Adepții teoriei Pământului plat lansează o expediție spre „zidul de la marginea lumii”, în Antarctica

Organizatorii conferinței anuale a oamenilor care cred că Pământul este plat plănuiesc să călătorească până la marginea plantei. Ei caută „zidul de gheață care ține oceanele în loc”.

Călătoria va avea loc în 2020, iar anunțul făcut la Conferința Internațională a Pământului Plat (CIPP) a fost publicat și pe site-ul organizației. Scopul? Să testeze teoria că Pământul este plat, de forma unui disc, înconjurat pe margini de un zid înalt, de gheață.

În viziunea adepților teoriei Pământului plat, planeta noastră este un disc înconjurat de un zid de gheață, ce ține în loc apa din oceane. Imagine: BusinessInsider.com

Detalii despre eveniment, inclusiv datele la care va avea loc, urmează să fie dezvăluite, potrivit CIPP, care numește croaziera „cea mai mare și mai curajoasă aventură de până acum”. Însă trebuie spus că hărțile nautice și sistemele de navigare precum GPS-ul funcționează așa cum funcționează fiindcă… Pământul este rotund.

Cei care cred în teoria Pământului plat susțin că imaginile care înfățișează un orizont curbat sunt false și că fotografiile spațiale care arată un Pământ rotund sunt parte dintr-o conspirație vastă, țesută de NASA și de alte agenții spațiale cu scopul de a ascunde faptul că planeta este, de fapt, plată.

Această informație, alături de alte declarații privind Pământul plat, apare pe site-ul Societății Pământului Plat (SPP), probabil cea mai veche organizație care susține că Pământul este plat, datând de la începutul secolului XIX.

Însă grecii au demonstrat încă de acum 2.000 de ani că Pământul este o sferă. De asemenea, forța gravitațională ar putea exista numai în cazul unei planete sferice.

Nu este clar ce sistem de navigație vor folosi membrii expediției pentru a ajunge „la marginile Pământului”. Imagine: 2oceansvibe.com

Totuși, în diagramele de pe site-ul SPP, planeta ia înfățișarea unui disc asemănător cu o plăcintă, Polul Nord se află în centru iar marginea este „înconjurată peste tot de un zid de gheață care ține oceanele în loc.”

Acest zid de gheață – despre care unii cred că ar fi Antarctica – este destinația croazierei promise de CIPP. Totuși, există o problemă: hărțile și sistemele de navigație care ghidează vasele pe oceane se bazează toate pe principiul unui Pământ rotund, a declarat pentru The Guardian Henk Keijer, fost căpitan de vas de croazieră, cu 23 de ani de experiență.

GPS-ul se bazează pe o rețea de zeci de sateliți care orbitează la mii de kilometri deasupra Pământului. Semnalele sateliților ajung pe Pământ la receptorul din GPS și este nevoie de cel puțin trei sateliți pentru a obține o locație exactă.

Asta, datorită curburii Pământului, explică Keijer.

„Dacă Pământul era plat, trei sateliți ar fi fost de ajuns ca să ofere aceste informații oricui de pe Pământ. Însă nu sunt de ajuns doar trei, fiindcă Pământul este rotund”, a spus Keijer.

Rămâne de văzut dacă croaziera CIPP se va baza pe GPS sau va folosi un sistem de navigare cu totul nou pentru a ajunge la marginea planetei.

Ca să știi mai mult, citește „Origini. Cum a modelat Pământul istoria omenirii”

Când vorbim despre istoria omenirii, ne concentrăm adesea asupra marilor lideri, a forțelor demografice și a războaielor decisive. Dar cum ne-a modelat Pământul destinul? Planeta noastră se clatină, determinând schimbări climatice care au forțat trecerea de la o viață nomadă la agricultură. Terenul muntos a dus la dezvoltarea democrației în Grecia. Mai târziu, modelele de circulație atmosferică au modelat evoluția explorării, colonizării și comerțului global.

Chiar și astăzi, comportamentul de vot în sud-estul Statelor Unite urmează în cele din urmă modelul subiacent al sedimentelor vechi de 75 de milioane de ani dintr-o mare de mult dispărută. Pretutindeni putem observa amprenta profundă a planetarului asupra umanului. De la cultivarea primelor plante până la fondarea statelor moderne, „Origini” explică modul în care forțele planetei (adică dinamica plăcilor tectonice, curenții oceanici, clima și materiile prime) au influențat evoluția, viața și istoria omului.

Profesor specializat în popularizarea științei, Lewis Dartnell a creat o lucrare care ar trebui să fie înțeleasă de aproape orice cititor.

„Origini. Cum a modelat Pământul istoria omenirii” se găsește cu reducere pe Elefant sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

4 comentarii la „Adepții teoriei Pământului plat lansează o expediție spre „zidul de la marginea lumii”, în Antarctica”

  1. Sunt convins că, după ce fac o excursie pe banii idioţilor care îi finanţează, vor spune că i-au împiedicat reptilienii care bântuie prin NASA să-şi ducă misiunea la bun sfârşit.
    Ultima dată au cheltuit 20.000 de dolari să demonstreze că nu există o curbură a pământului şi au demonstrat exact contrariul. Totul e ok atâta timp cât proştii le dau banii.

    Răspunde
  2. @ Marius Munteanu Un om inteligent se informeaza . Daca dati ca exemplu un video de pe YouTube, ar trebui sa stiti ca pentru orice problema in dezbatere se pot gasi alte mii de videouri care demonstreaza contrariul. Exista obiceiul , intre oamenii „inteligenti” sa aleaga doar acele filmulete care le sprijina ideile. De aceea, instructia adevarata trebuie sa urmeze o cu totul alta cale.

    Răspunde

Lasă un comentariu