Pământul gol pe dinăuntru și președintele SUA care a căutat civilizația din interior

Oricât de improbabil ar suna teoria privind Pământul gol pe dinăuntru, unul dintre președinții SUA chiar a crezut în ea. Și a crezut atât de tare, încât a aprobat o expediție spre centrul Pământului.

John Quincy Adams, al șaselea președinte al Statelor Unite ale Americii și fiul celui de-al doilea președinte al țării, John Adams, a crescut beneficiind de cea mai înaltă educație, de care a profitat din plin.

O educație strălucită

Pământul gol pe dinăuntru
John Quincy Adams a îmbrățișat teoria privind Pământul gol pe dinăuntru. Foto: Wikimedia

Adams a fost educat de meditatori privați, a călătorit în lume alături de tatăl său când era copil, a citit și a scris cu nesaț.

A absolvit Universitatea Harvard, unde a dobândit mai multe diplome cu excelență, a ajuns să vorbească fluent mai multe limbi, a deschis un birou de avocatură de succes și a predat la o universitate de top.

În cele din urmă, Adams s-a ridicat în fruntea națiunii americane, odată cu alegerea sa în funcția de președinte, în 1824. Unul dintre lucrurile mai puți cunoscute despre mandatul lui este că Adams a aprobat o misiune de explorare spre centrul Pământului.

Expediția avea la bază teoria conform căreia planeta noastră este, de fapt, goală pe dinăuntru și că sub scoarța Pământului s-ar putea afla o întreagă lume, cu floră și faună specifice.

Această teorie a ajuns pe biroul lui John Quincy Adams mulțumită unui ofițer care avea legături politice, pe nume John Cleves Symmes Jr.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Pământul gol pe dinăuntru, Symmes și popularizarea unei idei bizare

Pământul gol pe dinăuntru
O ilustrație din lucrarea lui John Symmes intitulată „Teoria Sferelor Concentrice: o demonstrație a faptului că Pământul este gol pe dinăuntru, locuibil și larg deschis în jurul polilor”. Foto: Wikimedia

Începând cu 1818, Symmes începuse să popularizeze o idee mai veche, conform căreia Pământul era gol pe dinăuntru. Dar Symmes adăuga și ceva nou la această teorie: ideea că la polii Pământului existau deschideri cu diametrul de mii de kilometri, prin care se putea pătrunde înăuntrul planetei.

Symmes a susținut această idee în câteva lucrări pe care le-a publicat și în conferințele pe care le ținea în SUA. În cele din urmă, a încercat să organizeze o expediție, cu scopul de a dovedi, o dată pentru totdeauna, că avea dreptate.

Pământul gol pe dinăuntru
John Cleve Symmes Jr., omul care credea că în interiorul Terrei se ascunde o altă lume

Așa că, la începutul anilor 1820, Symmes, alături de câțiva adepți și asociați, a făcut lobby puternic în Congres pentru a obține finanțare pentru misiune.

Însă Congresul nu voia nicicum să îl sprijine cu bani. Pe de altă parte, președintele John Quincy Adams aproba misiunea lui Symmes.

Însă, până când lucrurile au început să se miște, Andrew Jackson a ajuns președinte și expediția a fost anulată.

Până la urmă, o misiune tot are loc

Pământul gol pe dinăuntru
Astfel ar vedea un observator de pe Lună, printr-un telescop, gaura de la Polul Sud, dacă teoria lui Symmes privind Pământul gol pe dinăuntru ar fi adevărată. Foto: Wikimedia

Totuși, cei care susțineau misiunea au continuat să încerce. În 1936, un bărbat pe nume Jeremiah Reynolds a făcut lobby cu succes în Congres și a obținut finanțare.

Deși inițial vorbise despre teoria Pământului gol în interior, Reynolds a pretins ulterior că și-a schimbat convingerile.

Reynolds și partenerii săi spuneau că misiunea spre Polul Sud nu era o cruciadă întreprinsă în numele ideii unui Pământ gol pe dinăuntru, ci o acțiune concentrată pe comerț, vânătoare de balene și mândrie naționalistă.

Deși a avut loc, această misiune nu a găsit nicio dovadă în sprijinul teoriei Pământului gol pe dinăuntru. Din acel moment, teoria și-a pierdut orice susținere.

Întrebări cu privire la John Quincy Adams

Pământul gol pe dinăuntru
Foto: Pinterest

Totuși, de ce a susținut Adams cu atâta forță o misiune inspirată, cel puțin în parte, de o teorie care astăzi este discreditată? Chiar a crezut Adams cu adevărat în teoria Pământului gol pe dinăuntru?

Revista Smithsonian a scris că este posibil ca președintele Adams, un naturalist entuziast, să fi fost inspirat de ideea că o astfel de misiune ar fi putut duce la descoperirea unor noi fenomene și specii de plante și animale într-o zonă foarte puțin cercetată a planetei noastre: Polul Sud.

La urmei urmei, Adams era omul care pusese umărul la crearea unui observator național (cea mai veche instituție științifică a Americii care încă funcționează) și strânsese fonduri pentru Institutul Smithsonian.

Și totuși, cel mai celebru proiect științific al lui Adams a fost misiunea care trebuia să exploreze Pământul pe dinăuntru. Numai că această expediție nu s-a materializat niciodată.

O altă idee care, în ultimii ani, câștigă din ce în ce mai mulți adepți este teoria conform căreia Pământul este plat, despre care poți citi mai multe aici.


Distribuie:

Citește în continuare

Un comentariu la „Pământul gol pe dinăuntru și președintele SUA care a căutat civilizația din interior”

  1. Bizari,sunt cei care nu cred in teoria pamantului gol! De fapt,toate planetele sunt sub forma de tor. In interiorul terei,au calatorit mai multi pamanteni,printre care si amiralul american Bird,de mai multe ori!Dece nu se recunoaste oficial,este o alta problema!

    Răspunde

Lasă un comentariu