încă patru sau cinci zile. Dincolo de acest punct, efectul fluture, inventat de meteorologul american Edward Lorenz, devine factorul dominant care afectează predictibilitatea.

Modificările mici ale condițiilor inițiale pot duce la diferențe semnificative în modelele meteorologice viitoare, ceea ce face dificilă prognoza pe termen lung. Cu toate acestea, chiar și furtunile electrice severe au un impact minim asupra prognozelor meteo de astăzi pentru următoarele câteva zile.

Dr. Riemer recomandă intensificarea observațiilor și măsurătorilor atmosferice, inclusiv utilizarea sateliților, pentru a îmbunătăți în continuare predicțiile meteorologice. Potențialul pentru prognoza meteo nu a fost realizat pe deplin și ar putea fi îmbunătățit semnificativ în viitor.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu