Papa Ioan Paul I: Misterioasa moarte a unui suveran pontif

Papa Ioan Paul I rămâne subiect de dezbateri chiar și după patru decenii, din cauza morții sale misterioase. La puțin peste o lună după ce și-a început pontificatul, Papa Ioan Paul I a decedat în circumstanțe suspecte.

Mandatul său de suveran al Bisericii Catolice a fost unul dintre cele mai scurte din istorie. A fost Papa Ioan Paul I asasinat de către cei despre care deținea informații compromițătoare? Iată povestea unei morți care continuă să genereze controverse chiar și azi.

Un pontificat început cu stângul

Papa Ioan Paul I 01
Foto: Pinterest

În 1978, Papa Paul al VI-lea a murit. Conform tradiției Vaticanului, Colegiul Cardinalilor a intrat în conclav și a început să discute despre alegerea noului Papă.

A fost cel mai mare conclav papal din istorie și primul după cel din 1721, la care au participat trei viitori papi. După a patra rundă de voturi, cardinalul Albino Luciani a fost ales suveran pontif.

Deși susținuse în mod repetat că va refuza scaunul papal dacă avea să îi fie oferit, Luciani a acceptat și și-a luat numele de Papa Ioan Paul I.

 

„Fie ca Dumnezeu să vă ierte pentru ce ați făcut”, a spus el la momentul acceptării mandatului.

Însă, la numai 33 de zile, Colegiul avea să țină cel de-al doilea conclav din acel an, după ce Papa Ioan Paul I murise subit, în circumstanțe misterioase.

Papa Ioan Paul I, suveranul pontif zâmbăreț

Membrii Colegiului Cardinalilor speraseră că vor găsi un papă mai prietenos, care să ofere o nouă imagine papalității. Dorința li s-a îndeplinit odată cu alegerea lui Ioan Paul I.

Poreclit „Papa cel zâmbăreț” și cunoscut pentru umorul și atitudinea sa cumsecade, Papa Ioan Paul I a devenit preferatul tuturor și mai ales al membrilor tineri ai Bisericii Catolice. În filmul de mai sus, Papa Ioan Paul I li se adresează pentru prima oară credincioșilor.

Însă, curând, au apărut zvonuri că existau nemulțumiri față de alegerea făcută de Colegiul Cardinalilor. Anumite voci spuneau că unii membri ai Colegiului și-ar fi dorit o alegere mai conservatoare și nu erau mulțumiți de un candidat atât de deschis și prietenos.

Alții spuneau că Papa Ioan Paul I nu avea prestanța și calificarea necesare funcției. Oricum, ungerea noului șef al Bisericii Catolice îi nemulțumea pe unii dintre clerici.

Moartea Papei Ioan Paul I

În filmul de mai sus poți urmări imagini de la funeraliile suveranului pontif.

În dimineața zilei de 29 septembrie 1978, sora Vicenza a intrat în camera papei pentru a vedea ce face, după ce a observat că suveranul pontif nu venise să-și bea cafeaua de dimineață.

Spre groaza ei, a descoperit că Papa Ioan Paul I zăcea mort în pat. A chemat repede o călugăriță mai tânără, pe sora Margherita, pentru a confirma descoperirea.

Amândouă au relatat că pielea papei era rece și că unghiile sale erau surprinzător de închise la culoare. Potrivit raportului oficial, papa fusese descoperit „întins în pat, cu o carte deschisă lângă el și cu lumina pentru citit aprinsă.”

Cauza oficială a morții, potrivit medicului de la Vatican, a fost un infarct care s-a produs în jurul orei 23.00.

Teorii ale conspirației

Papa Ioan Paul I 02
Foto: Getty IMages

Încă înainte ca raportul să fie eliberat, au început să apară teorii ale conspirației. În câteva ore, din cauza rapoartelor neconcludente, au început să circule diferite zvonuri. Cele mai extravagante susțineau că Papa fusese ucis.

Imediat după ce s-a anunțat că Papa Ioan Paul I decedase în urma unui infarct, oamenii au început să se îndoiască. Suveranul pontif nu dăduse niciun semn că ar fi fost bolnav.

Până și asistentele care l-au descoperit au fost șocate să afle că suferise de o boală de inimă. Se pare că luase anticoagulante, deși acestea erau menite să trateze o boală care nu îi punea viața în pericol.

Cu cât se susținea mai mult că fusese vorba de un infarct, cu atât mai puțin era dispus publicul să creadă așa ceva. Desigur, conform legii din Vatican, nu s-a făcut nicio autopsie.

După moarte, cadavrele papilor pot fi îmbălsămate, însă autopsiile sunt considerate o pângărire a trupului și sunt ilegale. Faptul că nu a avut loc o autopsie a dat naștere șa zeci de teorii referitoare la adevărul privind presupusa boală cardiacă.

Din cauza faptului că nu fusese agreat de către cardinalii mai conservatori, au început să apară zvonuri conform cărora Papa Ioan Paul I fusese asasinat. Însă una dintre teoriile cele mai convingătoare a apărut după câțiva ani.

O ipoteză plauzibilă

Papa Ioan Paul I 03
Foto: YouTube

La câțiva ani după moartea papei, autorul englez de romane polițiste David Yallop a publicat cartea „În numele Domnului”, care sugera că papa fusese ucis și că se aflase în pericol încă din momentul pontificării.

Yallop spune că Papa Ioan Paul I cunoștea cazuri de corupție din cadrul Băncii Vaticanului și că acesta este motivul pentru care a fost ucis.

Potrivit lui Yallop, atunci când a fost găsit mort, suveranul pontif avea în mână o listă cu membri ai băncii care fuseseră implicați în francmasonerie, strict interzisă în Biserica Catolică.

Banca Vaticanului era, fără îndoială, coruptă. Însă nu existau dovezi că membrii băncii erau implicați în francmasonerie. Totuși, Yallop subliniază faptul că Vaticanul nu a confirmat sau negat existența listei.

Astăzi, cauza oficială a morții rămâne infarctul, deși zvonurile continuă să circule în ceea ce-l privește pe Papa cel zâmbăreț, scurtul său pontificat și moartea sa bizară.


În continuare, citește despre Copilul răpit de Vatican și afacerea Mortara, scandalul care a divizat Biserica Catolică, apoi află mai multe despre ucigașii „bancherului lui Dumnezeu”: Vaticanul, Mafia sau o societate secretă.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu