Păsările de hârtie ultrarealiste ale Dianei Beltran Herrera

Artista columbiană Diana Beltran Herrera creează sculpturi de păsări incredibil de realiste atașând cu meticulozitate bucăți de hârtie colorată. A spune că mâinile sale sunt instrumente super-precise ar fi o subestimare.

Talentata artistă se folosește de dexteritatea sa înnăscută și de anii de practică pentru a crea modele uimitor de detaliate de păsări variate, de la vrabia comună până la papagali tropicali, din hârtie colorată și sârmă.

Foto: Diana Beltran Herrera / Instagram

Pentru a reprezenta păsările așa cum sunt ele în natură, Herrera face sculpturile în mărime naturală. În ultimii zece ani, a creat modele din hârtie pentru sute de specii de păsări.

„Am ajuns să cunosc păsările: am adunat multe fotografii și le-am studiat în cărți. Am făcut o arhivă cu diferite vizualizări, culori și informații. Pentru a le realiza, aleg mai întâi un profil și îl desenez – aripile, picioarele, fața – în programul Adobe Illustrator. Munca mea este pe jumătate digitală, pe jumătate realizată manual. Tipăresc și decupez înainte de a le pune la un loc. Îmi trebuie cel puțin patru zile să fac o pasăre”, a afirmat Beltran Herrera pentru revista Flow în legătură cu procesul său artistic.

Artista columbiană a spus că forma ei de artă a început cu o revenire la natură, cu câțiva ani în urmă, și cu dorința de a ști mai multe despre ființele care trăiesc în jurul ei.

Foto: Diana Beltran Herrera / Instagram

A început cu păsările. A observat zburătoarele din orașul ei, Bogotá, le-a cercetat online și s-a întâlnit cu membrii unui grup de ornitologie pentru a afla mai multe detalii.

Inspirată de toate aceste cunoștințe noi, Diana a început să facă sculpturi de păsări din hârtie și, în câțiva ani, a creat o „arhivă de hârtie” de peste 100 de specii de păsări, de la vrăbii la flamingo.

„Folosesc doar hârtie și niște sârmă pentru picioare. Le pictez eu singură. Adaug acuarelă pe hârtie pentru a obține tonul de care am nevoie. Folosesc materiale comune și le transform în ceva care are mai multă valoare. Cu munca mea, vreau să le arăt oamenilor că poți face lucruri minunate cu cel mai simplu material pe care îl poți găsi: hârtia. Ai nevoie de timp și de imaginație”, a spus artista.

Foto: Diana Beltran Herrera / Instagram

Diana Beltran Herrera face ca procesul să sune mai simplu decât este în realitate. Este posibil să folosească doar hârtie și niște sârmă, dar munca și atenția investite în fiecare model sunt imense.

Începe cu o formă de bază făcută din hârtie, pe care lipește cu atenție pene de hârtie tăiate meticulos. Apoi vine coloratul, care trebuie să fie foarte precis pentru a înfățișa păsările la fel cum se găsesc în sălbăticie.

Foto: Diana Beltran Herrera / Instagram

„Munca mea nu este nimic diferit sau nou, ci este doar o reprezentare a ceva real și, cumva, are impact. Mai mult decât să creez păsări, este o invitație de a redescoperi ceea ce se află în jurul nostru, de a vedea mai departe și de a înțelege că nu suntem singuri. Suntem parte a unui sistem mai mare și, ca atare, trebuie să învățăm cum să-l respectăm și să ne raportăm la el”, a declarat Beltran Herrera pentru Smithsonian.

Foto: Diana Beltran Herrera / Instagram
Foto: Diana Beltran Herrera / Instagram

Foto: Diana Beltran Herrera / Instagram
Foto: Diana Beltran Herrera / Instagram
Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu