Zbor sub influența alcoolului: Papagalii morți de beți din Australia

Papagalii cu aripi roșii din regiunea Kimberley din Australia zboară sub influența alcoolului și se comportă bizar. Motivul: se înfruptă cu mango fermentat.

Poate că în emisfera nordică ne mai punem un rând de haine, dar în Australia este sfârșitul sezonului de mango, iar papagalii cu aripi roșii profită din plin de ultimele fructe disponibile, chiar dacă acestea sunt puțin prea coapte.

Papagalii se îmbată consumând fructe mango fermentate căzute pe jos. Foto: Teller Report

Problema este că mango este deosebit de bogat în zahăr și poate produce un nivel relativ ridicat de alcool pe măsură ce fermentează.

Este puțin probabil ca oamenii să consume fructe care au atins un anumit punct de fermentare, deoarece au o textură moale și un gust care nu mai este considerat plăcut. Pentru papagalii cu aripi roșii, însă, un mango este un mango, chiar dacă nivelul de etanol din el îi îmbată.

„Odată ce fructele sunt coapte, următoarea fază va fi fermentarea, unde zaharurile devin alcool, iar acest proces face compușii aromatici volatili, ceea ce atrage păsările și alte animale”, a declarat pentru ABC.net.au doctorul Michael Considine, profesor asociat în biologia moleculară a plantelor la Universitatea din Australia de Vest.

Paul Murphy, medic veterinar din orașul Broome, a declarat reporterilor că la clinica la care lucrează au fost aduși în ultimele zile cinci sau șase papagali cu aripi roșii „amețiți”.

Aceștia au fost cei norocoși, deoarece mulți alții nu au mai putut fi salvați și au murit izbindu-se de pereți sau copaci, călcați de mașini sau prea beți ca să mai poată scăpa de prădători.

„Până acum, am văzut cinci sau șase, dar mulți dintre ei, din păcate, nu mai ajung la clinică pentru că mor înainte ca oamenii să îi găsească. De obicei, suferă de câteva zile. În general, acesta este momentul în care oamenii reușesc să îi ridice și să îi prindă. Sunt destul de letargici și în diferite stadii de malnutriție”, a declarat Murphy.

Așadar, nu alcoolul în sine este cel care ucide păsările, ci comportamentul de beție pe care îl induce. Localnicii au relatat că au văzut papagali zburând și lovindu-se de ferestre sau umblând pe jos fără țintă, fără să se teamă de pisici și alți prădători.

Doctorul Michael Considine, profesor de biologie moleculară a plantelor la Universitatea din Australia de Vest, spune că mango, în special, este responsabil pentru comportamentul de beție al papagalilor cu aripi roșii.

Pulpa portocalie a fructului tropical este extrem de bogată în zaharuri, astfel că produce niveluri ridicate de alcool. Faptul că mango este mai dens și mai puțin apos decât alte fructe tropicale este, de asemenea, un factor important în acest proces.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu