O pasăre de 46.000 de ani, cu penele și ghearele intacte, a fost descoperită în Siberia

Căutătorii de fosile dintr-un sat din estul Siberiei au descoperit în permafrost o pasăre de 46.000 de ani, perfect conservată, primul specimen de acest fel. Oamenii de știință au identificat pasărea ca fiind o ciocârlie, strămoșul comun al unor specii care mai există și astăzi.

Arheologii au descoperit numeroase exemplare antice remarcabile în permafrostul siberian. De data aceasta, însă, au găsit rămășițele mumificate ale unei păsări întregi, care încă avea penele și ghearele intacte.

Pentru prima dată, în permafrostul siberian a fost descoperită o pasăre de 46.000 de ani. Foto: Love Dalén

Potrivit CNN, pasărea – datată la 46.000 de ani – a fost identificată drept o ciocârlie urecheată sau Eremophila alpestris, iar oamenii de știință cred că ar putea fi strămoșul preistoric al ciocârliilor cu coarne din stepa mongolă și al celor care trăiesc și azi în nordul Rusiei.

Mai mult, acesta este primul exemplar de pasăre descoperit intact în tundra înghețată.

 „Această descoperire evidențiază schimbările climatice care au avut loc la sfârșitul ultimei epoci glaciare și care au dus la formarea de noi subspecii”, a declarat Love Dalén, genetician, parte a echipei de cercetare care a examinat pasărea străveche.

Pe baza studiului echipei, publicat recent în revista Communications Biology, pasărea a înghețat cândva în timpul ultimei glaciațiuni și a fost găsită la șapte metri sub pământ, la capătul unui tunel săpat în gheață.

Prim-plan cu penele și ghearele specimenului. Foto: Love Dalén

Acest specimen unic a fost descoperit de căutătorii de fosile din apropierea satului Belaia Gora din nord-estul Siberiei.

De obicei, rămășițele găsite în permafrostul siberian dau dovadă de un grad ridicat de conservare. Straturile înghețate ale tundrei oferă condiții ideale pentru ca trupul unui animal să rămână în mare parte intact zeci de mii de ani.

Chiar și așa, această pasăre preistorică se găsea într-o stare excepțională.

„Faptul că un exemplar atât de mic și de fragil a fost descoperit aproape intact sugerează că pământul trebuie să se fi depus treptat sau cel puțin că pământul era stabil, astfel încât cadavrul păsării s-a păstrat aproape de starea în care se găsea la momentul morții”, a declarat Nicolas Dussex, coautor al studiului.

Echipa intenționează să studieze întregul genom al păsării, ceea ce le va oferi cercetătorilor o mai bună înțelegere a evoluției animalului. Examinarea genelor păsării ar putea ajuta, de asemenea, la estimarea ratei de evoluție la speciile de ciocârlie.

Dogor, câinele-lup, a fost descoperit în aceeași zonă. Experții datează exemplarul la 18.000 de ani. Foto: Centre for Palaeogenetics / Twitter

„La rândul său, aceasta va deschide noi oportunități pentru studiul evoluției faunei glaciare și pentru înțelegerea modului în care le-au afectat schimbările climatice în ultimele milenii”, a explicat Dussex.

Yakutsk este un oraș din estul Siberiei – este unul dintre cele mai reci locuri de pe Pământ. Zona este cunoscută pentru miile de specimene preistorice conservate remarcabil.

Anul trecut, Dalén a luat parte la un alt studiu interesant despre un câine-lup mumificat, găsit în permafrost la circa 18.000 de ani de la momentul morții.

manz_01
Mânzul preistoric. Foto: NEFU

Oamenii de știință au numit câinele-lup „Dogor”, iar examinarea genomului său a dezvăluit că nu era nici lup, nici câine. Potrivit oamenilor de știință, animalul preistoric a trăit într-o „perioadă foarte interesantă în ceea ce privește evoluția lupului și a câinilor”.

Au fost mai multe exemplare similare, descoperite intacte prelevate în permafrost în ultimii ani. În iunie 2019, cercetătorii au descoperit un uriaș cap de lup de 40.000 de ani, din era Pleistocenului.

Cu un an înainte, tot în regiunea Yakutia din Siberia a fost găsit și un mânz de 40.000 de ani, dintr-o specie de cai acum dispărută. Fără îndoială, vor mai fi multe descoperiri în adâncurile înghețate ale tundrei siberiene.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „O pasăre de 46.000 de ani, cu penele și ghearele intacte, a fost descoperită în Siberia”

  1. I-auzi domne, ce chestie, na subiect de studiu!
    Și cu încălzirea globală și topirea ghețarilor – și cu toate aburerile astea – cum rămâne?

    Răspunde

Lasă un comentariu