Păturile din 11.500 de pene de curcan țesute de indigenii Pueblo acum 800 de ani

Vechii locuitori din sud-vestul continentului nord-american foloseau aproximativ 11.500 de pene de curcan pentru a face o pătură, potrivit unui studiu arheologic publicat recent.

Oamenii care făceau astfel de pături erau strămoșii indigenilor Pueblo, cum ar fi Hopi, Zuni și Pueblo de Rio Grande.

O pătură de 800 de ani făcută din aproximativ 11.500 de pene de curcan. Curcanii erau foarte importanți în viața triburilor. Foto: Muzeul Edge of Cedars

O echipă condusă de arheologii de la Universitatea de Stat din Washington (USW) a analizat o pătură de pene de curcan veche de aproximativ 800 de ani, cu suprafața de 99 x 108 centimetri, în încercarea de a înțelege cum erau confecționate aceste articole.

Cercetătorii au descoperit că indigenii prindeau penele într-o rețea de aproximativ 180 de metri de funie din fibre de yucca pentru a face o singură pătură. Un astfel de obiect este expus în prezent la Muzeul Edge of Cedars din statul american Utah.

Cercetătorii au numărat, de asemenea, penele din păturile moderne pentru a estima numărul de curcani folosiți la crearea unei astfel de obiect.

Penele de curcan erau prinse într-o rețea de 180 de metri de funie din fibre vegetale. Foto: Muzeul Edge of Cedars

Au constatat că era nevoie de patru până la zece curcani pentru a face o singură pătură. Numărul păsărilor varia în funcție de lungimea penelor selectate.

„Păturile sau pelerinele făcute din pene de curcan, ca mediu izolator, au fost utilizate pe scară largă de indienii Pueblo, dar se știu puține lucruri despre modul în care erau fabricate deoarece s-au păstrat foarte puține articole de acest fel”, a afirmat Bill Lipe, profesor de antropologie la USW și autor principal al lucrării.

Se presupune că îmbrăcămintea și păturile din piei de animale, blănuri sau pene au fost inovații cruciale pentru expansiunea oamenilor în regiuni cu climă rece, cum ar fi sud-vestul SUA.

Pene de curcan. Foto: Trent Myles Raymer

Studiile anterioare au arătat că penele de curcan au început să înlocuiască fâșiile de piele de iepure la crearea de pături în primele două secole ale erei noastre.

Datele etnografice sugerează că păturile erau făcute de femei. Articolele erau folosite ca pelerine pentru vreme rece, pături pentru dormit și, în cele din urmă, veșminte funerare.

„Probabil că fiecare membru al unei comunități ancestrale Pueblo, de la sugari până la adulți, avea o astfel de pătură”, a spus Shannon Tushingham, antropolog.

Curcanii au fost unele dintre puținele animale domesticite în Lumea Nouă înainte de sosirea europenilor și au fost folosiți ca sursa principală de hrană abia după anul 1200. Foto: Reuters

O altă descoperire interesantă a fost că penele de curcan folosite de strămoșii Pueblo la confecționat îmbrăcăminte erau, cel mai probabil, recoltate de la păsări vii, în perioadele când acestea năpârleau.

Acest lucru ar fi permis colectarea de pene de mai multe ori de-a lungul vieții unei păsări, care trăia chiar mai bine de zece ani.

Potrivit dovezilor arheologice, curcanii au început să fie folosiți ca sursă de hrană abia anul 1200, când aprovizionarea cu vânat a devenit tot mai greoaie din cauza vânătorii excesive.

Arheologii Bill Lipe (stânga) și Shannon Tushingham. Foto: USW

Majoritatea oaselor de curcan găsite în siturile arheologice care datează dinaintea acestei perioade făceau parte din schelete întregi de păsări mature, ceea ce indică o semnificație rituală sau culturală.

Astfel de înmormântări au continuat să aibă loc chiar și după ce curcanii au început să fie crescuți în număr mare, pentru hrană.

„Pe la începutul anilor 1200, când a fost făcută pătura pe care am analizat-o noi, păsările de la care erau obținute penele erau tratate ca indivizi importanți pentru gospodărie și erau îngropate alături de stăpâni. Această venerație pentru curcani și penele lor este încă evidentă și astăzi în dansurile și ritualurile Pueblo. Ca importanță simbolică și culturală, sunt la același nivel cu penele de vultur”, a spus Lipe.

Curcanul a fost unul dintre puținele animale domesticite din America de Nord înainte de sosirea europenilor. Din punct de vedere cultural, această pasăre a avut și continuă să aibă un rol foarte important în viața indigenilor Pueblo.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu