Ruinele unui palat aztec distrus de conchistadori, descoperite în capitala Mexicului

Ruinele unui palat aztec ce datează de la jumătatea secolului XV, distrus la ordinul conchistadorului Hernán Cortés, au fost descoperite într-o piață centrală din capitala Mexicului.

Povestea descoperirii a început în 2017, în piața Zocalo din Mexico City, când muncitorii au început să pregătească șantierul pentru reamenajarea sediului unei instituții caritabile.

Templu aztec 01 bun
Arheologii studiază plăcile de bazalt. Foto: Institutul Național de Antropologie și Istorie din Mexic

Într-o primă fază, arheologii Raúl Barrera Rodríguez și José María García Guerrero au dat peste o podea din plăci de bazalt. În anul următor au fost realizate săpături mai ample, care au scos la iveală și o parte din fundație.

După ce au cercetat amănunțit locul, specialiștii de la Institutul Național de Antropologie și Istorie din Mexic au anunțat, la 13 iulie 2020, că pietrele au făcut parte din podeaua palatului liderului aztec Axayácatl.

Axayácatl i-a condus pe azteci între 1469 și 1481 și a fost tatăl lui Moctezuma al II-lea, ultimul conducător independent al Imperiului Aztec.

Templu aztec 02
Foto: Institutul Național de Antropologie și Istorie din Mexic

„Având în vedere caracteristicile sale, specialiștii au dedus că podeaua de bazalt făcea parte, cel mai probabil, dintr-o curte a palatului lui Axayácatl”, au afirmat reprezentanții Institutului.

Conchistadorii au distrus templele și palatele aztece

În timpul săpăturilor, arheologii au descoperit și ruinele unei clădiri construite după cucerirea spaniolă, care a fost ocupată de conchistadorul Hernán Cortés.

Cortés a ajuns pe teritoriul de astăzi al Mexicului în 1518, la comanda unei misiuni de explorare. În 1521, conchistatorul și oamenii săi au asediat capitala aztecă, Tenochtitlán.

După ce orașul a fost cucerit, aztecii au fost forțați să demoleze palatele și templele și să construiască alte clădiri cu materialele rezultate.

Astfel, materialele rezultate în urma demolării palatului lui Axayácatl au ajuns să facă parte din clădirea pe care a folosit-o Cortés.

„Acest palat și multe alte structuri sacre de la Tenochtitlán au fost distruse până la temelii de spanioli și aliații lor locali”, au afirmat specialiștii de la Institut.

Potrivit acestora, Cortés și trupele sale au locuit în clădire timp de mai mulți ani, iar în 1525 aceasta a devenit primul sediu al guvernului spaniol din regiunea colonizată.

Clădirea care se află astăzi pe locul palatului – Nacional Monte de Piedad – este sediul unei organizații caritabile și a fost construită în 1755.


Conchistadorii nu au distrus doar clădirile construite de popoarele din Lumea Nouă, ci au decimat populații întregi, expunându-le la agenți patogeni nemaiîntâlniți până atunci: „Darurile” conchistadorilor – Bolile care au ucis 90% dintre azteci.

Ca să știi mai mult, citește „Conchistadorii prin ochii aztecilor”

Până când a apărut această carte, republicată de nenumărate ori, unica mărturie referitoare la cucerirea Americii era cronica scrisă de spaniolii victorioși. Miguel León-Portilla a pus laolaltă, cu o incomparabilă iscusință, textele traduse din limba nahuatl în spaniolă de Ángel María Garibay pentru a ne oferi viziunea celor învinși: cum au văzut indienii din Tenochtitlan, Tlatelolco, Texcoco, Chalco și Tlaxcala lupta împotriva conchistadorilor și nimicirea finală a lumii aztece. Enumerare a semnelor care au anunțat dezastrul, descriere a înaintării lui Cortés, cronică a luptei eroice a vechilor mexicani în apărarea culturii și a vieții lor, elegie a unei civilizații care s-a pierdut pentru totdeauna, „Conchistadorii prin ochii aztecilor” este o carte clasică și o lectură indispensabilă.

„Conchistadorii prin ochii aztecilor” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu