Papesa Ioana – Istoria controversată a femeii care a condus Biserica Catolică

De la momentul în care Apostolul Petru a devenit primul papă, toți cei 266 de lideri ai Bisericii Catolice care i-au urmat au fost bărbați. Dar o poveste interesantă arată că, la mijlocul secolului IX, o femeie s-a deghizat în bărbat și s-a strecurat la vârful ierarhiei Bisericii Catolice, devenind primul papă femeie. Este vorba despre Papesa Ioana, a cărei existență a fost negată de Biserica Catolică de-a lungul secolelor.

Însă niște monede recent descoperite indică faptul că ea a existat cu adevărat.

Cine a fost Papesa Ioana

Papesa Ioana 01
O ilustrație a momentului în care Papesa Ioana dă naștere unui copil. Foto: Wikimedia

Legenda spune că Ioana s-a născut în 818, într-o familie de misionari englezi din Mainz. La 12 ani, s-a  îndrăgostit de un călugăr. Pentru a fi alături de el, a intrat într-o mănăstire, deghizată în bărbat.

Sub numele de Johannes Anglicus, femeia a trăit la mănăstire câțiva ani, până când identitatea i-a fost descoperită. Din această cauză, cei doi au fost nevoiți să fugă. Și-au petrecut următorii ani străbătând Europa împreună, în pelerinaj.

Câțiva ani mai târziu, Ioana a apărut la Roma singură, tot deghizată în bărbat. În curând, datorită cunoștințelor teologice și elocinței ei, s-a făcut remarcată în rândul capilor Bisericii.

Potrivit legendei, în 855, la moartea Papei Leon al IV-lea, Ioana a fost aleasă suveran pontif și și-a luat numele de Ioan al VIII-lea.

Slăbiciunea care i-a adus sfârșitul

Papesa Ioana 02
Foto: Wikimedia

În timpul pontificatului, Ioana a reușit să-și țină identitatea secretă față de toată lumea, cu excepția unui valet. Acesta a devenit amantul ei și a lăsat-o însărcinată, fapt care i-a adus sfârșitul.

Potrivit poveștii, mai-marii Bisericii au aflat că Ioan al VIII-lea era, de fapt, femeie, după ce papesa a născut în timpul unei procesiuni. Aceeași legendă spune că femeia a murit la scurt timp după naștere, fie ucisă, fie în urma unor complicații.

Desigur, Biserica Catolică, condusă exclusiv de bărbați, neagă existența Papesei Ioana. Istoricii catolici spun că femeia care a născut în timpul procesiunii era, de fapt, nepoata Papei Urban al VIII-lea.

Mai mult, aceștia spun și că fixarea în timp a existenței Ioanei nu se potrivește cu datele istorice documentate. De altfel, inclusiv existența Papei Ioan, cunoscut și ca Papa Johannes, este pusă la îndoială.

Monedele care ar putea schimba istoria

Papesa Ioana 03
O altă ilustrație a momentului în care Papesa Ioana naște. Foto: Wikimedia

Totuși, o descoperire uimitoare, făcută în toamna anului 2018, în urma studierii unor monede vechi, ar putea dovedi, o dată pentru totdeauna, existența papei femeie.

Cercetătorii de la o universitate australiană au examinat mai multe monede vechi de argint și susțin că au găsit dovezi care arată că Papesa Ioana, primul și singurul papă femeie din istorie, a existat cu adevărat.

„La început, am crezut că povestea Ioanei este o ficțiune, însă, după o cercetare mai atentă, am descoperit că este posibil ca în spatele acestei povești să se afle un adevăr”, a afirmat Michael Habicht, arheolog la Universitatea Flinders și autor al studiului.

Potrivit lui Habicht, pe monedele de argint, numite „dinari”, figurează un simbol care sugerează că Papa Johannes a existat, ceea ce înseamnă că singurul papă femeie a existat.

Monedele, care au circulat în Europa de Vest în Evul Mediu, conțin, pe o fațetă, numele împăratului francilor, iar pe cealaltă – monograma papei.

O monogramă misterioasă

Potrivit arheologilor, pe unele dintre monede apare monograma Papei Ioan al VIII-lea. Însă altele, mai timpurii, au o monogramă diferită, care i-a fost atribuită, eronat, tot lui Ioan al VIII-lea.

Papesa Ioana 04
O reprezentare a monedelor examinate de istorici. Foto: Wikimedia

Această monogramă i-ar fi putut aparține Papei Johannes Anglicus, adică papei femeie.

„Monedele au înclinat balanța în favoarea unei povești mușamalizate, care are, însă, șanse să fie adevărată”, a declarat Habicht.

Analiza monogramei de pe aceste monede vechi nu confirmă în mod absolut existența Papesei Ioana, dar este, cu siguranță, un punct de plecare pentru elucidarea misterului.

Ca să știi mai mult, citește „Papesa Ioana”

Romanul Papesa Ioana, publicat în 1866, este o satiră care are drept țintă clericii Bisericii Catolice și Bisericii Ortodoxe. Subiectul romanului, existența unui papă femeie, este pentru Roidis doar un pretext pentru a critica societatea, realitatea politică și religioasă a celei de-a doua jumătăți a secolului XIX. Din această cauza, cartea a stârnit reacții furibunde din partea lumii creștine, iar Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Grecia chiar a anatemizat-o. Datorită acestei anateme, cartea a cunoscut o popularitate fulminantă și l-a făcut faimos pe autorul ei.

„Papesa Ioana” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu