Pansamentul inteligent: detectează și tratează automat infecțiile bacteriene

Pansamentul inteligent detectează tipul bacteriilor din infecție și adaptează tratamentul în funcție de răspunsul microorganismelor la antibiotice.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, rezistența la antibiotice este una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății la nivel global.

Depistarea și tratarea la timp a infecțiilor bacteriene ar putea ajuta la scurtarea perioadei de recuperare a pacienților, precum și la limitarea răspândirii microbilor rezistenți la antibiotice.

Un bandaj și-a schimbat culoarea de la verde la galben și de la verde la roșu, în prezența unor concentrații crescânde de E.coli sensibile la medicamente (DS) și, respectiv, rezistente la medicamente (DR). Foto: ACS Central Science

Potrivit unui studiu publicat în ACS Central Science, cercetătorii de a Academia de Științe din China au dezvoltat bandaje care pot detecta bacterii rezistente la medicamente și le pot trata în consecință, schimbându-și culoarea în funcție de situație.

Xiaogang Qu și colegii săi au dezvoltat un material care își schimbă culoarea de la verde la galben atunci când intră în contact cu suprafața acidă a zonei cu infecții bacteriene.

Ca răspuns, materialul, care este încorporat într-un bandaj, eliberează un antibiotic care ucide bacteriile sensibile la medicamente.

Dacă sunt prezente bacterii rezistente la medicamente, bandajul devine roșu prin acțiunea unei enzime produse de microbii rezistenți.

Foto: ACS Central Science

Când se întâmplă acest lucru, cercetătorii pot aplica lumină pe bandaj, făcând ca materialul să elibereze specii reactive la oxigen, care omoară sau slăbesc rezistența bacteriilor, făcându-le mai susceptibile la antibiotice.

Echipa a arătat că pansamentul inteligent a grăbit vindecarea rănilor la șoarecii care au fost infectați atât cu bacterii sensibile la medicamente, cât și cu microorganisme rezistente la antibiotice.


Citește și:

Ca să știi mai mult

Cartea dedicată de Rodney Castleden „inventatorilor din trecut, prezent și viitor” este un omagiu adus imaginației creatoare a omului și un îndemn la cunoașterea și aplicarea în beneficiul societății a tuturor marilor descoperiri ale minții omenești. Autorul prezintă în ordine cronologică o selecție fascinantă de peste 250 de invenții (și de topuri ale lor), menționând numele autorilor – când se cunosc – , conjunctura economico-socială a momentului, problemele pe care inventatorii încercau să le rezolve, importanța pentru contemporaneitate și felul în care fiecare dintre ele a avut darul de a schimba lumea.

Comandă cartea „Invenții care au schimbat lumea. De la electromagnet la GPS” pe Elefant sau pe Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Lasă un comentariu