Pastila care îți permite să te îmbeți fără să fii mahmur

David Nutt, neuropsihofarmacolog la Imperial College, Londra, a identificat molecule care imită efectele consumului de alcool. Pastila sa afectează GABA, o substanță chimică care se găsește în creier, într-un mod care produce o senzație de ebrietate.

Spre deosebire de alcool, însă, care afectează negativ alte zone ale creierului, pilula afectează doar receptorii GABA. În plus, există o pastilă antidot care inversează efectele asupra creierului, dezalcoolizându-l imediat.

Foto: Freepik

Nutt afirmă că pilula ar putea, cu o finanțare adecvată, să revoluționeze domeniul sănătății, reducând dependența de alcool și ratele ridicate de mortalitate asociate cu consumul acestuia. În aceste condiții, este posibil ca Nutt să fi dezvoltat cea mai nouă și mai sigură formă de intoxicare recreațională.

Acidul gama-aminobutiric (GABA) este o substanță chimică inhibitoare din creier care reduce excitabilitatea sistemului nervos. Alcoolul afectează organismul prin imitarea GABA și inhibarea semnalizării neuronale, ceea ce provoacă senzația euforică de beție.

Toxina afectează și alte zone ale creierului, alături de organe precum inima și ficatul. Efectele toxice ale alcoolului pot cauza probleme de sănătate pe termen scurt și lung.

Cercetările profesorului Nutt privind efectele drogurilor au dus la dezvoltarea unei pastile care afectează receptorii GABA într-un mod similar cu alcoolul, fără aceleași efecte secundare negative ale consumului de alcool.

Nutt susține că, în experimentele acestei manipulări a receptorilor GABA, a reușit să producă o senzație care nu poate fi distinsă de cea a consumului de alcool. Nutt susține că pilula va ajuta la reducerea cazurilor de dependență de alcool, precum și la prevenirea unor simptome precum agresivitatea și afectarea memoriei care vin odată cu intoxicația.

Direcționarea selectivă a GABA de către pilulă ar elimina, de asemenea, efectele negative care apar dimineața după o noapte de consum recreațional de alcool, eliminând efectiv mahmureala din ecuație.

Pe lângă pilula care emulează efectele alcoolului, Nutt a dezvoltat o pilulă antidot. Antidotul ar bloca efectele pastilei de alcool, permițând utilizatorului să revină la o stare completă de sobrietate.

Invenția lui Nutt ar putea împlini visul oricărui consumator de alcool: să bei cât vrei și să nu te simți rău a doua zi. Foto: Wikimedia

În cazul în care antidotul funcționează așa cum se preconizează, utilizatorul ar putea conduce un vehicul și ar putea merge la serviciu aproape imediat, fără a exista pericolul unei afectări persistente. Nutt susține că a testat personal ambele pilule, declarând că ambele produse își îndeplinesc scopurile propuse.

Nutt a cerut guvernului britanic să ajute la finanțarea aventurii sale, declarând că, dacă ar permite ca substanțe ca a sa să fie legalizate, „s-ar îmbunătăți sănătatea populației” și că guvernul ar trebui să facă o recomandare care să încurajeze dezvoltarea medicamentului pentru a atrage investitori.

Nutt ar dori să scoată pe piață noul său medicament, dar a constatat că investitorii sunt ezitanți din cauza posibilității de reglementare guvernamentală.

El nu este surprins de această reacție, dar continuă să îndemne oamenii că imitarea efectelor alcoolului și drogurilor în acest mod este un beneficiu pentru domeniul medical, deoarece ajută în lupta împotriva dependenței și a deceselor legate de consumul acestor substanțe.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

Urmărește noua noastră pagină de Facebook

Ai acces gratuit la serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu