Papagalii din pădurea amazoniană au dezvoltat o preferință pentru argilă. Adunate în grupuri mari pe malurile râurilor, păsările ciugulesc lutul „cu poftă”, dând naștere unui spectacol uimitor, care încântă mii de privitori.
Dar de ce mănâncă aceste păsări lut? Una dintre cele mai larg acceptate teorii spune că fac asta deoarece din dieta lor lipsește sodiul.

Acest element este necesar pentru mai multe funcții biologice, cum ar fi generarea de impulsuri nervoase, menținerea echilibrului electrolitic al organismului și a activității inimii.
Multe erbivore care au o dietă complet bazată pe plante au nevoie de un aport suplimentar de sare, deoarece plantele nu conțin suficientă sare.
Așa că animalele obțin adeseori sodiu din locuri argiloase. Argila și pământul sunt o sursă bună de sodiu, oferind și alte nutrimente, precum potasiu și magneziu.
O altă teorie spune că păsările mănâncă lut ca să scape de toxinele prezente în plantele pe care le ingerează. Particulele de lut se atașează de toxinele naturale precum chinina și acidul tanic și împiedică tractul gastrointestinal să le absoarbă.
Însă cercetările par să arate că teoria legată de sodiu este cea corectă. Specialiștii de la Centrul de Cercetare Tambopata din Peru au studiat comportamentul papagalilor care mănâncă lut din locurile argiloase din Peru, potrivit Galapagos Insiders.
Cercetătorii au descoperit că lutul pe care îl consumă păsările nu are o capacitate de schimb cationic (adică abilitatea de a absorbi toxinele) mai mare decât lutul din zonele argiloase nefolosite de păsări.
În schimb, solul preferat de papagali are un nivel ridicat de sodiu. Într-un astfel de loc argilos, situat pe o meandră a Râului Manu, cercetătorii au observat papagali care mâncau doar dintr-un anumit strat, care se întindea cale de sute de metri pe lângă râu.

Papagalii evitau să mănânce din straturile superioare sau inferioare. Analiza chimică a dezvăluit că stratul preferat de papagali conținea niveluri de sodiu mult mai mari decât cele de dedesubt sau de deasupra.
Donald Brightsmith, care a condus Proiectul Tambopata Macaw, a atras atenția asupra faptului că papagalii din afara regiunii vestice a Amazonului consumă hrană ce conține toxine, cum ar fi semințele arborelui Hura crepitans, conform Amusing Planet.
Însă numai păsările din bazinul vestic al Amazonului vizitează aceste locuri argiloase, ceea ce arată că papagalii fac față unui nivel redus de toxine, fără să fie nevoiți să consume lut ca să se detoxifice.
Brightsmith susține că există o legătură între obiceiul de a consuma argilă și faptul că bazinul vestic al Amazonului este foarte sărac în sare. Cercetările lui Alan Lee și ale colegilor săi sprijină această teorie.
Potrivit lui Lee, consumul de argilă constatat la populațiile de papagali este corelat cu distanța față de ocean, ceea ce arată că lipsa nutrimentelor – și nu toxicitatea mâncării – este motivul acestui comportament.
Unde poți întâlni locuri argiloase frecventate de papagali?
În Paraguay, Peru, Bolivia, Brazilia și Ecuador, în pădurea amazoniană, se află zeci de astfel de locuri. Însă cele mai populare și mai accesibile se găsesc în Rezervația Națională Tambopata, din sud-estul statului Peru.
Un alt loc popular pentru a vedea mulțimea de papagali este locul argilos Blanquillo din Parcul Național Manu, tot în Peru. Un alt loc preferat de turiști este Parcul Național Yasuni din Ecuador.