Pasărea sabot, ucigașul silențios din mlaștinile Africii

Datorită ciocului neobișnuit și picioarelor lungi și fusiforme, pasărea sabot (Balaeniceps rex) este una dintre cele mai bizare zburătoare de pe Terra. Trăiește Africa și poate fi întâlnită în sudul Sudanului, în Uganda, Rwanda, Congo, Zambia și Tanzania.

Încă de când au descoperit această creatură, oamenii de știință au avut dificultăți în a o clasifica. Potrivit unor savanți, pasărea sabot aparține familiei Pelecaniforme, care include și pelicanii și ibișii.

O altă „tabără” consideră că bizara pasăre face parte din familia Ciconiiforme, alături de stârci și berze. Dar, indiferent de familia din care face parte, această creatură este o priveliște de neuitat.

Iată cinci lucruri interesante despre pasărea sabot.

1

Are înălțimea unui copil

Pasarea sabot 01
Foto: National Audubon Society

Pasărea sabot are înălțimea între 1.10 și 1.4 metri (unele specii ajung chiar și la 1.52 metri) și cântărește între 4 și 7 kilograme. Are picioare lungi, care se termină cu niște degete enorme: degetul mijlociu are, de obicei, între 16.8 și 18.5 centimetri.

Aceste creaturi pot trăi până la 35 de ani. Puii își încep viața în cuibul construit de părinți, pe care sunt obligați să-l părăsească devreme, la vârsta de doar trei luni. După ce au plecat din cuib, puii vânează singuri, sub atenta supraveghere a părinților.

Deși feroce și neînfricate, aceste păsări sunt amenințate cu dispariția. Potrivit estimărilor, astăzi mai trăiesc în sălbăticie între 3.300 și 5.300 de exemplare.

2

Poate zdrobi cu ciocul până și puii de crocodil

Pasarea sabot 04
Foto: Pinterest

Cea mai remarcabilă trăsătură a acestei păsări este, fără îndoială, ciocul enorm, care măsoară între 18.8 și 23.8 centimetri. Este al treilea ca mărime din lume, după cele ale pelicanilor și berzelor.

Ciocul păsării sabot este extrem de dur și rezistent și se termină cu un „cârlig” curbat, cu care ucide prada dintr-o singură lovitură. Datorită acestui cioc, creatura poate devora cu ușurință somni, dipnoi aficani, șerpi și chiar pui de crocodil.

3

Dă din aripi foarte rar

Pasarea sabot 03
Foto: BNPS/Morgan Trimble

Anvergura aripilor păsării sabot este între 2.3 și 2.6 metri, adică de cinci ori mai mare decât corpul ei. Creatura își folosește aripile pentru a se echilibra atunci când stă pe loc, pentru a descuraja prădătorii și pentru a zbura.

Dintre zburătoare, pasărea sabot are una dintre cele mai mici frecvențe ale bătăii aripilor, de doar 150 de bătăi pe minut. Pentru a putea zbura mai mult timp și pentru a-și îmbunătăți aerodinamica, își îndoaie capul și gâtul în spate.

4

Emite sunete ca de mitralieră

De obicei, pasărea sabot este silențioasă. Poate petrece zile în șir fără a scoate vreun sunet, în afară de bătăile aripilor. Însă atunci când scoate sunete, acestea sunt foarte puternice.

Pasărea este mai „vocală” în timpul sezonului de împerechere. Pentru a impresiona femelele, masculii pocnesc din cioc și produc un sunet strident, care seamănă cu tirul unei mitraliere.

În timpul sezonului de cuibărit, puii și adulții folosesc pocnitul din cioc pentru a comunica. Atunci când cer de mâncare, puii emit un sunet asemănător cu sughițul.

5

Poate sta nemișcată ore în șir

Pasarea sabot 05
Foto: Pinterest

Pe lângă faptul că este silențioasă, această pasăre poate sta nemișcată ore în șir în așteptarea prăzii. Când prada apare, în sfârșit, pasărea se năpustește violent asupra ei.

Dacă ținta reușește să scape, pasărea trebuie să își reia poziția inițială, fapt care reduce mult frecvența loviturilor. Uneori, pot trece 10 minute între tentative.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>