Pământul gol pe dinăuntru și președintele SUA care a căutat civilizația din interior

Oricât de puțin plauzibil ar suna teoria privind Pământul gol pe dinăuntru, unul dintre președinții SUA chiar a crezut în ea. Și a crezut atât de tare, încât a aprobat o expediție spre centrul Pământului.

John Quincy Adams, al șaselea președinte al Statelor Unite ale Americii și fiul celui de-al doilea președinte al țării, John Adams, a crescut beneficiind de cea mai înaltă educație, de care a profitat din plin.

O educație strălucită

Pământul gol pe dinăuntru
John Quincy Adams a îmbrățișat teoria privind Pământul gol pe dinăuntru. Foto: Wikimedia

Adams a fost educat de meditatori privați, a călătorit în lume alături de tatăl său când era copil, a citit și a scris cu nesaț.

A absolvit Universitatea Harvard, unde a dobândit mai multe diplome cu excelență, a ajuns să vorbească fluent mai multe limbi, a deschis un birou de avocatură de succes și a predat la o universitate de top.

În cele din urmă, Adams a ajuns în fruntea țării, odată cu alegerea sa în funcția de președinte, în 1824. Însă unul dintre lucrurile mai puțin cunoscute despre mandatul său este că Adams a aprobat o misiune de explorare a centrului Pământului.

Pământul gol pe dinăuntru
O ilustrație din lucrarea lui John Symmes intitulată „Teoria Sferelor Concentrice: o demonstrație a faptului că Pământul este gol pe dinăuntru, locuibil și larg deschis în jurul polilor”. Foto: Wikimedia

Expediția avea la bază teoria conform căreia planeta noastră este, de fapt, goală pe dinăuntru, iar sub scoarța Terrei se află o întreagă lume, cu floră și faună specifice.

Această teorie a ajuns pe biroul lui John Quincy Adams mulțumită unui ofițer care avea legături politice, pe nume John Cleves Symmes.

Pământul gol pe dinăuntru, Symmes și popularizarea unei idei bizare

Pământul gol pe dinăuntru
John Cleve Symmes, omul care credea că în interiorul Terrei se ascunde o altă lume. Foto: Pinterest

Începând cu 1818, Symmes a început să popularizeze o idee mai veche, conform căreia Pământul este gol pe dinăuntru. Dar Symmes a adăugat și ceva nou la această ipoteză: ideea că la polii Pământului existau deschideri cu diametrul de mii de kilometri, prin care se putea pătrunde spre centrul planetei.

Symmes a susținut această idee în câteva lucrări pe care le-a publicat și în conferințele pe care le-a ținut în SUA. În cele din urmă, a încercat să organizeze o expediție, cu scopul de a dovedi – o dată pentru totdeauna – că avea dreptate.

Prin urmare, la începutul anilor 1820, Symmes, alături de câțiva adepți și asociați, a făcut lobby puternic în Congresul SUA pentru a obține finanțare pentru misiune.

Congresul nu voia nicicum să îl sprijine cu bani, dar președintele John Quincy Adams i-a aprobat misiunea. Totuși, până când lucrurile au început să se miște, Andrew Jackson a ajuns președinte, iar expediția a fost anulată.

Până la urmă, o misiune tot are loc

Pământul gol pe dinăuntru
Astfel ar vedea un observator de pe Lună, printr-un telescop, gaura de la Polul Sud, dacă teoria lui Symmes privind Pământul gol pe dinăuntru ar fi adevărată. Foto: Wikimedia

Totuși, cei care susțineau misiunea au continuat să încerce. În 1936, un bărbat pe nume Jeremiah Reynolds a făcut lobby în Congres și a reușit să obțină finanțare.

Deși inițial vorbise despre teoria Pământului gol în interior, Reynolds a pretins ulterior că și-a schimbat convingerile. El și partenerii săi spuneau că misiunea spre Polul Sud nu era o cruciadă întreprinsă în numele ideii unui Pământ gol pe dinăuntru, ci o acțiune concentrată pe comerț, vânătoarea de balene și naționalism.

Deși a avut loc, această misiune nu a găsit nicio dovadă în sprijinul teoriei Pământului gol pe dinăuntru. Din acel moment, teoria și-a pierdut orice susținere.

Întrebări cu privire la John Quincy Adams

Pământul gol pe dinăuntru
Foto: Pinterest

Totuși, de ce a susținut Adams cu atâta forță o misiune inspirată, cel puțin în parte, de o teorie care astăzi este discreditată? A crezut el cu adevărat teoria Pământului gol pe dinăuntru?

Revista Smithsonian scrie că este posibil ca președintele Adams, un naturalist entuziast, să fi fost inspirat de ideea că o astfel de misiune ar fi putut duce la descoperirea unor noi fenomene și specii de plante și animale într-o zonă foarte puțin cercetată a planetei noastre: Polul Sud.

La urmei urmei, Adams era omul care pusese umărul la crearea unui observator național (cea mai veche instituție științifică a Americii care încă funcționează) și strânsese fonduri pentru Institutul Smithsonian.

Și totuși, cel mai celebru proiect științific al lui Adams a fost misiunea care trebuia să exploreze Pământul pe dinăuntru. Numai că această expediție nu s-a materializat niciodată…

Ca să știi mai mult, citește „Origini. Cum a modelat Pământul istoria omenirii”

Când vorbim despre istoria omenirii, ne concentrăm adesea asupra marilor lideri, a forțelor demografice și a războaielor decisive. Dar cum ne-a modelat Pământul destinul? Planeta noastră se clatină, determinând schimbări climatice care au forțat trecerea de la o viață nomadă la agricultură. Terenul muntos a dus la dezvoltarea democrației în Grecia. Mai târziu, modelele de circulație atmosferică au modelat evoluția explorării, colonizării și comerțului global.

Chiar și astăzi, comportamentul de vot în sud-estul Statelor Unite urmează în cele din urmă modelul subiacent al sedimentelor vechi de 75 de milioane de ani dintr-o mare de mult dispărută. Pretutindeni putem observa amprenta profundă a planetarului asupra umanului. De la cultivarea primelor plante până la fondarea statelor moderne, „Origini” explică modul în care forțele planetei (adică dinamica plăcilor tectonice, curenții oceanici, clima și materiile prime) au influențat evoluția, viața și istoria omului.

Profesor specializat în popularizarea științei, Lewis Dartnell a creat o lucrare care ar trebui să fie înțeleasă de aproape orice cititor.

„Origini. Cum a modelat Pământul istoria omenirii” se găsește cu reducere pe Elefant sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

2 comentarii la „Pământul gol pe dinăuntru și președintele SUA care a căutat civilizația din interior”

  1. Bizari,sunt cei care nu cred in teoria pamantului gol! De fapt,toate planetele sunt sub forma de tor. In interiorul terei,au calatorit mai multi pamanteni,printre care si amiralul american Bird,de mai multe ori!Dece nu se recunoaste oficial,este o alta problema!

    Răspunde

Lasă un comentariu