Pachistruțul, colosul de 450 de kilograme care a trăit cândva în regiunea Mării Negre

Cu 1.5 – 2 milioane de ani în urmă, o pasăre gigantică viețuia în peisajul arid în care astăzi se găsesc Peninsula Crimeea și Georgia. Animalul, botezat pachistruț (Pachystrutio dmanisensis), avea înălțimea de 3.5 metri, gâtul și picioarele lungi și greutatea unui taur.

Această creatură arhaică, asemănătoare cu un struț, a fost una dintre cele mai mari păsări care au existat vreodată și este posibil să fi constituit o sursă de hrană pentru oamenii străvechi.

De aproximativ trei ori mai mare decât un struț modern, pachistruțul a trăit în Europa în urmă cu 1.5-2 milioane de ani, potrivit studiului publicat la finalul lunii iunie 2019. Foto: Mail Online

Pachystrutio arăta întrucâtva ca un struț modern, cea mai mare pasăre existentă azi. Însă pasărea arhaică era de patru ori mai grea, cântărind aproape 450 de kilograme.

Pachystrutio nu este o descoperire recentă, însă în 2019 cercetătorii au publicat un studiu nou referitor la mărimea sa și la modul său de viață. Până acum, în emisfera nordică nu s-au descoperit păsări uriașe care să aparțină acestui grup.

Însă paleontologii din regiunea nordică a Mării Negre, cercetând peștera Taurida, recent descoperită, au găsit niște oase lungi și subțiri, asemănătoare cu ale struțului.

Această hartă arată unde au fost găsite fosile de pachistruț (Pachystrutio, siluetele mai mari) și struț mai mic (Strutio, siluetele mai mici) în regiunea Mării Negre. Foto: Revista de Paleontologie a Vertebratelor

Apoi, savanții ruși și ucraineni au identificat oasele și au făcut calculat dimensiunea animalului, pe baza comparațiilor cu păsări arhaice și moderne. Și-au publicat cercetările în Revista de Paleontologie a Vertebratelor.

Pachystrutio este una dintre cele mai mari păsări descoperite vreodată, însă au existat păsări cu o greutate și mai mare: Dromornis stirtoni și Vorombe titan.

Aceste animale aveau înălțimea de aproape trei metri, aveau picioare lungi, asemănătoare cu ale struțului, și aripi mici, care nu puteau fi folosite pentru zbor.

Femururi ale struțului modern (B, D) comparate cu oase ale pachistruțului (A, C, E, F). Foto: Revista de Paleontologie a Vertebratelor

Probabil că aveau un stil de viață asemănător cu cel al struților moderni, însă nu avem destule date pentru a stabili dacă erau înrudite îndeaproape.

Cele două specii erau probabil prea mari și prea grele ca să alerge cu repeziciune. Însă oasele lungi și subțiri ale lui Pachystrutio indică faptul că acesta ar fi putut fi adaptat astfel încât să alerge cu viteză pe câmpiile unde trăia.

Ar fi fost o adaptare folositoare, deoarece viețuia în preajma hienelor uriașe, a felinelor cu dinții-sabie, a gheparzilor uriași și a oamenilor timpurii, inteligenți și – mai ales – mortali.

Autorii studiului sugerează că oamenii timpurii ucideau și mâncau aceste păsări și le consumau și ouăle. Probabil că această pasăre de patru-cinci ori mai grea decât un porc hrănea o mulțime de oameni.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu