Paternoster, liftul fără oprire care strivește oameni

De un secol și jumătate, în multe clădiri din Europa funcționează ascensoare bizare, fără uși, care nu se opresc niciodată și în care poți urca doar din mers. Din cauză că sunt riscante pentru pasageri, majoritatea au fost scoase din uz, însă câteva sute de astfel de lifturi sunt încă funcționale.

Denumite „paternoster”, aceste sisteme sunt formate din două puțuri de lift, fără uși, situate unul lângă celălalt. Prin aceste puțuri circulă fără oprire, ca într-un carusel, două șiruri de compartimente, la rândul lor, fără uși.

Ascensor Paternoster 02
Foto: Smithsonian Magazine

Șirul de compartimente care trec prin unul dintre puțuri urcă, iar cel din al doilea puț coboară. Pasagerii urcă în compartimentul care se mișcă în direcția în care vor să meargă, iar când ajung la destinație coboară din mers.

Deoarece ascensorul nu oprește niciodată, pasagerii trebuie să rămână alerți și să-și calculeze bine mișcările. În caz contrar, riscă să le fie secționate mâinile sau picioarele ori chiar să moară zdrobiți de lift.

Primele ascensoare care funcționau pe acest principiu au fost instalate în Liverpool, în 1868, de către inginerul Peter Ellis.

Paternoster 01
Foto: Reddit

Ulterior, în 1877, brevetul pentru acest tip de lift a fost obținut de un inginer britanic pe nume Peter Hart. Primul paternoster construit după brevetul lui Hart a fost instalat în 1884 în Dartford, Anglia.

Denumirea de paternoster înseamnă „Tatăl nostru” în limba latină și provine din asemănarea dispozitivului cu mărgele unui rozariu.

Eficiente, dar extrem de periculoase

Aceste ascensoare au devenit foarte populare în Europa în prima jumătate a secolului XX, deoarece puteau transporta mai mulți pasageri decât lifturile obișnuite.

Deși erau mai lente, datorită lipsei timpilor de așteptare, paternoster erau capabile să transporte oamenii mai repede de la un etaj la altul.

Paternoster 03
Ascensorul paternoster din clădirea primăriei din Stuttgart, Germania. Foto: Andrew Nash via Flickr

Potrivit Flux Magazine, cele mai multe lifturi paternoster au fost scoase din funcțiune, iar instalarea lor a fost interzisă în multe țări încă din anii ‘70 din cauza riscului prea mare pe care îl prezentau.

În septembrie 1975, ascensorul paternoster de la Universitatea din Newcastle a fost scos din uz în urma unui accident mortal. Un pasager a fost ucis după ce unul dintre compartimentele liftului a ieșit de pe șina pe care era montat și a căzut peste cele două compartimente de sub el.

Totuși, încă există astfel de ascensoare funcționale în Marea Britanie, Danemarca, Finlanda, Polonia, Ungaria, Suedia, Slovacia, Cehia și Germania. Această din urmă țară are cel mai mare număr de lifturi paternoster încă în funcțiune, aproximativ 230.

Majoritatea se află în clădiri administrative, ministere, primării și secții de poliție. Cel mai lung ascensor paternoster se află în Turnul Artelor de la Universitatea din Sheffield și are 38 de compartimente.

Însă riscul de accidente este omniprezent. În 2012, un bărbat de 81 de ani a murit după ce a căzut în puțul unui paternoster din Haga, Olanda. Vârstnicii, persoanele cu dizabilități și copiii sunt cei mai expuși riscului de a fi striviți sau de rămâne fără mâini sau picioare.

Ca să știi mai mult

Cartea dedicată de Rodney Castleden „inventatorilor din trecut, prezent și viitor” este un omagiu adus imaginației creatoare a omului și un îndemn la cunoașterea și aplicarea în beneficiul societății a tuturor marilor descoperiri ale minții omenești. Autorul prezintă în ordine cronologică o selecție fascinantă de peste 250 de invenții (și de topuri ale lor), menționând numele autorilor – când se cunosc – , conjunctura economico-socială a momentului, problemele pe care inventatorii încercau să le rezolve, importanța pentru contemporaneitate și felul în care fiecare dintre ele a avut darul de a schimba lumea.

Comandă cartea „Invenții care au schimbat lumea. De la electromagnet la GPS” pe Elefant sau pe Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Un comentariu la „Paternoster, liftul fără oprire care strivește oameni”

Lasă un comentariu