Păianjenul cu față de căpcăun, creatura care are „urechile” în vârful picioarelor

Păianjenii cu față de căpcăun sunt niște creaturi aparte: atârnă de pânza pe care o construiesc și, ca niște adevărați gimnaști, fac salturi pe spate, pentru a prinde din aer insectele care zboară în apropiere.

Dar ceea ce îi face cu adevărat deosebiți este faptul că, pentru a detecta prada, acești păianjeni folosesc organe speciale, situate pe picioarele lor fusiforme, arată un nou studiu.

Prind prada din zbor

Paianjenul cu fata de capcaun 02
Foto: Jay Stafstrom

Organele sunt prevăzute cu fante paralele, găuri în exoscheletul păianjenului. Situate lângă vârful fiecărui picior, aceste fante sunt minuscule.

Măsoară între 10 și 200 de nanometri lungime și conțin celule nervoase care detectează modificări de presiune aproape imperceptibile, cauzate de undele sonore din aer.

Odată ce a captat aceste informații, „urechea” le transmite creierului, iar păianjenul face spectaculosul salt pe spate și prinde prada.

Paianjenul cu fata de capcaun 03
Foto: Pinterest

Păianjenii cu față de căpcăun (Deinopis spinosa) pot auzi sunetele slabe produse de insectele situate la distanță de până la doi metri, potrivit studiului publicat pe 29 octombrie 2020 în revista Current Biology.

Acești păianjeni trăiesc în regiunile împădurite din Australia, Africa și în anumite părți ale SUA. Exemplarele tinere, care măsoară între 1.5 și 2.5 centimetri lungime, se ascund printre frunze și își folosesc talentul acrobatic pentru a prinde molii, țânțari și muște care zboară.

„Pentru noi, oamenii, este foarte ciudat, pentru că noi nu avem un astfel de sistem senzorial”, a declarat Jay Stafstrom, autorul principal al studiului și cercetător în biologie senzorială la Universitatea Cornell.

Pentru a detecta sunete, oamenii se folosesc de timpane, organe pe care păianjenii nu le au. În aceste condiții, Stafstrom și colegii săi au plecat de la premisa că păianjenul cu față de căpcăun s-ar putea baza pe o formă de auz pentru a prinde prada zburătoare, iar noul studiu arată că presupunerea lor a fost corectă.

Reacționează doar la anumite sunete

Autorii au descoperit că doar anumite sunete îi fac pe păianjeni să facă saltul înapoi și să înhațe prada. În cadrul studiului, Stafstrom și colegii săi au redat sunete cu frecvențe diferite, pentru a le identifica pe cele care îi fac pe păianjeni să acționeze.

Când au fost expuși la sunete de frecvență joasă, între 150 Hz și 750 Hz, păianjenii au făcut saltul înapoi, relatează Science Magazine. Astfel de sunete cu frecvență joasă sunt produse de aripile diverselor insecte zburătoare, au remarcat autorii studiului.

Saltul este extrem de rapid, iar mișcările sunt surprinzător de precise.

„Pentru un păianjen atât de mic, cu un creier pe măsură, este ceva impresionant”, a afirmat Stafstrom.

Paianjenul cu fata de capcaun 04
Foto: Science News

Sunetele cu frecvență înaltă nu determinat păianjenii să facă saltul. Cu toate acestea, înregistrarea activității cerebrale a insectelor a relevat că anumite grupuri de celule cerebrale reacționează la frecvențele înalte, în special la cele între 1.000 Hz și 10.000 Hz.

Autorii speculează că, din moment ce insectele zburătoare nu bat din aripi la ritmuri atât de ridicate, păianjenii și-ar putea folosi ingeniosul organ auditiv și pentru a detecta prădătorii, cum ar fi păsările.

Au și o vedere excelentă

În general, păianjenii cu față de căpcăun sunt mai faimoși pentru vederea excelentă decât pentru auzul lor, având cei mai mari ochi dintre toate speciile de păianjen.

Păianjenii cu față de căpcăun au doi ochi imenși. Foto: Reddit

Pe parcursul zilei, se ascund de prădători în vegetație, iar noaptea ies la vânat. Pentru a detecta insectele care se târăsc pe sol, își folosesc cei doi ochi uriași, cu vedere nocturnă.

Apoi, coboară pe un fir lung de pânză și prind prada într-o plasă mică, extensibilă, pe care o țin între picioare.

Acum, că au aflat că păianjenii cu față de căpcăun își folosesc auzul pentru a vâna, Stafstrom și echipa sa se întreabă cât de bine pot discerne aceste insecte din ce direcție provine un anumit sunet.

Astfel, în următoarea etapă a cercetării, oamenii de știință plănuiesc să așeze păianjenii într-o mică arenă și să redea sunete din diverse unghiuri, pentru a afla dacă insectele își schimbă mișcările și își îndreaptă plasa în direcția corectă.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

>