Papagalii mâncători de lut din pădurea amazoniană

Papagalii din pădurea amazoniană au dezvoltat o preferință pentru argilă. Adunate în grupuri mari pe malurile râurilor, păsările ciugulesc lutul „cu poftă”, dând naștere unui spectacol uimitor, care încântă mii de privitori. 

Dar de ce mănâncă aceste păsări lut? Una dintre cele mai larg acceptate teorii spune că fac asta deoarece din dieta lor lipsește sodiul.

Acest element este necesar pentru mai multe funcții biologice, cum ar fi generarea de impulsuri nervoase, menținerea echilibrului de electroliți și activitatea inimii.

Papagali roșii și verzi într-un loc argilos din pădurea amazoniană peruană. Foto: Shutterstock

Multe erbivore care au o dietă complet bazată pe plante au nevoie de sare în plus, deoarece plantele nu conțin destulă sare. Așa că animalele obțin adeseori sodiu din locuri argiloase. Argila și pământul sunt o sursă bună de sodiu, oferind și alte nutrimente, precum potasiu și magneziu.

O altă teorie spune că păsările mănâncă lut ca să scape de toxinele pe care le ingerează din plante. Particulele de lut se leagă de toxinele naturale precum chinina și acidul tanic și nu le permite să fie absorbite de tractul gastrointestinal.

Papagali amazonieni într-un loc argilos. Foto: Aftab Uzzaman / Flickr

Însă cercetările par să arate că teoria legată de sodiu este cea corectă. Centrul de Cercetare Tambopata din Peru a studiat comportamentul papagalilor care mănâncă lut din locurile argiloase din Peru, potrivit Galapagos Insiders.

Distribuția locurilor argiloase frecventate de papagali în America de Sud. Foto: Alan Lee

Cercetătorii au descoperit că lutul pe care îl consumă păsările nu conține niveluri mai mari de capacitate de schimb cationic, adică abilitatea de a absorbi toxine, decât cele din zonele argiloase nefolosite.

Însă păsările preferă solul care are niveluri mari de sodiu. La un astfel de loc argilos, pe o meandră a Râului Manu, cercetătorii au observat papagali care mâncau dintr-un anumit strat, care se întinde cale de sute de metri pe lângă râu.

Papagali amazonieni într-un loc argilos de lângă Parcul Național Manu din Peru. Foto: Flickr

Papagalii evitau să mănânce din straturi superioare sau inferioare acestui strat. S-a descoperit că stratul în chestiune conținea niveluri de sodiu mult mai mari decât stratul de dedesubt sau cel de deasupra.

Foto: Flickr

Donald Brightsmith, care a condus Proiectul Tambopata Macaw, a atras atenția asupra faptului că papagalii din afara regiunii vestice a Amazonului consumă mâncare ce conține toxine, cum ar fi semințele arborelui Hura crepitans, conform Amusing Planet.

Foto: Flickr

Însă numai păsările din bazinul vestic al Amazonului vizitează aceste locuri argiloase, ceea ce arată că papagalii se pot descurca cu puține toxine în stomac, fără să fie nevoiți să consume lut ca să se detoxifice.

Brightsmith susține că există o legătură între obiceiul de a consuma argilă și faptul că bazinul vestic al Amazonului este remarcabil de lipsit de sare. Cercetările lui Alan Lee și ale colegilor săi sprijină această teorie.

Lee a arătat că consumul de argilă al papagalilor se corelează cu distanța față de ocean, ceea ce arată că lipsa nutrimentelor – și nu toxicitatea mâncării – este motivul acestui comportament.

Unde poți întâlni locuri argiloase frecventate de papagali?

Foto: Flickr

În Paraguay, Peru, Bolivia, Brazilia și Ecuador, în pădurea amazoniană, se află zeci de astfel de locuri. Însă cele mai populare și mai accesibile se găsesc în Rezervația Națională Tambopata, în sud-estul statului Peru.

Un alt loc popular pentru a vedea mulțimea de papagali este locul argilos Blanquillo din Parcul Național Manu, tot în Peru. Un alt loc preferat de turiști este Parcul Național Yasuni din Ecuador.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>