Pasajele-menghină: 5 cele mai înguste străzi din Europa

De la aleea pe care se ascundeau cândva îndrăgostiții din Brașov, la pasajul din Germania prin care cu greu se poate strecura un adult, iată care sunt cele mai înguste străzi din Europa.

Cândva, acestea era simple scurtături; astăzi, sunt obiective turistice menționate în ghiduri de călătorie editate în toată lumea.

1

Strada Sforii, România – 1.11 metri

Strada Sforii
Foto: Turist în Transilvania

Strada Sforii este situată în Brașov, între străzile Cerbului și Poarta Șchei. Prima atestare documentară a străzii datează din secolul XVII, când era folosită drept pasaj menit să faciliteze deplasarea pompierilor între Poarta Șchei și Piața Sfatului.

Aleea are 80 de metri lungime, iar lățimea variază între 1.11 și 1.35 de metri. Există și o legendă cu privire la această stradă.

Se spune că, în epoca medievală, strada Sforii era folosită ca ascunzătoare de cuplurile de îndrăgostiți care doreau să se sărute departe de privirile curioșilor, precum și de cei ai căror părinți nu erau de acord cu relațiile lor.

Potrivit legendei, cuplurile care se sărută pe această stradă vor rămâne împreună toată viața, relatează Adevărul.

2

Parliament Street, Anglia – 64 de centimetri

Parliament Street
Foto: Solo Sophie

Parliament Street se află în orașul englez Exeter și datează din secolul XIV. Până în secolul XVIII, oamenii din oraș obișnuiau să își golească oalele de noapte pe acest drum, potrivit Atlas Obscura.

După ce a purtat mai multe nume de-a lungul timpului, strada a fost botezată Parliament Street (Strada Parlamentului) în secolul XIX.

Atunci, consiliul local a decis să o numească astfel în semn de protest față de legea din 1832 care le dădea cetățenilor drepturi de vot extinse. Lățimea maximă a străzii este de 1.22 metri, iar secțiunea cea mai îngustă are 64 de centimetri lățime.

3

Strada cu semafor din Praga – 48 de centimetri

Strada cu semafor
Foto: VRA Trips

Situată în cel mai vechi cartier al Pragăi, Mala Strana, Strada Vinarna Certovka are aproximativ 10 metri lungime și o lățime de doar 48 de centimetri.

Fiind atât de îngustă, autoritățile au instalat la fiecare capăt câte un semafor, pentru a evita blocarea ei. Așadar, dacă vrei să străbați pasajul, trebuie să aștepți ca semaforul să afișeze culoarea verde.

4

Aleea fără nume din Ripatransone, Italia – 38 de centimetri

Ripatransone
Foto: Italian Notes

Ripatransone este un orășel situat la doar 12 kilometri de țărmul Mării Adriatice, în provincia italiană Ascoli Piceno. Cu o populație de doar 4.500 de locuitori, așezarea atrage anual zeci de mii de turiști.

Mulți dintre vizitatori ajung aici pentru a vedea cea mai îngustă stradă din Italia și una dintre cele mai înguste din Europa. Deși este un obiectiv relativ cunoscut, aleea nu are un nume formal.

La intrare, pasajul măsoară 43 de centimetri, iar pe secțiunea cea mai îngustă lățimea se reduce la 38 de centimetri.

5

Spreuerhofstrasse, Germania – 31 de centimetri

Spreuerhofstrasse
Foto: Unusual Places

În Germania, în Reutlingen, se află nu doar cea mai îngustă stradă din Europa, ci și cea mai îngustă stradă din întreaga lume, conform Cărții Recordurilor Guinness.

În partea cea mai „generoasă”, lățimea acestui pasaj măsoară 50 de centimetri, iar în cel mai îngust punct distanța dintre clădiri ajunge la 31 de centimetri.

Strada a fost construită în 1727, după ce o mare parte din oraș a fost distrusă, cu un an înainte, de un incendiu de mari proporții.

Deși aleea atrage o mulțime de turiști, în special din Asia și din America, vizitatorii nu sunt încurajați să o străbată, deoarece există riscul de a se bloca. Mai mult, orice persoană cu înălțimea de peste 1.8 metri trebuie să se aplece pentru a putea merge pe această stradă.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „Pasajele-menghină: 5 cele mai înguste străzi din Europa”

Lasă un comentariu