Papagalul Dracula, un „vampir” extrem de rar: devorează smochine și bea nectar

Papagalul Dracula, o creatură care ar putea trece drept hibrid de vultur, corb și papagal, trăiește doar în junglele din Noua Guinee și este una dinte cele mai bizare păsări de pe Pământ.

Psittrichas fulgidus, denumită și papagalul Dracula din cauza aspectului său înfricoșător, are pântecele acoperit cu pene stacojii, iar pe gât și spate are pene negre, cu irizații gri, care arată ca o pelerină. Are ciocul în formă de cârlig, asemănător cu cel al vulturilor, și capul mic și golaș, cu ochii ficși.

Papagalul Dracula se hrănește cu fructe și nectar

Papagalul Dracula 01
Foto: Australian Geographic

Denumit de oamenii de știință papagalul Pesquet sau Psittrichas fulgidus, această pasăre neobișnuită este singurul membru al genului său.

Trăiește în pădurile tropicale de pe insula Noua Guinee, din Oceania. În afară de această zonă, creatura mai poate fi admirată doar în câteva grădini zoologice în întreaga lume.

În ciuda aspectului și a denumirii sale, papagalul Dracula nu este deloc însetat de sânge. Dieta sa este formată aproape în exclusivitate dintr-un soi rar de smochine. Din cauza rarității acestor smochine, supraviețuirea păsării este pusă în pericol.

Când nu mănâncă smochine, papagalul Dracula se mai hrănește cu nectar și anumite tipuri de flori. Papagalii Dracula sunt destul de mari: au lungimea de 18 centimetri și cântăresc între 680 și 790 de grame.

Papagalul Dracula 02
Foto: Getty Images

Există foarte puține diferențe între masculi și femele. Singura deosebire notabilă este faptul că masculii au o pată roșie pe cap, chiar în spatele ochilor.

Nu se știu prea multe despre obiceiurile de reproducere ale papagalului Dracula în sălbăticie. Cercetătorii au apreciat că femelele depun unul sau două ouă în cuiburi construite în copaci găunoși.

Sunt sociali și scot sunete înfricoșătoare

Papagalii Dracula par a fi sociali. De obicei, sunt observați în perechi sau, uneori, în grupuri mai mari, de până la 20 de indivizi.

Atunci când zboară, papagalii Dracula alternează bătăile rapide din aripi cu momentele în care planează. Spre deosebire de alți papagali, aceste păsări nu umblă, ci sar pe ramurile copacilor pentru a se deplasa.

Sunetele pe care le emit aceste păsări au fost descrise ca fiind sinistre și discordante, putând fi auzite de la distanțe mari.

În ciuda denumirii sale, papagalul Dracula este vânatul, și nu vânătorul. Aripile sale sunt foarte apreciate pe anumite piețe din zona Oceaniei, iar puii acestei păsări se vând la prețuri foarte mari.

Acest lucru, dublat de micșorarea habitatului din cauza exploatării forestiere masive, a făcut ca papagalul Dracula să fie clasificat drept specie vulnerabilă de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii.

Dacă papagalul Dracula, cu dieta sa frugivoră, îi dezamăgește pe cei care se așteptau la o pasăre însetată de sânge, canarul-vampir își merită denumirea cu vârf și îndesat.

Canarul vampir
Canarul-vampir se hrănește cu sângele altor păsări. Foto: New York Times

Geospiza difficilis septentrionalis, numită popular canarul-vampir, este cea mai sângeroasă pasăre din lume. Trăiește doar pe insulele Wolf și Darwin din Arhipelagul Galapagos și se hrănește cu sângele altor păsări.

Canarul-vampir ciugulește la baza penelor, până când țâșnește sângele. Curios este că una dintre victimele predilecte ale canarului-vampir, corbul de mare cu picioare albastre, nu opune niciun fel de rezistență atunci când este ciupit.


Ți-a plăcut acest articol? Descoperă detalii despre 5 păsări misterioase din lumea întreagă. Apoi, admiră 15 fotografii spectaculoase din viața secretă a păsărilor.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>