Păsările care ar putea dispărea pentru că masculii au uitat trilurile speciei

Pasărea mâncătoare de miere (Anthochaera phrygia) este una dintre cele mai rare păsări din lume, iar experții sunt îngrijorați că specia ar putea dispărea în curând, deoarece majoritatea masculilor au uitat cântecele de împerechere.

În trecut, aceste păsări erau o prezență obișnuită în întreaga zonă de sud-est a Australiei, însă astăzi specia este pe cale de dispariție. Conform estimărilor, populația a scăzut la doar 300 de exemplare.

Pasarea mancatoare de miere 01
Masculii păsării mâncătoare de miere și-au uitat propriul tril. Foto: New South Wales Government

Aceste creaturi erau cunoscute pentru complexitatea trilurilor pe care le produceau în timpul sezonului de împerechere.

Dar, pe măsură ce efectivele s-au rărit, ornitologii au observat că această complexitate s-a diminuat, până la punctul în care cântecele masculilor nu mai semănau deloc cu cele ale speciei. În lipsa unui „repertoriu propriu”, masculii au ajuns să copieze sunetele altor păsări.

Astăzi, există numeroase dovezi că păsările mâncătoare de miere au uitat cum să cânte, ceea ce ar putea duce la dispariția întregii specii.

Pasarea mancatoare de miere 03
Foto: Pinterest

Inițial, ornitologii australieni au crezut că masculii păsării mâncătoare de miere au început să imite cântecele altor specii ca parte dintr-o strategie deliberată menită să evite atacurile din partea prădătorilor.

Cum nu au de la cine învăța trilul, puii ajung să „plagieze” sunetele produse de alte păsări

Pasarea mancatoare de miere 04
Foto: Taronga Conservation Society Australia

Cu toate acestea, un studiu publicat la 17 martie 2021 în revista Proceedings of the Royal Society a arătat contrariul.

„Bietele păsări nu au ocazia să învețe cântecele de împerechere. Nu au ocazia să stea alături de alți masculi și să învețe cum ar trebui să cânte”, a afirmat pentru BBC Ross Crates, autorul studiului.

De obicei, masculii tineri învață trilurile de împerechere de la masculii adulți, la fel cum copiii învață de la membrii familiei cum să vorbească. Însă, din cauză că exemplarele sunt tot mai puține, mulți masculi nu mai au șansa să asculte și să învețe cântecele, așa că ajung să adopte trilurile altor specii.

Problema este că femelele nu sunt atrase de aceste cântece „plagiate”, astfel că șansele ca masculii să își găsească perechea sunt foarte mici.

Mai mult, masculii păsării mâncătoare de miere care reușesc, totuși, să producă pui rămân tăcuți după ce progeniturile eclozează, pentru a nu atrage atenția prădătorilor. Astfel, tinerii învață cântecele de împerechere abia după ce părăsesc cuibul, ascultând alți adulți și imitându-i.

Dar, pentru că populația a scăzut drastic, nu pot auzi în sălbăticie alte păsări din specia lor.

Inițial, Crates și echipa lui nu își propuseseră să investigheze cântecele păsării mâncătoare de miere, ci să găsească exemplare în sălbăticie, lucru care s-a dovedit o adevărată provocare.

În timpul căutărilor, au identificat masculi care „nu sunau deloc ca niște păsări de miere”, ci precum masculii altor specii.

Potrivit studiului publicat de Crates, cântecul natural al păsării mâncătoare de miere a dispărut la cel puțin 12% din populație, lucru extrem de îngrijorător.

Pasarea mancatoare de miere 05
Foto: Museums Victoria

Pentru a împiedica dispariția speciei, oamenii de știință intenționează să captureze masculi, pe care îi vor pune în voliere alături de alți masculi, crescuți în captivitate, care le vor servi drept „profesori”.

Apoi, odată la câțiva ani, vor elibera aceste exemplare în sălbăticie, unde, speră cercetătorii, vor putea atrage femelele și se vor putea reproduce.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu