„De ce să mai mergem în Europa?” Chinezii au clonat Parisul, cu tot cu Turnul Eiffel

Milioane de turiști chinezi „inundă” Europa în fiecare an, pentru a descoperi lumea și alte culturi. Totuși, mulți alții se mulțumesc să viziteze orașele-copie construite în țara lor și doar să pretindă că se află în străinătate.

Unul dintre cele mai faimoase astfel de locuri este Tianducheng, un oraș din estul Chinei, care imită Parisul. Chinezii apreciază atât de mult acest oraș în stil franțuzesc, încât îi laudă inclusiv „atmosfera occidentală”.

Clona Turnului Eiffel domină orașul

„Probabil că nu voi reuși să vizitez Parisul, dar, venind aici, am simțit o atmosferă europeană autentică. După ce am vizitat acest oraș, nu mai simt nevoia să merg în Franța”, a declarat un locuitor din Tianducheng, citat de CNN.

La final de săptămână, mii de turiști vizitează orașul a cărui construcție a costat aproximativ 475 de milioane de euro.

Situat lângă metropola Hangzhou, orașul Tianducheng a fost construit acum aproximativ un deceniu de un dezvoltator imobiliar. Zona de 66 de hectare, denumită „Parisul Estului”, a fost concepută să găzduiască 10.000 de persoane, în clădiri construite în stilul francez neoclasic.

Paris China 01
Turnul Eiffel din Tianducheng (stânga) și originalul din Paris (dreapta). Foto: Pinterest

Toate clădirile gravitează pe lângă Turnul Eiffel (mai mic decât originalul), menit să încununeze opera chinezilor. Turnul Eiffel din Tianducheng este cât o treime din Turnul Eiffel original, care are înălțimea de 324 de metri.

Chinezii copiază tot ce apucă

Londra China
Imaginea nu este din Anglia, ci dintr-un oraș-copie chinezesc. Foto: Shutterstock

Parisul nu este singurul oraș care are un „frate” chinez. În Shanghai, situat la două ore de Tianducheng, există un oraș englezesc, unul german, unul italian și unul olandez.

În Huizhou, autoritățile au construit o clonă a localității austriece Hallstatt, inclusă în patrimoniul UNESCO. Autoritățile din Fuzhou plănuiesc să construiască o copie a orașului natal al lui William Shakespeare, Stratford-upon-Avon, pentru a-și exprima dragostea față de scriitorul englez.

Mai mult, în orașul Changde a fost construit un cartier care arată precum centrul vechi al orașului Hanovra, din Germania.


Dacă ți-a plăcut acest articol, descoperă și 5 orașe subterane spectaculoase din întreaga lume, iar apoi vezi 10 cele mai vechi orașe din lume locuite continuu, până în zilele noastre.

Ca să știi mai mult, citește „China în zece cuvinte”

Scriitorul chinez Yu Hua ne oferă, pornind de la zece cuvinte-cheie, o perspectivă curajoasă asupra Chinei din ultima jumătate de secol, de la Revoluția Culturală și cultul pentru președintele Mao la protestele din Piata Tian’anmen și boom-ul economic din zilele noastre. Pentru cititorul străin, volumul de față este o șansă unică de a înțelege acest colos misterios.

„China în zece cuvinte” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, vezi episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

2 comentarii la „„De ce să mai mergem în Europa?” Chinezii au clonat Parisul, cu tot cu Turnul Eiffel”

Lasă un comentariu