Pânzele umane: Picturile corporale ale triburilor din Valea Omo

Trăim într-o lume frumoasă, dar tristă. În Valea Omo, un loc izolat din Africa, unde au fost găsite unele dintre cele mai vechi rămășițe de Homo sapiens, trăiesc niște triburi arhaice ai căror membri sunt capodopere artistice pe două picioare.

În sud-vestul Etiopiei, în estul Sudanului de Sud și în jurul Lacului Turkana, din nordul Kenyei, trăiesc peste 500.000 de membri ai acestor triburi. Indigenii Surma și Mursi fac parte din triburile din Valea Omo și sunt unele dintre cele mai rare bijuterii din lume.

Foto: Hans Silvester

Acești oameni iau culorile naturii și ale animalelor drept inspirație și folosesc minerale pulverizate pe post de materiale pentru arta lor corporală.

Indigenii Mursi au o tradiție îndelungată în ceea ce privește arta corporală. Atât femeile, cât și bărbații își pun discuri de lemn, de os și de lut în urechi și în buze.

Folosesc ocru roșu, sulf galben, caolin și calcar alb și piatră de cenușă, minerale comune în această zonă.

Hans Silvester, un fotograf și artist german cu un portofoliu impresionant, a documentat totul, de la ravagiile defrișărilor din Amazon, până la viețile femeilor din Marele Deșert Indian.

Într-o perioadă de trei ani, Silvester i-a vizitat de trei ori pe indigenii Mursi și Surma. În cartea sa de fotografie, „Modă naturală: Decorațiuni tribale din Africa”, Silvester înfățișează cultura rară și frumoasă a acestor oameni.

Foto: Hans Silvester

„Pictatul pe corp, așa cum este practicat aici, în Africa de Est, leagănul omenirii, mi se pare a reprezenta un fel de viață care datează din preistorie și care a permis cândva omului să iasă învingător în fața ostilității naturii. Pe atunci, arta era un mijloc de supraviețuire”, spune Silvester.

Noi folosim machiajul, accesoriile și hainele la modă pentru a ne exprima statutul în societatea modernă, dictat de industria modei, care ne spune „ce se poartă și ce nu mai este la modă”. Indigenii folosesc minerale, lut, plante și animale pentru a intra în legătură cu spiritele și pentru a se proteja de mediu.

Spuneam că este o lume tristă și, în același timp, frumoasă. Pe măsură ce civilizația ajunge aici, o tradiție veche de mii de ani este contaminată de lumea exterioară.

În urma conflictelor recente din Sudan, în Valea Omo au ajuns armele de foc automate. Acum, fiecare familie din Valea Omo deține o armă Kalashnikov.

Foto: Hans Silvester

Agricultura și creșterea vitelor sunt, de mult timp, preocupările principale ale indigenilor. Recent, înființarea unor parcuri naționale, a unor zone de vânătoare și a unor plantații mari, concesionate de guvern unor companii private, precum și secetele, îi determină pe indigeni să concureze pentru resurse și spațiu.

Aceasta a dus la apariția unor conflicte în cadrul unor grupuri. Aceste triburi, care n-au făcut niciodată parte din civilizația modernă și nu cunosc meandrele politicii sunt supuse acum unui mare risc.

În 2006, Salini Costruttori, o companie italiană, a început lucrările la un baraj hidroelectric masiv, obligând triburile să-și părăsească ținuturile. Cum triburile nu au reprezentant legal, guvernul le-a mutat cu forța în tabere de relocare.

Asta a însemnat un stil de viață sedentar și plin de restricții pentru acești oameni obișnuiți să trăiască în sânul naturii.

Foto: Hans Silvester
Foto: Hans Silvester

Foto: Hans Silvester
Foto: Hans Silvester
Foto: Hans Silvester

Dacă ți s-a părut interesant acest subiect, s-ar putea să îți placă și:

Ca să știi mai mult, citește „Ultimul canibal. Jurnal de antropolog”

Hanna Bota a petrecut o luna în mijlocul băștinașilor din Arhipelagul Vanuatu. Ca antropolog, știe că trebuie să te asimilezi unei lumi necunoscute pentru a o cunoaște mai bine pe a ta. A trăit alături de nepoții canibalilor, în colibe din bambus și frunze, a aplaudat cântecele și dansurile lor, a locuit singură printre ei, fără a avea în preajmă oameni albi, și a legat prietenii pe viață. I-au fost dezvăluite rituri și practici ceremoniale, obiecte-tabu, pietre sfinte pentru închinare, legende sau pur și simplu povești de viață. În final, a avut o revelație: deși a dispărut și ultimul canibal din Pacificul de Sud, adesea îl vom regăsi în bătrâna lume „civilizată”.

„Ultimul canibal. Jurnal de antropolog” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Elefant.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „Pânzele umane: Picturile corporale ale triburilor din Valea Omo”

Lasă un comentariu